Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Добавки для розсади


30.01.2015

СТИМУЛ ДЛЯ НАСІННЯ
Зараз у садівничих центрах продаються регулятори росту, наприклад, «Альбіт», «Екопін». Ці препарати значно підвищують дружність сходів і позитивно впливають на імунітет рослин. Не варто їх побоюватися, тому що вони повністю натуральні.
Наприклад, основа «Екопіну» - продукт життєдіяльності корисних ґрунтових бактерій. Ці компоненти сприяють швидкому росту коренів молодих сіянців розсади. Для початку готуємо розчин відповідно до інструкції. А потім замочуємо в ньому зернятка до набрякання. Час може коливатися від пари годин до декількох діб залежно від культури. Наприклад, томати, моркву, петрушку, буряк можна залишити в розчині до двох діб, а капусту, редиску, огірки, кабачки і салат - на 10-12 годин. Причому найкраще покласти насіння на фільтр - папір або марлю, змочену в розчині препарату.
Зверху ємкість варто накрити пакетом або кришечкою для того, щоб волога не випаровувалася. Або просто доливайте розчин, щоб зерна в жодному разі не пересихали. Причому перед посадкою непогано пролити землю і саму борозенку розчином будь-якого стимулятора росту або використати препарат Гумат+7 мікроелементів. Він містить усі необхідні для рослин мікроелементи.

ЗНЕЗАРАЗИТИ ЄМКОСТІ
Дуже часто дачники вирощують розсаду кілька років поспіль у старих дерев’яних коробках, вважаючи, що спеціальні ємкості для посадки - це данина моді та ще один спосіб виробників дістати додатковий прибуток. Але це далеко не так. Справа в тому, що з часом у ящиках для розсади накопичується безліч шкідників і збудників різних захворювань.
Тому перед посадкою їх потрібно ретельно мити і знезаражувати. Це досить легко проробити із пластиковою ємкістю, але з дерев’яним коробом справа складніша, його простіше замінити на новий. Вибираючи ємкість для розсади, треба ще й ураховувати потребу кожної культури. Наприклад, перці й баклажани погано переносять пікіровку. Тому для цих рослин найкраще підійдуть комірки, з яких розсаду легко вийняти або торф’яні стаканчики. А ось томатам ця процедура необхідна. Тому їх треба спочатку висаджувати в ящик для розсади рядком, а потім, після появи справжніх листочків, пікірувати. Огірки також добре переносять пересаджування.

ДОДАТКОВЕ ОСВІТЛЕННЯ 
Крім вдалої ємкості для розсади, непогано подбати ще й про гарне освітлення. Адже дуже часто розсада на підвіконні витягується, а її листочки здобувають блідий відтінок. Такі рослини важко приживаються в ґрунті, пізно вступають у плодоношення, їх важко транспортувати. Виправити ситуацію можна за допомогою спеціального освітлення. Або знову ж використовувати регулятори росту.
Для городників є препарат «Атлет», його використовують для томатів, перців і баклажанів. Він на час пригамовує ріст і допомагає розсаді стати більш сильною і присадкуватою. Але застосовувати цей препарат треба не раніше появи 3-4 справжніх листків. Деякі городники починають ним користуватися в той момент, коли тільки з’явилися сім’ядолі, але від цього не буде бажаного ефекту. Препарат у такому випадку не допоможе, адже він скорочує висоту міжвузлів, відстань між листям. Він так регулює ріст, що корисні речовини накопичуються в коренях.
А можна обійтися нормальним досвічуванням, розташувавши лампи денного світла на відстані 15 см від рослин. