Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

День всіх закоханих


13.02.2013

Традиція відзначати День всіх закоханих, або День святого Валентина, прийшла до нас із Заходу. Закохані дарують один одному подарунки і обов’язково спеціальні листівки один одному - валентинки.

Існує красива легенда про походження Дня всіх закоханих. Римський імператор Клавдій II, який жив у третьому столітті нашої ери, був противником шлюбних союзів, оскільки вони заважали його легіонерам добре воювати. Тому імператор видав указ, що забороняє одружуватися. Священик Валентин, всупереч указу, продовжував таємно вінчати закоханих, за що був кинутий у в’язницю і засуджений до смертної кари. Дочка тюремника, побачивши Валентина і дізнавшись його історію, закохалася в нього. Священик відповів їй взаємністю.Оскільки бачитися вони не могли, закохані спілкувалися за допомогою листування. У день страти, 14 лютого 270 (за іншими даними 269) року, священик послав своїй коханій останню записку з підписом «Від Валентина».
Святкування Дня всіх закоханих саме в лютому пов’язують також з початком шлюбного періоду у птахів. Вважалося, що якщо в цей час укласти шлюбний союз, то він буде довгим і щасливим.