Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Дніпромлин»: завжди гарантована якість


18.06.2019

Сертифіковану продукцію млина на Дніпрі, який входить до п’ятірки найпотужніших борошномельних підприємств України, високо цінують в нашій державі та за її межами 

Хоча за більш ніж 120-літню історію змінилося чимало поколінь людей, які своєю працею примножували славу підприємства, традиції якості та трепетного ставлення до основи основ – пшениці, борошна, хліба, залишилися ті ж, що і десятки років тому.
– Ця історична будівля млина на Дніпрі має стіни товщиною півтора метра, а цегла скріплена яєчними жовтками, – розповів нам головний інженер Ігор Івасюк.  – Спроектована з багатократним запасом міцності стін і виробничих площ будівля млина пережила лихоліття воєн. До пуску у 1897-му на новому млині встановили новітнє для того часу обладнання – сепаратори, мийні машини, вальцеві станки тощо. Відтоді підприємство декілька разів модернізувалося, оновлювалося технологічне і транспортне обладнання. Сьогодні маємо два елеватори, два борошномельних заводи, транспортний і електричний цехи, ремонтні підрозділи тощо. І, що чи не найголовніше, контроль якості продукції відбувається на кожному етапі технологічного процесу. День і ніч тут триває робота складних механізмів, аби добірне українське зерно перетворювати в найякісніше вітчизняне борошно.
 
Конкуренція не дає змоги спочивати на лаврах
Генеральний директор ТОВ «Дніпромлин» Петро Єрьоменко за фахом – інженер-механік. Та після спілкування з ним розумієш, що крім глибокого знання технологічного процесу він володіє вмінням розуміти людей, які працюють поруч з ним, разом з ними вболівати за результати роботи, знати всіх їх поіменно. Як пригадує Петро Володимирович, у свого першого керівника, голови колгоспу  Володимира Стефановича Тарасенка, він навчився найголовнішому – як треба поводитися з людьми. Напевно ж, становленню Петра Єрьоменка як керівника, допомогло й те, що він пройшов усі щаблі трудового шляху від тракториста, комбайнера, інженера з охорони праці до керівника Орільського об’єднаного елеватора та генерального директора ТОВ «Дніпромлин».
«Багато чого залежить від сировини, з якої виробляється борошно. Пригадую, як у 2012 році аграрії зібрали зерна небагато, але якість його була переважно першого, другого, третього  класу, – розповідає генеральний директор ТОВ «Дніпромлин» Петро Єрьоменко. – В останні ж роки отримуємо пшеницю 3, 4 класу, з якої треба зробити якісне борошно. «Дніпромлин» цим і відрізняється з-поміж інших переробних підприємств, що наші діди-прадіди в одному млині зробили три млини – у наших трьох секціях можна виготовити таку помольну партію, що навіть із такого зерна вийде напрочуд якісне борошно за всіма показниками. Чим же наше борошно краще за те, яке отримують на невеликих млинах і яке сьогодні стоїть поруч з нашиим на полицях супермаркетів? У нас суттєво відрізняється технологічний цикл. Передусім, витримуємо 24-годинне зволоження зерна. Програма «Акватрон» на кожному етапі контролює вологість, кількість зерна, яке «відлежалося». На італійську лінію встановлене вітчизняне програмне забезпечення. Взагалі ж на підприємстві «Дніпромлин» сьогодні працює злагоджена команда висококласних спеціалістів, які можуть вирішувати питання будь-якої складності, які постійно перебувають у пошуку, які постійно народжують нові ідеї і втілюють їх у життя. Це головний технолог Володимир Кругляк, головний інженер Ігор Івасюк, головний механік Артем Семенюк, начальник служби КВПіА Володимир Мухін.
До найтонших нюансів знають виробництво Володимир Смалій і Артем Васюк, начальники 1-го і 2-го борошномельних заводів, начальник лабораторії Світлана Брилькова, заступник директора Любов Сімкова, завідувач цеху готової продукції Сергій Іванов, перший заступник з виробництва Костянтин Батура.
 
