Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Депутати знову відклали недоторканність у довгу шухляду


07.06.2012

Верховна Рада відклала розгляд питання про зняття недоторканності з президента, депутатів та інших посадових осіб до 20 червня. За відповідне рішення проголосувало 404 депутати.
Спікер Володимир Литвин пояснив, що за цей час профільний комітет має розглянути законопроект про зняття недоторканності і внести його на розгляд депутатів.

При цьому опозиція вимагала розгляду цього питання вже у п’ятницю. Законопроект було внесено віце-спікером Миколою Томенком та ще двома БЮТівцями.
Він передбачає внесення змін до Конституції України. Зокрема, пропонується скасувати норму про те, що Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.
Крім того, пропонується скасувати заборону притягнення депутатів до кримінальної відповідальності, а також заборону їхнього затримання та арешту без згоди парламенту. Як відомо, Партія регіонів внесла законопроект про зняття лише депутатської недоторканності.
Водночас опозиція внесла альтернативний законопроект про обмеження недоторканності Президента, депутатів парламенту і суддів.
У 2009 році парламент проголосував за направлення законопроекту, яким передбачається скасування президентської та обмеження депутатської недоторканності, до Конституційного Суду для перевірки на конституційність.
7 квітня 2010 року КС визнав конституційним обмеження депутатської недоторканності та неконституційним скасування президентської недоторканності, повідомляє «Українська правда».