Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

“Диво саду” на вашому городі


17.01.2019

Для моєї сім’ї помідори – найголовніша культура, тож вирощуванням їх займаємося вже багато років і, як правило, із власного насіння. Торік  вирощували декілька десятків їх сортів, які розрізнялися по строках дозрівання, масі, формі і кольору плодів, висоті рослин, стійкості до фітофтори та іншими характеристиками. Урожай щороку маємо високий. І не тільки ми. Про це засвідчили й десятки вдячних листів від городників, із якими безкоштовно поділилися деякими сортами, насіння яких зібрали більше, ніж потрібно. До речі, щороку поповнюємо свою колекцію новинками, дістаючи ексклюзивні сорти навіть із-за кордону. Із усіх цих сортів залишили близько трьох десятків, враховуючи всі характеристики: найурожайніші, найсмачніші, найстійкіші до хвороб… Словом, залишили тільки най-, най-, най-…, ті, які найбільше порадували нас за останнє десятиліття. А серед них…
Як і завжди, порадували перевірені часом високоврожайні сорти «Аурига», «Спокуса», «Вернісаж» (жовтий і рожевий), які зарекомендували себе стабільною і високою врожайністю, хорошою зав’яззю плодів у жарке літо. Вони полюбилися через стійкість до хвороб та раннє достигання. Іншими словами, саджають їх тоді, коли не хочуть ризикувати майбутнім урожаєм. Не підводять ніколи! Висота до 1,5 м, плоди округлі, вагою до 60-100 грамів, усі –  відмінних смакових якостей. Неперевершені для консервування.
Потішив своєю екзотично-казковою «розмальовкою» такий цікавий сорт, як «Пір’їна Жар-птиці», який створює на грядці красу і настрій. Ці помідори дійсно ніби з казки й до того ж ранні й низькорослі. А «змагається» з ним у красі високорослий, середньостиглий 100-грамовий помідор «Кавунчик» з неймовірно красивим червоно-оранжевим забарвленням. Плодоносить же він до самої осені, стійкий до захворювань. Та й врожайність висока і стабільна. Отож, раджу саджати їх обов’язково. Щодо ранніх сортів, то неперевершеним, мабуть, тут буде сорт «Товстий Джек». Це – надранній низькорослий, високоврожайний сорт. Головна ж його перевага – це поєднання ранньостиглості й великоплідності перших і до того ж дуже смачних плодів з ароматною й солодкою м’якоттю.
Високими смаковими якостями та оригінальним кольором вражають також помідори рідкісних сортів «Зеро» та «Білий восковий». Перший – ранньостиглий низькорослий сорт, плоди круглі, великі, червонооранжеві, з високим вмістом цукру. Їхня цінність: невибагливість до вирощування, стійкість до перепадів температури, стабільна врожайність, рекомендується для дієтичного харчування, а другий – середньоранній низькорослий сорт, плоди дуже солодкі, практично білого кольору, м’ясисті, вагою до 400 грамів. До речі, білі помідори мають велике дієтичне значення, показані при алергії, хворобах органів травлення, а також маленьким дітям.
Та коли вже зайшла мова про лікувальні властивості помідорів, то тут неперевершеним буде сорт «Здорове життя», який поправу займає чільне місце на моїй помідорній грядці. Це – ранній високорослий і надзвичайно продуктивний сорт, плоди вагою до 30-40 грамів, червоні, високої якості і неповторного смаку, багатогронові з 10-15 помідорами у кожному гроні. Це найсолодший з усіх чері-помідорів з найвищим вмістом вітамінів. І, як стверджують фахівці, цей сорт має підвищений вміст лікопину, який є протипухлинним засобом і називають його протираковим помідором.
Та окремої розповіді заслуговує сорт «Диво саду». Вирощуємо його вже декілька років і жодного разу не підвів, тож приємно ним задоволені. І є від чого:  плоди дуже красиві, круглі, червоні, вагою іноді й до кілограма, стійкі до фітофтори, а врожайність – до 20 кілограмів з куща. Але особливо хочеться відзначити їхні смакові якості: вони заслуговують найвищої оцінки. Помідори цього сорту ідеальні для салатів, а смак томатного соку з них просто неперевершений!  Без перебільшення, цей сорт – справжнє диво! 
Влітку ми зібрали чималу кількість насіння цього сорту, тому маємо можливість безкоштовно поділитися ними з читачами «Сільських новин». Отож надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе у лист підписаний конверт із марками та надішле мені за адресою: Сенчуку А.І., вул. М.Небаби, 100, кв. 27, м. Чернігів-5, 14005, і буду щиро радий, якщо й на вашому городі чи дачній ділянці влітку з’явиться «Диво саду». 
Анатолій СЕНЧУК, м. Чернігів.