Науковці навчають
Зовсім нещодавно на комбінаті побував колишній технолог «Дніпромлина», а нині – кандидат технічних наук, директор науково-технічного центру «Проектування та технології в АПК» при Національному університеті харчових технологій Віктор Ільчук. Очолюваний ним центр надає консультаційні рекомендації з поліпшення умов ведення технологічних процесів, виготовлення борошна, круп, комбікормів. Так ось, науковець був стурбований тим, що на одному з нових борошномельних підприємств, яке проектується в іншій області, з метою зменшення собівартості продукції хочуть вилучити з виробничого процесу чи не половину обладнання, яке використовується на «Дніпромлині». Впродовж дня науковці проводили експерименти, поступово вилучаючи з виробничого циклу певне обладнання. На кожному етапі були відібрані контрольні зразки продукції, які будуть детально вивчатися і узагальнюватися. Зрозуміло одне: якість такого виробництва не відповідатиме ні міжнародним сертифікатам якості, ні запитам споживачів.
Віктор Ільчук запропонував також Петру Єрьоменку розробити і впровадити на «Дніпромлині» систему енергозбереження, за якої споживанння ресурсів зменшиться мінімум на 20 відсотків. Після отримання економічного обґрунтування, цей проект буде розглянуто керівництвом та власниками підприємства.
 
Обирають «Дніпромлин»
Борошномельний комбінат активно співпрацює з відомими  торговельними марками «McDonald’s», «Мівіна», «АВК», «Ласунка». Її постачають в торговельні мережі «METRO Cash&Carry», «АМСТОР», «СІЛЬПО», «VARUS», «АТБ». Весь товар сертифікований за системою безпеки харчових продуктів та відповідає європейським стандартам. Заклади швидкого харчування «Макдональдс» печуть свої пампушки виключно з борошна «Дніпромлина», яке виготовляють з борошна 2-го класу. І хоча борошно ТМ «Дніпромлин» за ціною дещо вище, ніж у конкурентів, попит на нього постійний. Бо для значної частини покупців якість є найбільш вагомим аргументом.  
 
Профспілка дбає про людей
Питанням соціального захисту профспілкова організація працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей, яку віднедавна очолює Сергій Ліщук,  надає особливу увагу.
– Наш колективний договір працівників з адміністрацією передбачає соціальний пакет, оздоровлення дітей, допомогу на народження дитини, щоквартальну видачу 10 кг борошна та інше. У нас діє музей бойової і трудової слави. Особливу увагу комбінат надає спорту. Щороку працівники комбінату беруть участь у спортивних змаганнях на спорткомплексі селища Губиниха Новомосковського району під егідою профспілки, яку очолює Анатолій Григорович Білик. Адміністрація усіляко заохочує працівників до здорового способу життя. 
 
Допомога лікарні ім. Мечникова
На початку російської агресії у 2014 році обласна лікарня ім. Мечникова стала центром медичної допомоги пораненим бійцям АТО зі всієї України. І коли керівництво «Дніпромлина» довідалося, що для лікування захисників України не вистачає коштів для придбання антибіотиків, реакція була миттєвою. На зборах трудового трудового колективу та профспілки було прийнято рішення перерахувати одноденний заробіток  та частину прибутку підприємства до фонду допомоги пораненим. В обласну лікарню ім. Мечникова ТОВ «Дніпромлин» двічі на рік відправляє  по тонні борошна вищого ґатунку. 
– З того борошна нашим пораненим захисникам у лікарні ім. Мечникова готують булочки та всілякі смаколики, аби вони набиралися сил, – сказав генеральний директор ТОВ «Дніпромлин» Петро Єрьоменко. – Будемо і далі надавати підтримку нашим військовим, які захищають рідну землю, аби ми могли спокійно працювати і жити під мирним небом». 
У Петра Володимировича три сини. Найменший Володимир донедавна працював на «Дніпромлині», а рік тому пішов разом зі своїм другом Владиславом пішов служити до війська, ставши прикордонником. Вже цієї весни прийшов у відпуску, але надовго не затримався і поїхав служити далі. 
– Бажаю миру в нашій державі, миру в родинах і миру в душах наших. Коли ці три складові будуть звучати в унісон, тоді у кожного українця буде здоров’я, натхнення творити дива – сказав генеральний директор ТОВ «Дніпромлин» Петро Єрьоменко. – Дуже хочу, щоб щоб якнайшвидше закінчилася війна на Донбасі. А всім учасникам виставки «Агро-2019» зичу, аби їхня праця була їм в радість. 
Григорій ГРИЦЕНКО.
м. Дніпро.