Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Десять років здоров’я Вам!


09.11.2016

Кавуни на нашому городі займають гідне місце – вони мої улюбленці з дитинства. Сьогодні для мене немає кращих ласощів, ніж кавун. До того ж він ще й корисний. Старожили нашого села кажуть – якщо протягом сезону на день з’їдати по кавуну, додається здоров’я на 10 років.

ЗАВЖДИ намагаюся вирощувати кавуни, які мають високі смакові якості, стійкі до різних хвороб і погодних умов. І хоча минулий сезон був не зовсім сприятливим для кавунів, нам вдалося одержати хороший урожай. Цьому сприяв своєчасний полив.

Кавуни вибагливі до родючості та структури ґрунту. Їм добре підходять сипучі ґрунти, легкі або середні суглинні, гарно підживлені органікою. Під кавун краще відводити південній схил. Важливо, аби ділянка не була затінена, добре прогрівалася й освітлювалася, була захищена від холодних вітрів.

Перед сівбою насіння на добу замочую в теплій воді. Кавун – рослина теплолюбива, тому сівбу слід проводити, коли ґрунт прогріється до 13-15 градусів, а температура повітря на позначці вище як 18 градусів.

Висіваю кавуни гніздовим способом за схемою 70 на 120 см. У кожну ямку кладу по 2-4 насінини і засипаю землею. Із пророслих насінин залишаю тільки дві рослини, вириваючи зайві.

У першій половині вегетації рослини потребують частих поливів і регулярного прополювання. Коли огудина стає густою, розпушувати ґрунт уже немає можливості. А ось поливаю й у подальшому – раз на 10 днів. Підживлення у період вегетації не застосовую.

В отримані пристойного врожаю велику роль відіграли сучасні сорти, над добором яких ми працюємо декілька років. Сьогодні в нашій колекції понад 30 сортів кавунів. На рівні зі звичайними рожевими, вирощуємо багато екзотичних сортів із оранжевою, жовтою і білою м’якоттю.

Сорт Місяць та зорі здивував плодами з рожевою та оранжевою м’якоттю. Цей кавун в декілька разів солодший від традиційних вітчизняних сортів. Його ще називають планетарним, бо на його темно-зеленій шкірці є одна велика жовта пляма, навколо якої багато маленьких жовтих плям. Це схоже на місяць і зірки. Новинка потрапила до нас із США.

Дуже смачною новинкою з оранжевою м’якоттю виявився сорт Королівський десерт. Шкурка у нього світло-зелена. Вага до 6 кг.

На 15-20 днів раніше за всіх інших дозріває сорт Цукровий малюк. Плоди темно-зелені, круглі, з дуже тонкою шкіркою. Важать вони по 3-4 кг, на кущі зав’язується дуже багато.

Багато років із задоволенням вирощуємо сорт Сяючий крем. Щороку він дає пристойний урожай і великі до 5 кг плоди. Вони круглі, білі із салатними смужками. Шкірка міцна, м’якоть яскраво-рожевого кольору, соковита і солодка.

Пізньостиглий сорт Білий довгий огірок (Канада) має овальні плоди розміром 50 на 20 см, вагою до 12 кг. Шкірка біла з ледь помітними салатними смужками. М’якоть яскраво-червона, цукриста, дуже смачна. Сорт стійкий до фузаріозу й антрактозу. Цінність сорту – приємне поєднання відмінного смаку, аромату та кольору м’якоті, а також висока транспортабельність. Плоди цього сорту зберігаються до грудня і не втрачають смаку.

А найбільшим відкриттям для нас став новий китайський кавун Князь грому. Це пізньостиглий сорт з плодами тривалого зберігання. Перші стиглі плоди можна зірвати в кінці вересня. Та це тільки перші плоди. Кавунчики, які зав’язалися останніми, ми зриваємо перед першими заморозками, та заносимо їх в приміщення, де завжди плюсова температура. В нашому випадку це веранда з опалюванням, де взимку температура не опускається нижче ніж +10 градусів. В таких умовах Князь грому зберігається до весни. Всі гості були приємно здивовані, коли наприкінці лютого на мій день народження ми розрізали великий кавун. Це був чудовий десерт. Слід відзначити, що це не дієтичний та не кормовий кавун (які тверді та не солодкі). Плоди у Князя грому довгі, кора темно-зелена. М’якоть рожева, медова, ароматна. Один плід важить 6-7 кг, а перші виростають більше ніж 10 кг.

Виростити кавун не складно. Посадіть і ви на своїй ділянці кілька сортів, різних за забарвленням і терміном дозрівання. В цьому я вам можу допомогти. Мені вдалося зібрати багато насіння сорту Князь грому, тому охоче поділюся, виславши безплатно для розведення, якщо не забудете вкласти конверт зі зворотною адресою. Пишіть на мою адресу, та наступного сезону будете насолоджуватися ароматним смаком, який оціните самі.

Руслан ДУХОВ, вул. Тюркина, буд. 41, с. Мишурин Ріг

Верхньодніпровський р-н,

Дніпропетровська область, 51610.