Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Державне підприємство працює на державу


22.08.2013

І якість його продукції має бути вищою, аніж у приватних агроформуваннях -
так вважає директор ДП «Дослідне господарство «Дніпро» Сергій Хорішко

Сільгоспугіддя дослідного господарства «Дніпро» розкинулись на південній околиці обласного центру. Неподалік Запорізького шосе – демонстраційний полігон сільськогосподарських культур, де кожен бажаючий фахівець може наочно пересвідчитися в перевагох того чи іншого сорту чи гібриду. Адже основним напрямком діяльності господарства є вирощування та доведення до посівних кондицій оригінального та елітного насіннєвого матеріалу озимих, ярих зернових та зернобобових культур, соняшнику, гібридів кукурудзи, проса, гречки. Вже традиційними стали проведення на базі господарства всеукраїнських та обласних практичних нарад за участю керівників та спеціалістів Міністерства агрополітики та продовольства, Національної академії аграрних наук, голови обласної державної адміністрації, представників великих підприємств з виробництва зерна кукурудзи та пшениці. Наш співрозмовник -директор ДП «Дослідне господарство «Дніпро», кандидат сільськогосподарських наук, депутат Дніпропетровської районної ради Сергій Хорішко.

- Сергію Анатолійовичу, прокоментуйте, як пройшли цьогорічні жнива, чи отримали Ви Божу благодать на високі врожаї?
- Хоча погодні умови були не зовсім сприятливими, ми вийшли із становища завдяки застосуванню науково обґрунтованих технологій при виробництві насінницької продукції. За підсумками жнив наше підприємство отримало показники одні з кращих в районі. Взагалі ж, вважаю, що державне агроформування, яке має 3 тисячі орних земель, повинне бути зразком і працювати краще, досягати вищих показників, ніж у приватних сільгосппідприємствах. Наприклад, окремі поля пшениці у нас дали понад 60 центнерів з гектара, середня ж врожайність – понад 40 центнерів. Причому ми вирощуємо сорти пшениці вітчизняної селекції – Селекційно-генетичного інституту (Одеса) та Інституту сільського господарства Степової зони, якому ми безпосередньо підпорядковані. Ці сорти адаптовані до нашої природно-кліматичної зони і при дотриманні всіх технологічних вимог, за сприятливих погодних умов можуть давати максимальну віддачу.
В аграріїв вже склалась така думка: погано, коли немає врожаю, але й коли він є, теж не дуже радісно. Нас не може влаштовувати цінова політика держави на пшеницю, яку сьогодні купують по 1300 гривень. А чи рахував хтось, в скільки обходиться та тонна пшениці сільгоспвиробнику, якому треба мати хоча б 30 відсотків рентабельності, а не працювати собі на збиток.
- Сьогодні радять приберегти врожай до кращої ціни…
- Це нагадує ситуацію, коли лікар лікує хвору людину. А потім пропонує їй зупинити лікування, аби дочекатись, коли ліки подешевшають або з’являться ще кращі. Не знаю, як хворий сприйме таку пропозицію.
Якщо ж говорити серйозно, то, безумовно, нам потрібні вже сьогодні обігові кошти для проведення комплексу осінніх польових робіт, виплати зарплати та сплати податків.
- Чи дає якісь преференції статус державного підприємства?
У тій же Німеччині державні підприємства, які працюють прибутково, не підлягають приватизації і створюють позитивний імідж держави. Наше підприємство оснащено ґрунтообробною технікою, тракторами та комбайнами, які дають можливість забезпечувати виконання технологічних процесів при вирощуванні сільськогосподарських культур. У найближчій перспективі плануємо обладнати техніку супутниковою навігацією та поповнити машинно-тракторний парк більш потужними технічними новинками, які б значно прискорили виробничий процес і дозволили мати людям більш комфортні умови праці.
Для державних підприємств немає ні державного замовлення, ні державної підтримки. Єдина преференція – працювати краще і бути взірцем для інших господарств. Дослідне господарство «Дніпро» - єдине державне агроформування в районі. Наші двері відчинені для всіх контролюючих служб, оскільки працюємо прозоро, в межах чинного законодавства. У нас немає зарплат «у конвертах», наші працівники мають повний соціальний пакет. Все це позитивно позначиться на розмірі пенсій, які, сподіваюсь, поступово будуть зростати.
- І все ж таки, яким чином можна утримати працівників у господарстві, яке знаходиться на околиці обласного центру? Адже поруч – промислові підприємства, фірми і фірмочки…

- Ми розуміємо, що хліб дається нелегко. Середня зарплата у господарстві до кінця року становитиме близько 3 тисяч гривень. Для молодих перспективних спеціалістів та науковців ведеться будівництво житла. У минулому році квартири отримали чотири молодих спеціалісти, стільки ж – у цьому році. А впродовж найближчих 3-4 років житло отримають 15 сімей. Ми хочемо, аби талановита молодь працювала у нас на землі і створювала добробут і для себе, і для нашої молодої держави.
- За часів президента Кучми було гасло «Купуй українське!» Чи стосується воно насінницької галузі?
- Під час всеукраїнських та обласних нарад ми порівнюємо наші та імпортні гібриди кукурудзи. Знаєте, ринок зерна легко втратити, але важко його повернути. Багато фірм, які раніше працювали з гібридами іноземної селекції, повертаються до вітчизняних, оскільки вони адаптовані до нашої зони землеробства, до наших кліматичних умов. Тому ті, хто рахує гроші, порівнюють, аналізують і врешті-решт переходять на гібриди вітчизняної селекції.
Підприємство забезпечує потреби ринку високоякісним сортовим, гібридним насінням зернових та зернобобових культур і батьківськими формами кукурудзи. Тривалий час співпрацюємо з нашими надійними партнерами ТОВ АПК «Маїс», ТОВ «Агрофірма «Степова», ТОВ «Полтава-Насіння», ТОВ «Агросфера», ЗАТ «ТД «Елітне насіння», які отримують наші гібриди і розповсюджують їх.
- Чи обмежується Україною ваше ділове партнерство?
- Ми працюємо на теренах України, Білорусі, Росії, з країнами Європи.
Наша головна перевага у тому, що ми маємо безпосередній зв’язок з наукою. Саме вчені Інституту сільського господарства Степової зони дають нам новітні технології, які ми впроваджуємо у виробництво під їхнім безпосереднім контролем.
- Якими, на ваш погляд, повинні бути стосунки держави і державних підприємств?
- Добре було б, аби держава сприяла отриманню пільгових кредитів під 3-4 відсотки річних. Кредит державним підприємствам може бути наданий тільки під гарантії уряду. А це, погодьтесь, досить складно.
- Ваше побажання своїм колегам-аграріям, хліборобам напередодні Дня незалежності.
- Щедрих врожаїв та щоб хліборобська праця була належно поцінована. Аби кожен селянин жив заможно, був фінансово незалежним і мав, крім роботи, ще й можливість добре відпочити і забезпечити свою родину усім необхідним.

Інтерв’ю провів Олексій ГУДЕНКО.