Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Децентралізація на Черкащині


05.09.2018

Реформа місцевого самоврядування або децентралізація, яка триває в Україні, розрахована на 5 років. Ми вже не раз розповідали про досвід об’єднаних громад  Дніпропетровщини. Але сьогодні мова піде про шевченківський край – Черкащину. В рамках медіа-школи, організованої  ресурсним центром  АНГО, журналісти  змогли відвідати  села Худяки, Вергуни, Червона Слобода, Степанки, Білозір’я, Чубівка, Думанці. Деякі з них об’єдналися і утворили ОТГ, а деякі досі вагаються, боячись закриття шкіл і лікарень.

Білозірська сільська територіальна громада була утворена однією з перших на Черкащині, 26 серпня 2015 року шляхом об’єднання Ірдинської селищної ради та Білозірської сільської ради Черкаського району. До її складу увійшли селища  Ірдинь і Баси, село Білозір’я. 
За словами голови ОТГ Володимира Міцука, за  три роки було  додатково залучено 20 млн. гривень  для розвитку інфраструктури названих населених пунктів.
– Жодну школу не закрили, – зауважив Володимир Міцук, – оскільки дороги погані, і підвозити дітей проблематично.  Опорну школу наповнили сучасним обладнанням. У кожному кабінеті є інтерактивні дошки, кабінети фізики і хімії теж отримали все необхідне приладдя для проведення дослідів, вимірювань тощо. Тож основні кошти спрямували на дитячі садки, школи і лікарні. 
У Білозірській ОТГ запрацював Центр первинної медико-санітарної допомоги у  колишньому приміщенні стаціонару дільничної лікарні, на ремонт якого було витрачено 2 млн. 150 тисяч гривень. Тепер в комунальному закладі Білозірської ОТГ є денний стаціонар на 7 ліжок, поліклініка, де працюють чотири сімейні лікарі, лікар-педіатр та лікар-терапевт. Окрім того, в ОТГ функціонує філія Черкаської ЦРЛ – цілодобове стаціонарне відділення на десять ліжок. Тут серйозно подбали і про лікарів,  яким було надано безкоштовно житло – квартири. Заробітна плата лікарів в  Білозірській ОТГ – 8 тисяч гривень. 
Білозірська громада відзначилася і своєю креативністю. Тут  було створене перше «сонячне дерево».  Воно не тільки переробляє сонячну енергію у звичайну та допомагає з підзарядкою мобільних пристроїв жителів громади.  Тут створено зону Wі-Fі.  Облаштування такого проекту – це насамперед просвітницька акція задля підвищення обізнаності, розуміння та використання поновлюваних джерел енергії, а також можливість  всім безкоштовно  скористатися Інтернетом. Швидкісний Інтернет проведений у школи і садочки, всі адміністративні будівлі. 
До 70 чоловік щодня приймає ЦНАП, уже 2 місяці тут триває видача біометричних і закордонних паспортів.  Білозірська ОТГ – одна із 30 громад, якій буде дозволено видавати водійські права. Відтепер отримати зручні послуги до Білозірської громади приїздять зі Сміли і навіть із Черкас.
В ході реформи  децентралізації змінилося мислення і керівників,  і членів громади, яких тепер активно залучають до участі у громадських  організаціях і молодіжній раді. Вони беруть участь у програмі створення нових проектів і конкурсах.
Об’єднані територіальні громади напряму співпрацюють з обласними департаментами. 
– Єдиний підрозділ, який не був переданий громаді, це соціальний захист, – констатував  голова ОТГ Володимир Міцук. – На сьогодні існує близько ста пільг, про деякі з них ми не інформовані. Це породжує конфлікти. Тому, думаю, і цей підрозділ має бути переведений у підпорядкування громади.
Те, що голови ОТГ відтепер відчули свої реальні можливості, побачили перспективи, безперечна заслуга децентралізації. На цьому наголошував Сергій Гончар – радник з питань децентралізації Центру розвитку місцевого самоврядування.
 Якщо раніше сільський голова ходив до районного начальства з протягнутою рукою за необхідними коштами, тепер ці кошти надходять напряму з бюджету. Це, звичайно, відкриває нові можливості і перспективи розвитку сільських територій.  Отже, децентралізація перш за все передбачає бюджетну реформу. Змінюються і підходи до фінансування. Якщо раніше кошти виділялися на утримання школи, лікарні, тепер кошти спрямовуються на навчання дитини, на лікування пацієнта. Бюджетна реформа, власне, робить нас європейцями.
Ми  ремонтуємо дороги, а хороших доріг не маємо. Ми не лікуємо людей  – ми утримуємо мережі медзакладів. В Європі цього немає. Вони ставлять ціль і досягають результату. Ми мислимо процесами, вони мислять результатами. ОТГ уже працюють  за програмно-цільовим методом, на результат, – підкреслив Сергій Гончар.З реформою місцевого самоврядування безпосередньо пов’язана і реформа освіти, і реформа медицини. 
Цьогорік завершується процес добровільного об’єднання громад. Надалі  сільські населені пункти, які не об’єдналися, будуть об’єднані згори за  такими критеріями: чисельність населення  –  не менше 5 тисяч, яке проживає в радіусі 20 км від центру.
На думку  Сергія Гончара, на сьогодні є два типи громад – це багаті, які забирають гроші із району, отримують інфраструктурну субвенцію, беруть міжнародну  допомогу  і розвиваються. І бідні, які слухають районну раду, яка каже: «Не поспішайте об’єднуватися, треба прийняти зважене рішення, ви подумайте три роки або чотири, п’ять». Поки вони думають, район користується їхніми грошима.
 Хто виступає опонентом децентралізації? Це районні структури і сільські голови, які хочуть допрацювати до пенсії. Іноді доводилося чути, що ОТГ – це геноцид села. Сільський голова, який так висловлюється, однозначне має дохід з необлікованих земель. Оскільки, як тільки утворюється ОТГ, проводиться повна інвентаризація всіх земель.  
– На сьогодні із тисячі громад, які вже повинні були об’єднатися, в Україні, створено 750 ОТГ, – повідомив Сергій Гончар. – Зокрема на Черкащині створено 49 громад із запланованих 75. 
Переваги децентралізації найбільше відчули ті громади, які об’єдналися першими.
Яна ОЛЕКСЮК,
Черкаська область.
На знімку: учасники медіа-школи побували у ЦНАП Білозірської ОТГ.