Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Декоративний гарбуз


02.08.2012

Практично кожен, хто вперше бачить декоративний гарбуз з його смарагдовими листками, величезними жовтими квітками й оригінальними мініатюрними плодами різноманітних форм і відтінків, зазвичай захоплено дивується: «Ой, а що це таке?» .
Декоративна гарбуз - рослина не тільки оригінальна, але ще й дуже невибаглива і, головне, вкрай практична: за допомогою своїх вусиків ця ліана здатна всього за одне літо видертися на висоту до 4 м, прикрасивши собою арку, альтанку, паркан або стіну будинку.

ЧИ ЇСТИ ДЕКОРАТИВНИЙ ГАРБУЗ?
Чомусь найпопулярніше питання про декоративний гарбуз: «А він їстівний?». Начебто, часи зараз аж ніяк не голодні, але, мабуть, саме слово «гарбуз» викликає асоціації з кулінарією, а зовсім не з красою!
Так от: поки плоди декоративного гарбуза ще маленькі, їх шкірка м’яка, тобто їх їсти можна. Але навіщо? Адже навіть в такому юному віці вони дуже сильно поступаються за смаком своїм найближчим родичам з того ж сімейства гарбузових: кабачкам, цукіні, патисонам і справжнім великим гарбузам. Так що, залиште декоративний гарбуз для прикраси, а їжте краще що-небудь інше!

ДЕКОРАТИВНИЙ ГАРБУЗ У РОЛІ ЛІАНИ
Ідеальне місце для посадки декоративного гарбуза - поруч з вертикальною опорою (наприклад, паркан із сітки-рабиці або південна стіна якої-небудь господарської будівлі). Тобто, для декоративного гарбуза як опора в саду підійде все те, що хочеться чимось задекорувати.
Втім, декоративний гарбуз можна використовувати і в парадній частині саду, пустивши його батога по альтанці або арці (наприклад, що відокремлює город від квітників). Дуже незвично виглядає гарбуз на стовбурі старої засохлої яблуні, яку ви все ніяк не можете спиляти.
Виростає декоративний гарбуз дуже швидко (жодна однолітня ліана з ним в цьому не зрівняється), і вже до середини липня бадилля досить високе і щільне. Максимальної декоративності досягає гарбуз у серпні, коли вона повністю завиває надану їй опору, створюючи суцільну зелену ширму, прикрашену великими яскраво-жовтими квітками і ошатними маленькими плодиками.

ЩО ДЕКОРАТИВНОМУ ГАРБУЗОВІ ПОТРІБНО?
При виборі місця для декоративного гарбуза варто дотримувати дві умови. По-перше, необхідно підібрати для неї достатньо надійну опору, тому що до кінця літа стебла і листя ліани утворюють велику зелену масу. Друга умова - саджати декоративний гарбуз краще на сонячному місці (легка півтінь припустима). Тобто, звичайно, можна посадити його і біля північної стіни будинку, але тоді не варто розраховувати на велику кількість квіток і, вже тим більше, плодів.

ЧОГО ДЕКОРАТИВНИЙ  ГАРБУЗ НЕ ЛЮБИТЬ?
З однорічних витких рослин декоративні гарбузи дійсно одні з найневибагливіших. Виростити їх під силу навіть початківцю садівникові. Єдиний їхній мінус - абсолютна неморозостійкість: вже при легкому заморожуванні в мінус 1 градус рослина гине. Саме тому рекомендується вирощувати декоративні гарбузи через розсаду. Однак найменш трудомісткий і найбільш простий спосіб - це посів їх насіння прямо в грунт в середині травня. Якщо очікуються пізні весняні заморозки, а вже з’явилися сходи, можна вкрити пластиковими пляшками або плівкою.
Крім заморозків декоративні гарбузи дуже не люблять брак вологи і бідні грунти. Чим частіше ви її будете поливати й удобрювати (особливо органічними добривами), тим краще вона буде рости.
От і весь секрет!

ПЛОДИ ДЕКОРАТИВНОГО ГАРБУЗА
Тепер поговоримо трохи про плоди гарбуза, через які він, власне, і називається декоративним. Їх розмір рідко перевищує 10-15 см, а форма може бути кругла, зірчаста, пляшкоковидна, у вигляді гриба-боровичка і т.д. Зустрічаються сорти гарбуза як з гладкою, так і з горбистою шкірочкою, відтінки якої варіюються від білого до жовтого, помаранчевого чи зеленого. Найбільш потішно виглядають смугасті, плямисті або двоколірні плоди декоративного гарбуза.
Ці маленькі плоди веселеньких забарвлень дуже мило виглядають і на самій рослині, проте дуже часто декоративний гарбуз вирощують для того, щоб восени зібрати дозрілі плоди, висушити їх і використовувати для створення оригінальних композицій (наприклад, з сухоцвітом). Крім того, ці гарбузики можна використовувати і для створення справжніх творів мистецтва. Для цього на висушені гарбузи спеціальною фарбою наноситься будь-який малюнок, а потім лак для закріплення фарби.
Щоб гарбузики зберігалися довго, необхідно дотримуватися двох правил: вони повинні бути повністю дозрілими, тобто з дуже грубою і товстою шкірочкою, а також зірвані до перших осінніх заморозків.
Крім того, щоб їх колір (якщо ви не покриваєте плоди фарбою) вигоряв не так сильно, зберігати гарбузи краще далеко від прямих сонячних променів.

ДЕКОРАТИВНІ ГАРБУЗИ І ДІТИ
Якщо ви хочете долучити вашу дитину до садівництва, то немає нічого кращого, ніж виростити разом з нею декоративний гарбуз!
По-перше, у його дуже велике насіння, і навіть найменша дитина впорається з посадкою.
По-друге, декоративний гарбуз росте з величезною швидкістю (особливо, якщо літо спекотне та полив достатній), і малюк зможе швидко побачити результати своєї праці.
По-третє, маленькі діти дуже люблять вовтузитися з водою, а тому обожнюють все поливати. А декоративному гарбузу часті поливи саме необхідні!
І, нарешті, мініатюрні, дуже яскраві і незвичайні плоди подобаються абсолютно всім дітям: є в них щось іграшково-лялькове. Крім того, плоди можна висушити і розписати за допомогою спеціальних фарб і лаку (тут знадобиться допомога дорослих). Ваша дитина із задоволенням буде хвалитися ними перед друзями і родичами. До речі, навіть найпримітивніші дитячі малюнки виглядають на маленьких гарбузах дуже незвично!

Олена ЧЕРНИШОВА.