Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Десерт


08.08.2018

«Холодне» варення з аґрусу. 1 кг аґрусу, 1-2 апельсини, 1-1,3 кг цукру.  
Аґрус і апельсини подрібнити за допомогою міксера або пропустивши через м’ясорубку. Додати цукор і добре розмішати до його розчинення. Варення розкласти у банки і закрити поліетиленовими кришками.
 
Мармелад із чорної смородини. 7 склянок смородини, 3 склянки води, 9 склянок цукру.  
Смородину перебрати, помити і обсушити, залити водою і поставити на вогонь. Щойно закипить - зняти пінку і додати 3 склянки цукру, перемішати. Закипить вдруге – знову зняти пінку і додати ще 3 склянки цукру. Закипить втретє – знову зняти пінку й додати решту цукру. Дати покипіти 1-2 хвилини, постійно знімаючи пінку. Розкласти в гарячі банки, не знімаючи з вогню, і закатати. 
 
Варення із бузини. Свіжу чорну бузину їсти не рекомендують, але варення з неї чудове. Стиглі ягоди відділяють від плодоніжок (щоб не зачорнити руки, їх треба попередньо змочити оцтом і підсушити). Ягоди заливають гарячим сиропом iз розрахунку 1 кг цукру і 200 г води на 1 кг ягід. Витримують 6-8 годин, потім варять до готовності.
 
Грушеве варення з виноградом. 400 г груш, 300 г яблук, 300 г зеленого винограду, 0,5 кг цукру, 100 мл води.
Фрукти помити. Груші та яблука очистити від серцевини та нарізати дрібними кубиками. Якщо виноград крупний, то розрізати його навпіл і видалити кісточки (можна брати киш-миш). Підготовлені фрукти викласти в емальовану каструлю, засипати цукром, влити воду. Готувати 30 хвилин на слабкому вогні, час від часу помішуючи дерев’яною ложкою, поки варення не загусне. Розкласти в стерилізовані банки і закрутити прокип’яченими кришками. Зберігати в темному, прохолодному місці.
 
Сливовий джем із персиками та ваніллю. 0,6 кг персиків, 0,6 кг слив ренклод, 2 ванільні палички, 0,8 кг цукру.
Очистити персики від шкірки, видалити кісточки, нарізати шматочками. Сливи вимити і також видалити з них кісточки. Подрібнити фрукти у блендері. Викласти в емальовану каструлю отриману масу та засипати її цукром. Додати розрізані ванільні палички (ложкою видалити з них насіння і також покласти у фруктове пюре). Поставити на вогонь, постійно помішуючи. Варити 5 хвилин із моменту закипання. Видалити палички кориці. Розкласти в стерилізовані банки джем. Накрити кришками, залишити на 30 хвилин і закатати прокип’яченими кришками.
 
Джем із яблук без цукру. 2 кг яблук, 2/3 склянки води, столова ложка лимонного соку, чайна ложка лимонної кислоти.
Яблука вимити, очистити, нарізати кубиками, видаливши серцевину. Полити лимонним соком. Влити в яблука трохи води, поставити на слабкий вогонь. Накрити кришкою. Коли вода закипить, готувати яблука протягом 10 хвилин, іноді помішуючи. Потім зняти кришку і випарувати зайву воду (близько 5 хвилин). Коли маса загусне, додати лимонну кислоту і ретельно перемішати. Розкласти джем у стерильні банки і закатати кришками.
 
Варення із винограду. 2 кг солодкого винограду, один грам ваніліну, 400 мл води, 1.4 кг цукру (можна замінити медом), 2 г лимонної кислоти.
Виноград вимити, перебрати та обсушити. Потім опустити його на одну хвилину в окріп і відразу ж занурити в холодну воду. Бланшовані ягоди викласти на 6-7 годин у зварений із води та цукру сироп. Готувати варення в 3 прийоми. Перший і другий рази потрібно варити ягоди 10 хвилин, дати їм охолонути і витримати в сиропі по 8-9 годин, а в кінці третього етапу додати лимонну кислоту і ваніль для надання аромату. Готове варення розфасувати в сухі гарячі стерилізовані банки, закатати кришками, укутати до остигання.