Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Діагностика по осінньому листю


23.10.2015

У плодовому саду одними з перших найбільш яскраво та різноманітно забарвлюються дерева груші. Особливо вражають вони із щепленнями різних сортів, які створюють незвичайний мальовничий колорит. Урожай з них уже зібраний, а осіння краса ще надовго залишається.

Приклад 1: різне розцвічування листя

Типовий приклад: ніяких щеплень немає, а забарвлення гілок різне. Якщо за колірною гамою воно розрізняється лише інтенсивністю, то найбільш раннє і яскраве забарвлення, супроводжуване прискореним листопадом, обов’язково у гілок з якими-небудь ушкодженнями (перетяжка кори, захворювання цитоспорозом, механічна травма, наслідок зимових опіків тощо). Залежно від виявленої причини вживайте і відповідні заходи (видалення перетяжки, санітарна обрізка з наступною більш детальною весняною обрізкою, лікування ран і т. д.).

Приклад 2: верх і низ дерева забарвлені по-різному

А ось уже інша ситуація: забарвлення різко відрізняється між верхом і низом дерева. Яскрава зелень у нижній частині стовбура, що відростає від підщепи, тобто нижче місця щеплення, - це дика поросль. Вона завжди є наслідком якогось неблагополуччя дерева (фізіологічної несумісності підщепи із привоєм; зимових ушкоджень, які часто залишаються непоміченими, сильної обрізки, що порушує вже сформований баланс між «вершками і корінцями», тощо). Причин появи дикої порослі багато, і кожна з них вимагає особливого розгляду. Поросль потрібно вчасно видаляти, тому що вона віднімає у дерева живлення, стає притулком різних хвороб і шкідників, у тому числі мишовидних гризунів.

Найбільш пригноблені дерева сигналізують про свої неполадки передчасним і опаданням листя. А молоді пагони порослі ростуть до глибокої осені, тому і спостерігається така різна колірна гама. Видалення порослі хворих дерев не врятує. Іноді, після неминучої загибелі крони, є сенс залишити найбільш сильні її пагони для перещеплення іншим сортом.

Передчасне забарвлення, добре помітне на фоні ще зеленого оточуючого листя, може і не супроводжуватися появою порослі. Це буває після зимового ушкодження незимостійкого сорту разом з корінням або при явному ушкодженні коренів якимись захворюваннями або шкідниками. Такі дерева поступово засихають.

Приклад 3: офарблення в дощовий сезон

У дощовий сезон передчасне офарблення та опадання листя, напевно, відзначається на ділянках з «верховодкою» (поганою водопроникністю глинистих шарів ґрунту). При постійному перезволоженні корені більшості деревних культур поступово загнивають і тому, незважаючи на достаток води, не можуть її поглинати і подавати в крону.

Якщо раннє пожовтіння з опаданням листя і наступним усиханням гілок чітко проявляється на верхівках найбільш дорослих дерев - це суховерхівковість. Вона буває при близькому заляганні ґрунтових вод, через що загниває нижнє коріння. Такі ділянки вимагають особливої агротехніки, пов’язаної з ґрунтовим дренажем, глибоким окультуренням ґрунту.