Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Державні реєстри речових прав на нерухомість відкривають


05.05.2022

У прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася
прес-конференція на тему «Державні реєстри речових прав
на нерухомість відкривають, однак не для всіх і не у всіх
регіонах України».У прес-конференції взяв участь
голова галузевої ради учасників ринку нерухомості
у Дніпропетровській області Сергій Логутенко.
З початку дії в Україні воєнного стану повністю було припинено функціонування цілого ряду реєстрів. Серед них й державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРПНМ), в якому фіксуються всі дії щодо нерухомого майна. Ще два тижні тому Кабінет міністрів розпорядився запустити його та підготовка до цього процесу тільки-но розпочалася. 
Експерт переконаний, що відкриття Реєстру нині є актуальним. Такий крок, на думку Сергія Логутенка, не лише дозволить пожвавити ринок нерухомості, а й поповнить державний бюджет, дефіцит якого маємо на сьогодні.
«Чому всі чекають, коли запрацюють реєстр речових прав, реєстри, що пов'язані з оцінкою майна? Це допоможе купляти та продавати нерухомість, що дасть змогу отримувати гроші, бо це податки і збори, які повинні покупці й продавці нерухомості сплачувати під час відчуження об’єкту нерухомості. Якщо говорити про показники у довоєнний час, то люди, продаючи другу нерухомість у поточному році, сплачували 5% НДФЛ і 1,5% військовий збір. Продаж третього об’єкту – це вже 18% податку і 1,5% військовий збір. А угоди з продажу-купівлі нерухомості стартують щонайменше від мільйона гривнь», – розповів Сергій Логутенко.
Купуватимуть здебільшого квадратні метри, які приноситимуть прибуток.
«Наприклад, якщо казати про Дніпро, то тут дуже великий попит на оренду недорогої нерухомості – від 6 до 10 тисяч на місяць. Це здебільшого однокімнатні і двокімнатні квартири. Напевно, що саме таку нерухомість й купуватимуть, бо вона вже зараз буде приносити прибутки від здачі оренди. Нині прибутки від оренди у місті більше за ті, що сплачувалися до війни, бо вартість оренди у Дніпрі збільшилася за останній місяць десь на 50%. Квартира, яка коштувала 6 тисяч гривень, зараз коштує 8. Подорожчання є, але не таке значне, як у Львові, Ужгороді, Івано-Франківську та Чернівцях. Там збільшення вартості оренди складає десь 100-200%», – каже Сергій Логутенко.
Голова галузевої ради учасників ринку нерухомості у Дніпропетровській області також додав: після відкриття реєстру попитом скоріше за все користуватиметься вторинний ринок, або земельні ділянки. Що ж до первинного ринку, то тут навряд, на думку експерта, буде попит, бо це відстрочені у часі інвестиції.
«Можна купити земельну ділянку за 3-5 тисяч доларів та збудувати там маленький будиночок за 10 тисяч доларів й заселитися. Таких варіантів «швидких» будинків багато. Нерухомість на первинному ринку, напевно, не куплятимуть. Хіба що тільки ті квартири, які вже можна використовувати, щоб мешкати або здавати в оренду. Купівля ж квартири на первинному ринку нерухомість, яка будується, – це невизначений час і відтерміновані прибутки від оренди», – пояснив Сергій Логутенко.
Ринок нерухомості, скоріше за все, запрацює у більш-менш спокійних містах, таких як Дніпро, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль та Чернівці. Щоправда, вартість квадратного метру суттєво різнитиметься. Сергій Логутенко каже, це залежатиме від вартості оренди нерухомості у містах: де вона вища, й ціна на квартири буде більшою.
«Якщо говорити про Київ, люди туди тільки почали повертатися. Крім того там поруч кордони і вкладати кошту у нерухомість у столиці нині не так актуально, як робити це у Дніпрі. Вкладати кошти варто ще й у міста на західних кордонах: Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Тернопіль. Але, вважаю, що вартість нерухомості там буде вищою, так як оренда там вища. Але Дніпро перед ними має привілеї не тільки у ціні, а ще й у питанні працевлаштування. Тут значно більше можливостей влаштуватися на роботу та сплачувати за оренду квартири», - резюмував експерт.
Самі ж реєстри скоріш за все відкриють по всій Україні та контролюватимуть, в якому окрузі працює той чи інший нотаріус: «До речі, не всі нотаріуси отримають доступ до цих реєстрів, а тільки ті, які подадуть заявку й відповідатимуть вимогам, задекларованим міністерством юстиції. Чимала кількість нотаріусів у Дніпрі захочуть скористуватися цієї можливістю, тому у місті не буде дефіциту фахівців, які будуть реєструвати правочини з нерухомістю».
Він також додав, що з відкриттям реєстрів не можна буде придбати квадратні метри за дорученням, як це було можливо у довоєнний час. І це не єдине обмеження.
«Не можна буде купляти нерухомість у Дніпрі, знаходячись в інших містах України. Тільки у Дніпрі і особисто. Купівля та продаж нерухомість за дорученням будуть недоступними. Заборонено буде й укладання угоду з продажу на наступний день після того, як ви купили нерухомість. Є застереження, що можна робити відчуження, якщо я придбав нерухомість, але не раніше ніж через місяць після придбання. Це така норма, яка діятиме доки є військовий стан. Це важливо і допоможе уникнути маніпуляцій й примусу по відношенню до інших людей щодо продажу їхнього майна», – наголосив голова галузевої ради учасників ринку нерухомості у Дніпропетровській області.