Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

До 2020 року децентралізація завершиться


22.11.2018

Про це заявив  Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства України на конференції «Стратегічний розвиток та інвестиції», яка відбулася в Києві за підтримки Міжнародної програми «Добре».

За словами Геннадія Зубка, на сьогодні створено 838 ОТГ, де вже змінена система менеджменту,  де є можливість прийняття власної стратегії і, найголовніше – виконання цієї стратегії конкретно за напрямками щодо створення тієї інфраструктури, яка дозволяє залучати інвестиції. 
– Ми плануємо до 2020 року процес децентралізації завершити. На цей момент буде створено 1400-1450 ОТГ по всій Україні, – повідомив урядовець.
У конференції «Стратегічний розвиток та інвестиції» взяли  участь 400 учасників із 75 громад, які приєдналися  до програми «Добре», що працює у 7 областях України: Дніпропетровській, Івано–Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Херсонській.
Керівник програми  USAID DOBRE Беррі Рід  привітав 28 громад, які нещодавно стали партнерами програми «Добре» і вручив їхнім представникам сертифікати, серед них –Петриківській ОТГ і Піщанській ОТГ Дніпропетровської області. Відтепер 9% від усіх створених ОТГ  є партнерами Міжнародної програми «Добре»,  спеціалісти якої допомагають досягти успіху у вирішенні багатьох проблем, з якими стикаються громади у розробці стратегії економічного розвитку, у фінансуванні, у послугах, у комунікації. 
Першого дня мова йшла про важливість і напрямки стратегічного планування, управління  та залучення інвестицій. Наступного дня  учасники були розподілені за групами для спілкування з експертами, отримували консультації з планування місцевого економічного розвитку, з просторового планування та управління активами,  дізнавалися про інвестиційну привабливість туристичного напряму розвитку, йшлося і про молодь і жіноцтво  як драйверів змін,  про кооперативний рух.
Найширше  на конференції були представлені кооперативи Дніпропетровщини: «МедОК» Покровської ОТГ, «Перший ягідний» Могилівської ОТГ, «Сонячна квітка» з Павлограда,  голови яких приїхали презентувати свій досвід  і проблеми господарювання. 
Цікавою видалася розповідь Ігоря Велигана, директора кооперативного об’єднання «Файні Ґазди», яке налічує 25 кооперативів з Тернопільщини, 1 – з Івано-Франківської і 1 – з Хмельницької областей. Розпoчинали «Файні Ґазди» свою діяльність у грудні 2017, об’єднавши 5 кооперативів. Основний напрям об’єднання – овочівництво і ягідництво.  На сьогодні вп’ятеро збільшилося кількість кооперативів в об’єднанні. Уже збудовано першу лінію заморозки, у планах провести сертифікацію продукції та налагодити збут до країн ЄС.
Представники громад ділилися накопиченим досвідом з питань комунікації з інвестором. 
Йшла мова і про послуги, які в громадах можуть надавати. Серед інших  звучало питання роздільного збору сміття, якому програма «Добре» приділяє особливу увагу, оскільки вона залишається серед найактуальніших.  Хтось сміття спалює, хтось скидає у балки чи річки. Це неприпустимо. Увесь світ  сортує сміття і використовує вторинну сировину на переробку. Сергій  Аверков – голова правління агентства з економічного розвитку м. Вознесенська розповів, що  вони почали займатися питанням роздільного збору сміття ще 10 років тому – у 2008-2009-му.  Розпочали з інформаційної компанії серед дітей, яких вивозили на  переповнений  сміттєвий полігон і показували, в якому стані цей 50-річний полігон, який не має ні дренажу, ні огорожі. Розповідали, яку небезпеку чинить навколишньому середовищу. Наступним етапом стало розміщення інформаційних  плакатів на під’їздах. І, о, диво, люди почали сортувати. Однак постала проблема вивезення відсортованого сміття на переробні підприємства. Комунальні структури виявилися не готовими. З 2012 року організували сортування у школах м. Вознесенська. Діти змагаються у збиранні і сортуванні твердих побутових відходів. Для них створено призовий фонд. Діти пишуть проекти: шкільне радіо, зони відпочинку тощо. Ці проекти реалізуються через кошти, отримані від сортування сміття. 
Ці конкретні історії і напрацювання громад-партнерів програми DOBRE несуть  необхідний досвід залучення громадян до змін, які розпочалися на їхніх територіях завдяки децентралізації.  Конференція «Стратегічний розвиток та інвестиції»  стала потужним джерелом комунікації, де  представники громад   отримали рекомендації від провідних експертів та реальних інвесторів, які допоможуть  вибудувати  напрямки для  економічного зростання як міст, так і сільських територій. 
Яна ГУДЕНКО, м. Київ.
На знімку: Геннадій Зубко розмовляє з керівником програми «Добре» Беррі Рідом.