Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

До дня народження Олеся Гончара оголосили лауреатів Міжнародної премії


03.04.2022

3 квітня 1918 року народився класик української літератури, видатний громадський діяч, справжній Герой України Олесь Терентійович Гончар. Уже 25-й рік поспіль доброю традицією стало вшанування талановитих молодих письменників у день народження патрона Міжнародної німецько-української премії імені Олеся Гончара.
Премія заснована 1996-го року німецькими меценатами Тетяною Куштевською і Дітером Карренбергом і Національною спілкою письменників України.
Вона традиційно присуджується за номінаціями: «Роман», «Мала проза» (цикл оповідань, новел), «Поезія», «Публіцистика», «Літературознавча праця, присвячена творчості Олеся Гончара». На конкурс приймаються
як уже друковані, так і не оприлюднені твори українськомовних авторів віком до 30 років,
які мешкають в Україні та за кордоном.
«Попри воєнну агресію, журі, до якого входять відомі письменники, науковці й культурні діячі Тетяна Куштевська, Наталія Бьорнер, Валентина Гончар, Леся Гончар, Олександр Балабко, на чолі з Дмитром Чистяком, уважно розглянуло всі надіслані рукописи та прийняло одностайне рішення з відзначення найталановитіших, на їхню думку», – зазначають в оргкомітеті премії.
У номінації «Роман» перемогу здобув твір «Вітя німець, або інструкція з ремонту корпусів» Ігоря Дорошенка.
У номінації «Мала проза» відзначено збірку оповідань і новел Микити Григорова.
У номінації «Поезія» нагороду виборов рукопис збірки «Паперовий хлопчик» Віталія Білозіра.
У решті номінацій журі вирішило премії цього року не присуджувати. З огляду на воєнний стан церемонію нагородження відкладено, тож про її формат повідомлять окремо.
«Щиро вітаємо нових лауреатів-гончарівців і віримо, що їхні імена не загубляться в сучасній українській літературі, продовжуючи шляхи видатних Майстрів, серед яких – і рідна багатьом-багатьом творча спадщина Олеся Терентійовича Гончара», – зауважили організатори премії.
Марія КАТАЄВА, «Вечірній Київ».