Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

День кукурудзи


28.08.2019

Так презентував Міжнародний день поля, проведений на базі ДГ «Дніпро»,  директор Державної установи «Інститут зернових культур НААН» Владислав Черчель

Дніпровські селекціонери активно працюють над новими гібридами, які вирізняються врожайністю та швидкою вологовіддачею. У цьому переконалися учасники традиційного Дня поля. На демонстраційному полігоні Державного підприємства «Дослідне господарство «Дніпро», яке очолює Сергій Хорішко,   було представлено близько 170 гібридів кукурудзи.
Учасники заходу змогли не лише побачити стан різних гібридів, а й почути консультації від селекціонерів з приводу вирощування кукурудзи, догляду за нею, захисту від шкідників. 
«На нашому демонстраційному полігоні розташовано ряд сучасних інноваційних гібридів різних форм стиглості, які виведені селекціонерами нашої установи, – розповів директор Інституту Владислав Черчель. – Ці гібриди відомі не лише в Україні, а й за її межами. Тут представлені кращі вітчизняні гібриди науково-дослідних установ, провідних насіннєвих центрів НААН, зарубіжних компаній. Це дає змогу порівняти наші гібриди із зарубіжними і побачити, на що здібна наша селекція. А традиційний о цій порі День поля дає змогу фахівцям аграрного виробництва ще й отримати вичерпну інформацію стосовно технологічних вимог вирощування зернових культур. Зверніть увагу: в Україні кукурудзу сіють на площі 4,5 млн. га. З них близько 1 млн. га засівають дніпровськими гібридами. Наші гібриди доволі потужно представлені у Білорусі та Казахстані. Досить непогано у нас представлена програма зі створення гібридів з інтенсивною вологовіддачею. Вже сьогодні ми можемо похизуватися гібридами Оржиця, Хортиця, Хотин, Аджамка, які є середньоранніми, середньостиглими, зі швидкою вологовіддачею при дозріванні і не поступаються іноземним гібридам.
 «На сьогодні Почаївський 190, ДН Зоряна, ДН Рубін, ДН Хотин відповідають світовим стандартам», – стверджує відомий селекціонер, співавтор понад 250 гібридів, завідувач відділу селекції і насінництва зернових культур Інституту зернових культур НААН академік Борис Дзюбецький. 
При огляді демоділянок директор Інституту Владислав Черчель презентував як українські гібриди так і зарубіжні. Зокрема, дніпровський гібрид ДН Синевір для пізнього збирання, оскільки має властивості довго стояти і не осипатися, Почаївський 190 невисокий і найбільш витривалий до посушливих умов вирощування, ДН Арго - для загущених посівів, кремениста  ДН Славиця і ДН Світязь – гібриди, що  дуже гарно висихають. Представлені були  тут і гібрид ДН Злата на крупу, зернового типу Зоряна і силосного – Дніпровський 257 МВ. Є в арсеналі Інституту гібриди для Степу і Лісостепу. Високий потенціал урожайності генетично закладено в  гібриди Батурин 287 МВ і ДН Галатея – 10,5-14 тонн з гектара. Учасників Дня поля  також вразили гібриди Рубін і Багряний, які  мають насіння червоного кольору, що відрізнюються підвищеним вмістом каротину і використовуються для потреб птахівництва і тваринництва.
Для виведення одного гібриду треба 10 років! За інтенсивних технологій – 6, але це за умови наявності зимових розсадників,  які дають можливість прискорити селекцію в 2-3 рази. Подальше впровадження селекційних розробок залежить від рівня державного фінансування, яке в останній час значно скоротилося.
За словами начальника управління агропромислового розвитку ОДА Вадима Удовицького, цьогоріч хлібороби Дніпропетровщини зібрали 2,9 млн. тонн ранніх зернових, в тому числі близько 2 млн. тонн – озимої пшениці.  Серед проблемних питань –  невідповідність ціни на рослинницьку  продукцію і затратну частину польових робіт – паливо-мастильні матеріали, засоби захисту рослин. 
Як наголосив Вадим Удовицький, в області шороку збільшуються посівні площі кукурудзи. Наприклад, навесні було посіяно 314 тис. га кукурудзи. У минулому році було зібрано 1,4 млн. тонн качанистої. При цьому близько 30 відсотків кукурудзяних площ область засіває саме надійними дніпровськими гібридами. За це він висловив щиру подяку селекціонерам.
Олександр ПЕТРЕНКО,
Дніпропетровська область.
На знімку: начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький, директор Інституту зернових культур НААН Владислав Черчель, академіки Борис Дзюбецький та Анатолій Черенков на демонстраційному полігоні.