Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дивовижний кавун…


27.10.2011

…виріс на городі Анатолія Десятерика, пенсіонера із села Протовчі Царичанського району (на знімку). Зовні він такий самісінький, як і всі його ранньостиглі «родичі», лише має з одного боку своєрідний візерунок. Нанесений він опуклими лініями шириною приблизно 3 мм і нагадує якусь чудернацьку квітку з листочками. Як і коли з’явився такий «малюнок» на кавуні, невідомо. Дехто з сусідів стверджує, що то «робота» звичайнісінького равлика. Та навіть якщо це дійсно так, виконана вона, поза сумнівом, майстерно. Самому Анатолію Терентійовичу з подібними загадками природи зустрічатися не доводилося.

- Шістдесят шостий рік живу, а такого ще не бачив… Я народився і виріс тут, у Протовчах, яке зараз чомусь офіційно іменується «Проточі», хоча жителі села використовують його рідну не приймацьку назву. З дружиною своєю, Любов’ю Семенівною, ми жили і працювали в Дніпродзержинську, весь час приїжджали до батьків, допомагали по господарству. Коли їх не стало і ми вийшли на пенсію, переїхали сюди в батьківську хату. А що робити в місті з нашими пенсіями - по смітниках заглядати? Тут на привіллі, поки було здоров’я, ми три корови тримали, минулого року лише збули останню. Доглядаємо город і сад, себе забезпечуємо і дітям підсобляємо.
Не знаю, коли на цьому кавуні з’явився візерунок. Ми баштан полемо лише до цвітіння, потім не чіпаємо, щоб кавуни не пеклися. Кавуни я збираю спочатку де більші, а цей невеликий, вагою близько 2 кг, лежав під бур’янцем. Побачив я його наприкінці вересня. Показував сусідам, брав на базар – ніхто не знає, що насправді це означає. Тримаю його в погребі, цікаво все ж таки, що то є насправді.
Сфотографуватися з власним дивовижним кавуном Анатолій Терентійович відмовився, зауваживши, що до появи цього феномену він непричетний, та й справа не в ньому, а в кавунові. Загадка виникнення дивовижних ліній на ньому залишається нез’ясованою. Науковці Дніпропетровського національного університету однозначної відповіді на неї не дають, кажуть, потрібне дослідження. А можливо ви, шановні читачі, зустрічалися з подібним явищем?

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область. Фото автора.