Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Де і що готують на Різдво


03.01.2013

На Заході на Різдво центральне блюдо - гусак, індичка, качка, курка, риба, запечені цілком. Це - символ єдності присутніх за столом.
У жителів Британських островів на столі обов’язково має бути пудинг, а також в Англії - смажена або фарширована індичка, в Шотландії – смажений гусак, в Ірландії та Уельсі - копчена гуска.
У Франції - кроваві ковбаси, смажений гусак або індичка, запечена свиняча голова, горох, квасоля, чечевиця, горіхи, каштани.
В Італії на столі має бути на Святвечір 7 блюд: сочевиця, біла квасоля, турецький горох, боби з медом, капуста, рис, макарони.
У Німеччині - смажений гусак і пиріг з горіхами, марципаном, родзинками.
У Данії - качка з яблуками і напій “глег” – суміш кориці, гвоздики, вина і води.
У країнах Скандинавії їдять різдвяний окіст, кашу, рибу, особливий хліб, а також гусака з яблуками і сливами.
У Португалії та Іспанії готують мигдальний суп, медово-горіхову халву, а в перший день Різдва – м’ясні страви.

Різдвяний стіл
На Різдво прийнято готувати птицю: гусака, качку, курку, індичку. Птах здавна вважалася символом життя, з’їсти птицю – значить продовжити життя.
Різдвяний гусак з яблучно-томатному пюре
1 тушка гусака, 5-б яблук, 5-8 ст. ложок томатного пюре, 1 ч. ложка солі, 1/2 ч. ложки товченої кориці, 2 ч. ложки кмину, 2-3 ст. ложки цукру, 50 г масла, 1 ст. ложка борошна.
Яблука спекти, протерти, додати томатне пюре, сіль, корицю, цукор, поставити на плиту, дати закипіти, покласти вершкове масло, змішане з борошном, добре перемішати, знову дати закипіти і залишити на слабкому вогні до отримання пюре.
Підготовленого гусака зсередини натерти сіллю і кмином, посолити зверху, укласти на деко, облити водою і поставити на 1 годину в духовку, при цьому потрібно періодично поливати гусака соком, що виділяється. Перед подачею зняти з гусака філе, нарізати порційно навскіс скибочками, укласти їх на блюдо. У середину покласти приготоване пюре і залити скибочки соком.

Різдвяна індичка
Склад: індичка (5 кг), 60 г вершкового масла, 3/4 л курячого бульйону. Для начинки: 100 г рису, 100 г чорносливу, 50 г вершкового масла, 50 г олії, 1 велика цибулина, 2 морквини, сіль, перець.
Приготуйте начинку. Для цього до напівготовності відваріть рис. Дрібними кубиками наріжте цибулю, на крупній тертці натріть моркву. Злегка обсмажте овочі на олії.
Змішайте рис, овочі, вершкове масло і заздалегідь замочений чорнослив.
Отриманою сумішшю начиніть індичку (нещільно), міцними нитками зашийте їй черевце і міцно зв’яжіть ніжки. Індичку змастіть вершковим маслом і покладіть в глибокий лист.
На деко вилийте бульйон, накрийте індичку фольгою і поставте в розігріту до 200 ° С духовку на 1,5 години. Потім дістаньте індичку з духовки, зніміть фольгу і поставте назад ще на 45 хвилин.
Корисна інформація. Для того щоб визначити, скільки часу потрібно для приготування птиці, потрібно її нашпигувати і зважити. На кожні 500 г закладіть по 12 хвилин і додайте ще 15 хвилин.
Заправлена і обсмажена тушка птиці смажиться більш рівномірно, якщо:
1. Тушку покласти на спинку. Кінці крилець заправити під крила і ​​притиснути, обв’язавши тушку товстою ниткою.
2. Ніжки притиснути до тушки та зв’язати.
Для того, щоб начинка не випадала, потрібно: а) отвір сколоти дерев’яними зубочистками або б) зашити через край товстою голкою з міцною ниткою.
Різдвяний карп
Ця страва широко поширена в Австрії.
Готують її так: нарізати тонкими довгими скибочками два кореня петрушки, корінь селери, три морквини і кружками – цибулину. Загорнути в марлю два-три зубчики часнику, два лаврові листки, гілку чебрецю (або будь-якої іншої ароматичної трави) і 10 горошин чорного перцю. Залити 4 склянками гарячої води. Варити овочі на слабкому вогні до готовності. Вийняти приправи, загорнуті в марлю, покласти на них цілого або нарізаного шматками коропа, посолити, додати 2-3 столові ложки розтопленого масла, тушкувати до готовності близько 45 хвилин.