Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Десять кращих салатів


26.12.2013

Салати - одна з найулюбленіших закусок на святковому столі. Їх обов’язково повинно бути декілька. У кожної господині є безліч рецептів, але іноді хочеться різноманіття, хочеться привнести щось нове. Крім традиційних салатів: «Олів’є», «Оселедець під шубою», «Цезар», ваш новорічний стіл також прикрасять салати, приготовлені за наступними рецептами. І якщо у вас велика родина, можете сміло збільшувати всі інгредієнти вдвічі або втричі.

«Святковий»
Легкий салат з оригінальним смаком. Підійде як для дорослих, так і для дітей. Інгредієнти: куряча грудка - 500 г , яйця - 5 шт., яблуко - 1 шт., огірки свіжі - 2-3 шт., помідор – 1 шт., зелень, майонез - за смаком. Приготування: курячу грудку і яйця відварити і остудити. Огірки та яблуко очистити від шкірки, з яблука вирізати серцевину. Відварну грудку розділити руками на невеликі шматочки. Яблуко та огірки нарізати соломкою. Яйця нарізати не дуже крупно. Всі інгредієнти перемішати та заправити майонезом. Додати сіль за смаком. Помідор нарізати кружечками. Салат викласти на плоску тарілку гіркою. Прикрасити помідором і зеленню.

«Білковий»
Смачний і поживний салат для святкового застілля. Інгредієнти: філе індички (грудка) - 500 г, болгарський перець - 1 шт., яйця - 5 шт., сир - 200 г, зелена цибуля, майонез або оливкове масло. Приготування: відварене м’ясо індички поділити на шматочки. Болгарський перець очистити і нарізати соломкою. Нарізати яйця і цибулю. Сир натерти на крупній тертці. Всі інгредієнти перемішати і додати сіль. Салат заправити майонезом або оливковою олією за смаком.

«Креветка»
Цей салат готується просто і швидко, а виходить гарним і апетитним. Інгредієнти: заморожені креветки - 500 г, листя салату, половина батона, яйця - 2 шт., майонез, вершкове масло. Приготування: відварити креветки і яйця, очистити. Батон нарізати кубиками й обсмажити на вершковому маслі. Нарізати яйця, листя салату. Всі інгредієнти перемішати. Додати сіль і майонез.

«Ізабелла»
Цей салат смачний і ситний, прекрасно підійде до будь-якого свята. Інгредієнти: копчена куряча грудка - 1 шт., гриби - 250 г, цибуля - 1 шт., яйця - 4 шт., солоні огірки, морква по-корейськи - за смаком. Приготування: гриби і цибулю дрібно нарізати і обсмажити на олії. Грудку розділити на не шматочки. Яйця і огірки нарізати дрібно. Викладаємо салат на плоску тарілку шарами, кожен шар промазуємо майонезом: спочатку - копчена грудка, потім - гриби і цибуля, потім - яйця, на них - солоні огірки, зверху - морква по-корейськи. Прикрасити салат чорним виноградом і гілочкою кропу.

«Апельсинова долька»
Цей салат прикрасить ваш стіл, бо виглядає дуже ефектно. Інгредієнти: морква - 2 шт., яйця - 4 шт., цибуля ріпчаста - 1 шт., куряче філе - 300 г, печериці мариновані - 200 г, сир - 150 г, часник - 3 зубчики, майонез - за смаком. Приготування: одну моркву зварити, натерти на дрібній тертці і залишити для прикраси. Другу моркву натерти на крупній тертці і злегка обсмажити разом із дрібно нарізаною цибулею. Яйця і курячу грудку зварити. Курячу грудку розібрати на не довгі волокна, яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки і білки окремо натерти на крупній тертці. Печериці нарізати дрібно. Сир натерти на крупній тертці і змішати з подрібненим часником. Викладаємо салат шарами на плоску тарілку, кожен шар промазуємо майонезом: спочатку - смажена морква з цибулею, потім - куряча грудка, потім - печериці, потім - сир із часником, потім - жовтки змастити майонезом (білки - залишити для прикраси), зверху викласти відварену моркву. З білка сформувати апельсинові «прожилки».

«Італійський»
Цей салат готується досить просто, він ситний і смачний. Інгредієнти: сир - 200 г, шинка - 200 г, перець болгарський жовтий - 1 шт., помідор - 1 шт., тальятелле (макарони-локшина) - 200 г, маслини - 30 г, майонез, зелень - за смаком. Приготування: відварити макарони та відкинути на друшляк. Нарізати сир, шинку і перець соломкою. Нарізати помідори невеликими скибочками. Всі інгредієнти перемішати, заправити салат майонезом і прикрасити зеленню та оливками.

«Кавунова скибка»
Цей незвичайний салат буде прикрасою будь-якого столу і обов’язково приверне увагу ваших гостей. Інгредієнти: відварене куряче філе - 300 г, твердий сир - 200 г, маслини без кісточки - 100 гр., огірок - 2 шт., помідори - 3 шт., майонез - за смаком. Приготування: відварене куряче філе нарізати дрібно, сир натерти на дрібній тертці, маслини нарізати кружечками. Все перемішати і заправити майонезом. Трохи сиру і маслин залишити для прикраси. Викласти салат на плоску тарілку у вигляді кавунової скибки. Огірок очистити від серцевини з насінням і натерти на тертці. З помідора також прибрати м’яку серцевину та нарізати невеликими кубиками. Маслини розрізати вздовж на 4 частини. Викласти помідори на салат. Далі створити світлу смужку з тертого сиру, потім огіркову смужку, схожу на шкірку кавуна. Маслини розкласти у вигляді кавунового насіння.

«Крабовий»
Цей простий, ситний і смачний салат зробить ваш стіл святковим у будь-який день. Інгредієнти: крабові палички - 500 г, квасоля біла консервована - банка, яйця - 4 шт., перець червоний - 1 шт., перець жовтий - 1 шт., майонез, зелень - за смаком. Приготування: крабові палички нарізати кубиками, яйця відварити і нарізати кубиками, перець нарізати соломкою. Перемішати всі інгредієнти, додати сіль і заправити салат майонезом.

«Ананас»
Цей салат гарний на вигляд і приємний на смак. Інгредієнти: куряче філе - 2 шт., болгарський перець - 1 шт., консервований ананас - 5 кілець, брусниця - 1 жменя, листя салату. Соус: масло виноградних кісточок - 4 ст. л., сік лимона - 1,5 ст. л., гірчиця - 1 ст. л., цукор - 1,5 ст. л., щіпка солі. Приготування: нарізати куряче філе шматочками і обсмажити на олії. Листя салату нарвати на невеликі шматочки. Ананас і перець нарізати кубиками. Змішати всі інгредієнти для соусу. Викласти листя салату на тарілку. На них викласти курку та полити соусом. Потім викласти перець, а потім - ананас. Прикрасити салат ягодами брусниці.

«П’ять зірок»
Святковий салат із оригінальним смаком не залишиться непоміченим на вашому столі. Інгредієнти: відварене куряче філе - 400 г, листя салату, яблуко, фісташки - 30 г, ківі - 1-2 шт., полуниця - 200 г, сир - 150 г. Салат подається порційно в невеликих салатницях. Приготування: на дно салатниці викласти листя салату, потім нарізане кубиками відварене куряче філе, посолити, промазати майонезом. Потім викласти нарізане кубиками яблуко, потім очищені фісташки. Нарізане напівколами ківі викласти зверху. Прикрасити полуницею, розрізаною вздовж на 4 частини, та посипати тертим сиром.

Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА. (УКРІНФОРМ).