Поточний № 4 (1431)

04.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

До 15 років за ґратами засуджено агентку російської розвідки


23.02.2024

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Дніпропетровської обласної прокуратури суд визнав винною громадянку у  державній зраді та несанкціонованому поширенні інформації про розташування Збройних Сил України в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111, ч. 3 ст. 114-2 КК України).
Їй призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Прокурори у суді довели, що засуджена – мешканка Кривого Рогу, наприкінці квітня 2023 року через проросійські переконання погодилася на співпрацю з фсб рф.
На виконання завдань куратора вона об’їжджала вулиці міста та здійснювала приховану відеофіксацію із розташуванням особового складу українських військовослужбовців і техніки.
У своїх звітах агентка надсилала скріншоти із геолокацією зазначених позицій та детально описувала логістичні маршрути переміщення техніки, позначивши лініями напрямки руху.
Також вона фіксувала та передавала інформацію щодо результатів ворожих обстрілів.
З метою конспірації жінка використовувала анонімний акаунт в месенджері з подальшим видаленням переписки.
Крім цього, засуджена «зливала» вказану інформацію адміністратору одного з проросійських Телеграм-каналів за грошову винагороду – 100 доларів США.
До набрання вироку законної сили вона перебуватиме під вартою.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі слідчого відділу Управління СБУ у Дніпропетровській області, оперативний супровід – Департамент військової контррозвідки СБ України.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.