Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

День Конституції України


24.06.2016

28 червня 1996 Верховна Рада прийняла першу Конституцію незалежної української держави.

Згідно зі ст. 1, Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Демократична суть держави конкретизує ст.5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в українській державі принцип народовладдя. У ст. 3 сформульовано принцип, за яким: «людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю… Держава відповідає перед людиною за свою діяльність». Ст. 8 проголошує принцип верховенства права. Конституція також визначає український народ як суб’єкт права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси. Право користуватися природними об’єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України.

Конституція України визначає правовий статус власності: «Власність зобов’язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству». У Конституції підкреслюється, що основним національним багатством України є земля, яка перебуває під особливою охороною держави, а також гарантується право власності на землю, яке набувається і реалізується тільки відповідно до закону.

Загалом ми маємо одну із кращих демократичних Конституцій. Інша справа – чи завжди у нас діють за Конституцією, до якої вже вносили 6 змін, дві з яких були пізніше скасовані. А сьогодні Путін вимагає нових змін «Загальних положень» української Конституції стосовно визначення України як унітарної держави, територія якої за нашою Конституцією є цілісною і недоторканною, перед тим нахабно порушивши її територіальну цілісність, анексувавши Автономну Республіку Крим і фактично окупувавши частину Луганської і Донецької областей. Добре, що у ВР вистачило здорового глузду і ці зміни не були проголосовані.