Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

До війська!


16.01.2015

Середнє навантаження на область під час четвертої хвилі мобілізації складе 2,5% від осіб, які стоять на військовому обліку, а загальна кількість мобілізованих сягне близько 50 тисяч осіб.

Про це 13 січня на прес-конференції в агенції «Укрінформ» заявив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай.

«Точна цифра особового складу, який підлягає мобілізації, є інформацією, яка не підлягає розповсюдженню. Орієнтовна цифра складає близько 50 тисяч», - сказав він.

За його словами, необхідність проведення п’ятої, шостої чи подальших хвиль мобілізації залежатиме виключно від воєнно-політичної і воєнно-стратегічної обстановки навколо України, зокрема, на території Донецької і Луганської областей.

«На четверту чергу ми плануємо середній розмір навантаження в районі 2,5% (від кількості осіб, що стоять на військовому обліку), але цей показник змінюється від 2 до 5% по різних регіонах. Це залежить виключно від наявної кількості підготовлених громадян за військовими спеціальностями», - зазначив Талалай. При цьому приблизний відсоток мобілізованих громадян, які знаходяться на військовому обліку на звільнених територіях Донецької і Луганської областей складе не більше 0,9%, наголосив він.

Генерал-майор повідомив, що в середньому навантаження на область в ході перших трьох черг мобілізації становила близько 3,7% від населення.

Хто не підпадає під чергову мобілізацію?

Як уже повідомлялося, цього року в Україні заплановано провести три хвилі мобілізації до війська - взимку, навесні, влітку. Перша хвиля розпочнеться 20 січня. Так, до квітня у два етапи мобілізують 50 тисяч військовозобов’язаних, можливо ще - 54,5 тисячі осіб влітку в залежності від розвитку ситуації на сході.

Згідно з чинним на сьогодні законодавством звільняються від мобілізації, в тому числі:

студенти та аспіранти денної форми навчання;

батьки трьох і більше дітей;

жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Крім того, не мобілізуватимуть осіб, яких визнано відповідно до висновку військово-медичною комісії непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців.

З повним переліком військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, можна ознайомитись в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Ольга ШЕРШЕЛЬ, заслужений юрист України.