Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Дівоча пам’ять» і «старечий склероз»


09.03.2016

У молоді роки ми часто, забуваючи щось, жартома скаржимося на «дівочу пам’ять, що плавно переходить в старечий склероз». «Забудькуватість» молодих найчастіше пояснюється неуважністю, прагненням займатися кількома справами одночасно при надлишку інформації. І все нібито зрозуміло і не так страшно. Але з віком проблеми з пам’яттю не закінчуються, а, навпаки, збільшуються. Тим не менш пам’ять можна зберегти до глибокої старості.

У міру старіння знижується швидкість обміну речовин в організмі, а отже, і швидкість психічних процесів, що відбуваються в організмі, так само погіршується і здатність концентрації уваги. Тому виникають труднощі при запам’ятовуванні імен знайомих, назв, навіть окремих слів.

Літня людина може забувати, що вона робила вчора і навіть кілька годин тому, куди поклала ту чи іншу річ.

Чим раніше ви почнете лікування, тим більше шансів зберегти пам’ять. Для цього можна використовувати досить прості, але дуже дієві прийоми. Треба постійно давати зарядку своїм мізкам. Змушуючи мозок працювати, ми одночасно активізуємо роботу серця, системи кровообігу і обмін речовин.

На стан пам’яті значно впливає присутність творчого початку в житті людини. Навіть після виходу на пенсію треба займатися улюбленою справою, хоча б для підтримки життєвого тонусу: вирощувати квіти, писати вірші, малювати. Найголовніше, щоб заняття було до душі. Літнім людям корисно братися за нові справи, освоювати нові професії та види діяльності.

Є ціле мистецтво поліпшення і зміцнення пам’яті - мнемоніка. Один із найпростіших, але ефективних способів тренування пам’яті - це заучування віршів, для початку невеликих, а згодом і більш довгих. Необхідно якомога частіше розгадувати кросворди, ребуси вирішувати, грати в лото, шахи.

Щовечора намагайтеся згадати, як ви провели день, що робили, з ким розмовляли і про що. Робити це потрібно не напружуючись, займаючись звичайними домашніми справами. Поступово ви будете запам’ятовувати все більше подробиць і деталей. Також корисно помічати деталі, просто йдучи по вулиці. Спробуйте запам’ятати обличчя перехожих, в чому вони одягнені, запам’ятовуйте, як виглядають будівлі, повз які проходите. Вже через кілька місяців відчуєте позитивні зміни.

Нормальне функціонування мозку залежить від наявності в організмі достатньої кількості вітамінів: А, С, Е, К і групи В, заліза, фолієвої кислоти і поліненасичених жирних кислот омега-3. Тому в раціоні харчування повинні бути присутнім овочі, особливо капуста та шпинат, жирні сорти риби, яблука, родзинки, пісне червоне м’ясо, молоко, банани, вівсянка, гречка, волоські горіхи.

Таким чином, щоб поліпшити пам’ять, необхідно раціонально харчуватися, бути фізично і розумово активним і щодня вправлятися в запам’ятовуванні.

 

ПЕРЕВІРТЕ СВОЮ ПАМ’ЯТЬ!

Попросіть, щоб вам прочитали 20 слів з паузою в 10-15 секунд. Наприклад: гумка, світло, літак, котедж, ковзани, гуртка, дощ, краса, дерево, машина, кухня, пароплав, рука, телевізор, земля, комп’ютер, сова, балкон, море, вихід. Спробуйте записати ці слова в тому ж порядку. Якщо слово «випало» - мінус 1 бал, стоїть не на своєму місці - мінус 0,5. Якщо вийшло менше 15 балів, слід серйозно задуматися і почати тренувати свою пам’ять.