Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Де і як отримати проект землеустрою щодо еколого-економічного обґрунтування сівозмін?


10.06.2011

Уже цьогорічна посівна має відбутися відповідно до проекту землеустрою, що забезпечує еколого-економічне обгрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачає заходи з охорони земель. Саме таку постановку питання щодо використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільгоспвиробництва передбачають зміни до статті 22 Земельного кодексу України, внесені законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості грунтів». Де і як отримати проект землеустрою щодо еколого-економічного обгрунтування сівозмін, розповідає начальник відділу оперативного реагування Департаменту Держземінспекції Державного комітету земельних ресурсів України Станіслав Шпак.

- Чи всіх власників паїв стосується зміна у Земельному кодексі щодо обов’язкового еколого-економічного обґрунтування сівозмін?
- Ні. На період до 1 січня 2015 року вимоги поширюються лише на тих власників та користувачів, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею понад 100 га земель.
- Що входить у вказаний проект землеустрою?
- Власне проект – це загальна інформація про всі земельні ділянки, що є в користуванні. Але не тільки про їх місцезнаходження, контури, а й про склад грунтів, обґрунтування сівозміни, рекомендації щодо впорядкування угідь та заходів із охорони земель. Складовою частиною цього проекту є агрохімічний паспорт земельної ділянки, що розробляється на кожну ділянку окремо.
- До кого треба звернутися фермеру за розробкою проекту землеустрою?
- Законом передбачено, що це будуть організації, які мають ліцензії на проведення саме цього виду робіт. Інформацію про них можна отримати в головних управліннях земельних ресурсів на рівні областей.
- Які будуть ціни на розробку проекту та виготовлення агрохімічних паспортів?
- Кошторис уже розроблений. Він має бути найближчим часом затверджений постановою Кабінету міністрів.
- А як бути, якщо в загальному масиві орендованих земель є нічийні або не орендовані ділянки? Як вони будуть враховуватися в проекті землеустрою?
- Це питання зараз потребує додаткового законодавчого регулювання. Фахівці прописують питання ліквідації черезсмужжя та вкраплень у великі масиви сільськогосподарських угідь земельних ділянок з невизначеним правовим статусом в проекті закону «Про ринок земель», «Про охорону грунтів» та «Про консолідацію земель». Маю сподівання, що до 2012 року питання буде врегульоване.
- А чи передбачена якась відповідальність за відсутність проекту землеустрою та агрохімічних паспортів?
- Згідно із законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості грунтів», якщо щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва передбачено необхідність затвердження проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, а їх немає, це тягне за собою штраф: на громадян – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів.
- Відповідно до закону, проекти землеустрою та агропаспорти будуть обов’язковими з 1 січня 2012 року. То чи є сенс фермерам уже зараз опікуватися їх отриманням?
- Так. Насамперед тому, що сама процедура оформлення і проекту землеустрою, і агрохімічних паспортів передбачає певний лабораторний період. Тож, якщо зараз розпочати роботи, результат буде саме вчасно.