Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Децентралізація на Тернопіллі


28.08.2019

Ми не раз розповідали про об’єднані громади Придніпров’я, сьогодні повідаємо вам, як йдуть процеси децентралізації на Тернопільщині. Мова піде про Золотопотіцьку ОТГ  Бучацького райнону і Золотниківську Теребовлянського району, куди був організований прес-тур для журналістів трьох центральних областей: Дніпропетровської, Кіровоградської і Харківської.

Знахідки у золотниківців
Обидві громади були утворені ще у 2015 році, однак потрапили тільки до третьої когорти громад-партнерів  Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі  результати та ефективність».
І за цей недовгий час відчули вагому підтримку. За словами голови Золотниківської сільради Данила Бугая, децентралізація принесла додаткові надходження до бюджету громади. Так,  якщо до об’єднання  бюджет складав 4,7 млн. грн., то зараз ця цифра зросла до 50 млн. грн., тобто більше, як в десять разів. Серед цих коштів 20 млн. – власні надходження, які зростають щорічно за рахунок податків фізичних осіб та акцизного податку.  
Є кошти – значить є можливість розвитку.  Хоча громада має великі видатки на утримання 11 шкіл, 7 дитсадків, 18 будинків культури, 16 відділень бібліотек, 18 ФАПів і школи мистецтв. Тому довелося подумати і про оптимізацію, бо  утримання одного учня в школі коштувало громаді 58 тисяч гривень на рік. Відтак було створено опорну школу з трьома філіями, що скоротило видатки до 47 тис. Для прикладу в середньому по Україні на одного школяра витрачається 12 тис. грн.
– Громада активно долучилася до пошуку нових джерел надходжень, – навчилися працювати з донорськими проектами, – гордо відзначає Данило Бугай, – зокрема стали співпрацювати з шведським проектом U-LEAD з Європою. Завдяки цій співпраці у приміщенні старого гуртожитку, який було відремонтовано, з’явивися  Центр надання адміністративних послуг. Було проведено не тільки будівельно-монтажні роботи, але забезпечено нову установу оргтехнікою, а також проведено навчання працівників для роботи у Центрі.
Золотники – центр громади – село з великим історичним минулим: цьогорік 28 липня відсвяткувало 560 років від дня свого заснування. Для відзначення цієї історичної дати  за сприяння програми DOBRE було встановлено мобільну сцену, на якій відбулося святкове дійство для мешканців громади.  
У золониківців є давня традиція – щотижня ярмаркувати. Однак часи змінилися – і люди теж. Тож колишній придорожній ярмарок уже нікого не влаштовує за санітарними нормами, створює перешкоди для руху транспорту. Відтак було створено проєкт побудови м’ясо-молочного павільйону, який також допомогла втілити в життя програма DOBRE. 
– Але проблеми, звісно, ще далеко не всі вирішено, бо їх дуже багато. Зокрема у бюджетній сфері. У 2016 році закупили новий автобус, який підвозить дітей до школи, – розповідав голова громади Данило Бугай. – Сучасне обладнання  тепер з’явилось у кабінетах фізики, хімії, біології з метою надання якісних освітніх послуг в опорному закладі освіти. Наразі облицьовується фасад Золотниківської загальноосвітньої школи.
Створено власне комунальне підприємство «Господар», для якого уже закуплено 11 одиниць техніки.  Придбано баки для роздільного збору сміття. І все це зроблено протягом двох років. У громаді назріло питання створення свого відділу освіти, культури, спорту та туризму як юридичної особи.
Молодіжна рада, створена у Золотниках, теж пише проекти і нещодавно отримала грант. Розвивається в громаді і соціальне підприємництво за активної участі фермерського господарства «Зарваниця АГРО».
 Колись  дуже шанований тут митрополит Андрей Шептицький казав, що «завжди бідним є той народ, який не має свого промислу, а надійне фінансове становище дає поживу для піднесення духовності нації». Громадська діяльність була для митрополита логічним продовженням церковного служіння. Андрей Шептицький не раз стверджував, що тільки віруючі особи спроможні побудувати добрий економічний лад, оскільки їхньою метою є не лише особистий дохід, а й загальний добробут.  
Тому, маючи чудовий приклад митрополита Андрея, фермерське господарство «Зарваниця АГРО», яке діє при Марійському духовному центрі, стало ініціатором створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Андрей». Свою роботу це об’єднання розпочало на території с. Вишнівчик. У майбутньому на основі кооперативу буде відкрито цех з переробки молочної продукції. Планується створити лінію з виробництва йогуртів, пастеризованого молока, твердого сиру та інших продуктів. Завдяки цьому кооперативу мешканці зможуть реалізовувати свою продукцію за достойну оплату. А головне – будуть створені нові робочі місця.
