Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дніпропетровщина буде з хлібом!


12.07.2017

Наш край називають зоною ризикованого землеробства. Тож аграрії вже звикли до примх природи і сприймають погодні аномалії цілком нормально.
 
«Ситуація на цьогорічних жнивах стабільна, – розповів «Сільським новинам» начальник управління агропромислового розвитку Вадим Удовицький. – Напередодні збирання хліба очільник області Валентин Резніченко поставив завдання, аби жнива провести у максимально стислі строки. Традиційно, напередодні жнив було проведено нараду у ТОВ «Славутич» Покровського району. Ситуація на жнивах під контролем відповідних служб та оперативного штабу, який очолює перший заступник голови ОДА Олег Кужман. В управлінні агропромислового розвитку працює «гаряча лінія» (056) 732-15-50, на яку можуть звертатися сільгоспвиробники з метою оперативного вирішення проблем, які виникають на збиранні врожаю».
Як повідомив Вадим Удовицький, першими розпочали жнива хлібороби Широківського, Апостолівського, Криворізького, Томаківського, Нікопольського районів. І перша оперативна звітність говорить про те, що Дніпропетровщина буде з хлібом. Зокрема, на збиранні озимого ячменю у деяких  господарствах врожайність сягає 50-60 ц/га.
Ринок диктує і конкурентну ціну. Зокрема, за пшеницю 2 класу пропонують 4850 гривень за тонну, трохи менше, в межах 4750 гривень, ціна пшениці 3 класу. 
В області вже завершили збирання гороху, який цього року займав площу 14 тис. гектарів.
«Ціна на горох не може задовольнити товаровиробників, – говорить Вадим Удовицький. – Адже з минулорічних 9-10 тисяч гривень за тонну вона впала до 6 тисяч. Тут працюють ринкові механізми, оскільки значні перехідні запаси гороху має Канада, добрий врожай отримали країни Близького Сходу».
Ми поцікавилися також у начальника управління агропромислового розвитку Дніпровської РДА Тетяни Ткач про хід жнивної кампанії у приміському районі.
«Господарства практично завершили збирання озимого ячменю, площа якого склала понад 2500 гектарів. Врожайність цієї сільгоспкультури становить 33,8 центнерів з гектара, що на 3 центнери більше минулорічного показника. У господарствах району є навіть 400 гектарів жита. Всього ж озимий клин займає площу 25 тисяч гектарів.
На околиці Дніпра, у селі Сурсько-Литовське, працюють механізатори та спеціалісти ТОВ «Агроінвест». Директор господарства Олег Рубль повідомив, що на Балівський елеватор з «Агроінвесту» вже відправлено близько тисячі тонн зерна. Він також зауважив, що врожай за якістю і кількістю має бути не гірший, аніж минулого року. Головний агроном ТОВ «Агроінвест» Юрій Дробний показав нам озиму пшеницю Місія Одеська, яка, за його словами, дасть врожайність до 70 центнерів.
«Близько 20 міліметрів опадів, які випали в останні дні, допоможуть пізнім культурам – кукурудзі і соняшнику, – наголосив Вадим Удовицький. – По завершенню жнив традиційно відзначимо нагородами кращих хліборобів. Адже хліб вирощувати – нелегка справа!».
Павло ЗАРІЧНИЙ.
с. Сурсько-Литовське,
Дніпровський район,
Дніпропетровська область.
На знімку: на полі озимої пшениці одеської селекції головний агроном ТОВ «Агроінвест» Юрій Дробний, начальник управління агропромрозвитку Дніпровської РДА Тетяна Ткач, начальник управління агропромрозвитку ОДА В.Удовицький, директор ТОВ «Агропромінвест» О.Рубль.