Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Для здорового серця


30.05.2013

Перш за все, коли мова заходить про здоров’я, потрібно не забувати про важливість фізичних вправ і здорової їжі. Ще важливіше – турбота про здорове серце, оскільки небезпека серцево-судинних захворювань росте із збільшенням темпу життя. Разом з чинниками, які вам не під силу контролювати в принципі (наприклад, генетична схильність до серцевих захворювань), є деякі чинники, які ви можете і повинні контролювати. Чим раніше ви почнете піклуватися про здоров’я вашого серця, тим вам легше боротиметься з цим в майбутньому.

Зменшуйте споживання червоного м’яса. Якщо вам дуже подо-бається червоне м’ясо, тоді вам варто переглянути свої пріоритети. Невелика кількість червоного м’яса необхідна, щоб ваш організм отримав достатню кількість заліза і протеїну. Проте прагніть обмежувати споживання червоного м’яса до 2-3 разів на тиждень, і якщо все-таки їсте його, то вибирайте пісні шматки. Також вашому організму необхідно отримувати протеїни з риби (особливо риби, де міститься велика кількість ненасичених жирних кислот), свійської птиці, бобів і нежирних молочних продуктів.
Збільшіть споживання фруктів і овочів темного кольору. Ви повинні чітко розуміти: дієта, в якій присутня велика кількість фруктів і овочів, буде вам найкращим захисником, коли мова заходить про боротьбу з хворобами. Віддайте перевагу овочам і фруктам найтемнішого кольору, оскільки вони містять більшу кількість антиоксидантів, які запобі-гають появі раку.
Контролюйте рівень інсуліну у крові. Одним з найкращих способів запобігання великим стри-бкам рівня інсуліну - виключити всі «білі» злакові з вашого раціону.
Концентруйтеся на тих, які поступають до вас прямо із землі і які менше всього піддавалися обробці. Картопля, сухий овес, коричневий рис кращі, ніж білий хліб, паста і пластівці з холодним молоком.
Готуйте собі їжу само-стійно. Замість того щоб харчуватися в закладах громадського харчування або купувати вже готові блюда, краще готуйте їжу вдома. Це дозволить вам контролювати все, що потрапляє вам на тарілку, а значить ви будете впевнені в тому, що споживаєте тільки найкорисніше.
Крім того, уникайте приготовлених в магазинах салатних соусів, оскільки в них міститься велика кількість насичених жирів і калорій. Натомість, приготуйте свої власні, комбінуючи корисне для серця оливкове масло і, наприклад, оцет, плюс невелика кількість вина, соєвого соусу і будь-яку кількість відповідних спецій.
Спеції – це ще один з інгредієнтів, з якими потрібно бути обережними, щоб не зіпсувати собі серце, оскільки в них міститься велика кількість солі.