Дбає і про екологію ФГ «Зарваниця АГРО», розпочавши виготовлення паливних гранул із соломи. Так у с. Котузів уже відкрили цех з виробництва солом’яних пелетів. Перевага їх у тому, що вони не потребують спеціальних приміщень для зберігання,  бо стійкі до вологи, мають високу щільність і тому горять довго. Для виготовлення паливних гранул використовуються пожнивні рештки, а тому вирощування зернових культур стає безвідходним виробництвом. Дуже важливою є економічна складова процесу виготовлення пелетів, оскільки скорочується споживання природнього газу, а для громади це одне з найважливіших питань. На даний час Марійський духовний центр  частково перейшов на опалення солом’яними гранулами. Також створені нові робочі місця, задіяні люди, які роками не були працевлаштовані. 
Золотий потік вабить
Золотопотіцька об’єднана територіальна громада зустріла учасників прес-туру незвичайним екогастрономічним фестивалем «Смак Золотого Потоку». Жінки не тільки виставили свої смачні страви, але й виконували українські народні пісні, зокрема і про національний продукт – сало. А столи просто таки ломилися від різноманітних страв місцевих майстринь кухні. Було представлено майже 200 різноманітних страв: шупеня (каша з бобових), фарширована щука, бринза, роли з кабачків, голубці зі щавлю, житній хліб та багато інших страв, посмакувати якими щиро запрошувала Ольга Дем’янчук, завідувачка сільським клубом села Костильники. Кожне село громади представило свої оригінальні страви, досвід приготування яких передається тут з покоління в покоління. А сіл Золотопотіцька  громада об’єднала чимало:  Скоромохи, Соколів, Русилів, Костільники, Сновидів, Возилів, Миколаївка, Сокілець, Губин. 
Як готувати хліб у печі, розповіла директор Бучацької ЗОШ № 1 Галина Григоришин. Для цього вона навіть запросила до себе додому. Цікаво, що до тіста пані Галина додає дві варені картоплини. Робить так, як робили старші жінки. А ще до тіста обов’язково замішує шматок тіста, що лишився з приготування попереднього хліба. Масове дійство зі смачними стравами завершилося традиційним запаленням вечірньої ватри.
Селище Золотий Потік Бучацького району Тернопільської області, за словами голови Золотопотіцької сільради Ростислава Кушика, раніше  був районним центром, зараз став центром громади. 
Але не тільки стравами славляться ці місця. Замки, фортеці, скелі і водоспади роблять ці місця особливо привабливими для туристів. Не випадково провідним напрямком стратегії розвитку Золотопотіцької ОТГ став розвиток туризму. Тут є багато  унікальних пам’яток архітектури. Так, у селищі Золотий Потік збереглися руїни замку магнатів Потоцьких, який був збудований на початку ХVII століття і визнаний пам’яткою архітектури державного значення. Фортеця  у формі квадрата з чотирма наріжними шестигранними баштами. Висота стін її сягає 5 метрів, товщина – 2 метри. У центрі фасаду височіє триярусна башта, на першому ярусі якої – в’їзна брама з півциркульним склепінням. Вікна оздоблені візерунками у стилі епохи Відродження. Неподалік замку-фортеці споруджено костел і монастир отців домініканців, збудований у стилі бароко і прикрашений фресками і мозаїкою, які чудово збереглися донині як свідчення високої майстерності і талановитості тогочасних умільців і живописця Станіслава Строїнського, який розмалював колись інтер’єр замку.
Не менш чаруючими постають пам’ятки місцевої природи. Це печери Жалоби, Рівна і Монастирська скелі в Миколаївці, скеля з гротами біля села Сокілець, цілий каскад водоспадів у селі Русилів. Це, до речі, найбільший водоспадний струмок України, який на своєму шляху утворює 14 водоспадів висотою від півтора до дев’яти метрів: водоспади Жіночі сльози, Чоловічі сльози, Срібні сльози та інші. І нарешті Дністровсько-Берем’янський каньйон з його урвищами і проваллями.  
По-своєму цікаво буде відвідати і село Костильники, перша згадка про яке датована 1599 роком. Тут збереглася  австрійська дорога – свідок двох  світових воєн, скеля Красна і храм Святої Параскеви 1906 року, а також найстаріша в громаді школа.
Село Скоморохи відоме оздоровчо-туристичним комплексом «Лісовий», базою відпочинку «Над Стрипою», дитячим оздоровчим табором «Дзвіночок». Унікальні за природним ландшафтом  місця є  чудовим місцем відпочинку.  І в цьому пересвідчилися учасники прес-туру. Навчитися використовувати цей ресурс задля розвитку туризму покликана розроблена спільно зі спеціалістами програми «DOBRE» стратегія  розвитку Золотопотіцької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026 роки.
Як важливо насправді  нам навчитися цінувати те, що маємо, і використовувати це для розвитку, популяризувати. Це так просто і водночас для багатьох складно. 
Яна ГУДЕНКО,
Тернопільська область.
Фото автора.
На знімку; Частування на екофестивалі «Смак Золотого Потоку».