Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Десятка найкорисніших напоїв


23.06.2011

Рейтинг найкорисніших у світі напоїв склали учені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Заснований список на вмісті у напоях антиоксидантів.
Зараз слово “антиоксиданти” у всіх на слуху, причому в основному завдяки рекламі різних харчових продуктів. Мало не кожен виробник чаю або йогурту вважає своїм обов‘язком поставити на свою продукцію значок “містить антиоксиданти”, але що це означає, знають дуже небагато. По-перше, антиоксиданти - це не окремий вид якихось речовин, а загальна назва для елементів, що мають здатність боротися з вільними радикалами. Вільні радикали, у свою чергу, є особливими молекулами, здатними руйнувати інші молекули і навіть клітини вашого тіла. У нормі вони повинні боротися з вірусами і бактеріями, брати участь в утворенні гормонів, виробництві енергії та інших важливих процесах. Проте з віком вільних радикалів в організмі стає все більше і більше, організм не здатний їх контролювати, і вони починають руйнувати його зсередини. З утворенням вільних радикалів медики пов‘язують розвиток багатьох захворювань (зокрема раку, артриту, хвороб серця, виразкових хвороб), а також процес старіння.
Ось від цих неприємностей і можуть вас захистити антиоксиданти. До їх числа входять вітаміни А, С, Е, а також такі елементи як цинк, селен, глутатіон і деякі інші. Окремо вони входять до складу дуже багатьох продуктів харчування, але знайти всі разом, та ще і в чималих обсягах - не так вже легко. Цей критерій і став ключовим у складанні рейтингу найкорисніших напоїв. Виглядає він таким чином:

1. Гранатовий сік. Окрім перелічених елементів, містить кальцій, фосфор, магній, залізо, натрій. Дуже корисний для серця, показаний при гіпертонії, анемії та недокрів‘ї. Не варто пити людям з виразковою хворобою і підвищеною кислотністю.
2. Червоне вино. Відразу кілька досліджень властивостей вина за останній рік показали його користь у профілактиці ракових захворювань. Багато дієтологів також радять приймати вино щоденно разом з їжею, проте наркологи попереджають: ваша доза не повинна перевищувати 30 г на день.
3. Виноградний сік. Багато вітамінів групи В, корисних для волосся і нігтів, і аскорбінової кислоти, яка допоможе вам боротися з мікробами. Крім того, виноградний сік допомагає зберігати міцну пам`ять, бореться з раком грудей і підтримує пружність і еластичність шкіри.
4. Чорничний сік. У народі чорниця відома тим, що зміцнює зір і рятує від проносів. Насправді її корисні властивості набагато ширші - чорниця допомагає боротися з цукровим діабетом, попереджає захворювання ясен і зберігає молодість всього організму.
5. Сік черешні. Містить вітамін А, необхідний зубам і очам, залізо і вітамін С (бореться з інфекціями). Знижує ризик розвитку багатьох видів раку, перешкоджає виникненню захворювань сечовивідних шляхів, допомагає зберігати пам‘ять у зрілому віці.
6. Сік асаї.* Ця ягода не дуже популярна, а шкода. У ній містяться особливі рослинні пігменти, що зволожують шкіру і перешкоджають її старінню. У плодах також багато жирних кислот, необхідних для нормальної роботи мозку і нервової системи.
7. Журавлинний сік. Має жарознижуючий ефект, допомагає при кашлі та нежиті, виводить з організму токсини, підвищує активність мозку і знімає втому. Також є сильним сечогінним, при цьому не вимиваючи з організму необхідний йому калій.
8. Апельсиновий сік. Відмінний засіб профілактики застуди і грипу. Також знімає втому, активізує роботу мозку і зміцнює кровоносні судини. Корисний при гіпертонії і атеросклерозі. Протипоказаний людям з підвищеною кислотністю і нестачею кальцію в організмі.
9. Чай. Сорт має невелике значення. Головне, щоб це був справжній чай, а не концентрат у пляшці. Чай не лише тонізує і бадьорить, але й бореться з хворобами серця та різними інфекціями.
10. Яблучний сік. Застосовують при атеросклерозі, хворобах печінки, сечового міхура і нирок. Також нормалізує роботу кишечнику, виводить токсини з організму і швидко відновлює сили після фізичних навантажень.