Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

До полуниці – з любов‘ю


15.03.2012

Ця ягода жодну людину не залишає байдужою. Завжди притягує погляд і так хочеться її з’їсти. Кожен, хто посадить цю культуру, обов’язково закохається в неї, одержить справжнє задоволення для душі, а також суттєву матеріальну підтримку.
Багато початківців запитують: який сорт кращий? На що можна сказати: поганих сортів не буває. Перш ніж придбати той чи інший сорт, слід визначитися зі строками дозрівання (ранній, середній, пізній), для яких господарських цілей збираєтесь вирощувати культуру. Якщо бажаєте вирощувати ягоду для ринку, вам потрібні хороша лежкість і транспортабельність ягід. Такі характеристики мають сорти Альба, Антеа, Маніла, Дарселект, Клері, Соната та інші. Якщо цінуєте високі смакові якості, то це сорти Розана київська, Столична, Маніла, Дарселект, Азія.

ДОБРЕ зарекомендували себе сорти італійської селекції (Азія, Сирія, Адрія, Роксана, Альба, Ірма, Ельсиноре), що гарантують високу врожайність і товарність ягід, стійкі до захворювань, мають високі смакові якості. 
З української селекції заслуговують на увагу сорти Ольвія, Розана Київська, Столична. Французька селекція порадує не лише високою врожайністю, а й надто вишуканим смаком ягід. Це сорти Маніла, Шарлота, Бурбон, Дарселект. Як і багато сільгоспкультур, полуниця уражається шкідниками і хворобами. З метою профілактики рано навесні, при середньодобовій температурі 7-10оС, потрібно обробити ягідники 3% бордоською сумішшю або Хорусом, Блю бордо. Від грибкових захворювань перед викиданням квітконосів застосовують Світч, Фітодоктор. Від шкідників - із хімпрепаратів Каліпсо, Актелик, Нісоран, з біопрепаратів - Актофіт, Гаупсин. Після збирання ягід обробки треба повторити.
Найкраща підстилка для полуничної грядки - солома. Підстилають її при зав’язуванні ягід і прибирають рано навесні наступного року, для швидшого прогрівання ґрунту.
Навесні полуничні грядки потребують підживлення. Його бажано поєднувати зі зрошенням або проводити у дощову погоду.
З органічних добрив можна взяти коров’як або гноївку (1:6), пташиний послід, розвести їх водою у співвідношенні 1:9 і внести з розрахунку відро на 1 кв.м. Якщо немає органічних, використовують розчин мінеральних добрив, взявши 10-15 г кальцієвої або калійної селітри на відро води.
Хороші результати дає підживлення рідкими органічними та мінеральними добривами перед цвітінням і на початку активного росту пагонів.
Одразу після підживлення грунт слід замульчувати.
Про нестачу азоту в грунті свідчить велика кількість жовто-багряного листя на полуничних грядках восени. Рано навесні на 10 кв.м внесіть по 60-70 г сечовини або 20 г нітрофоски на метр міжрядь суниці.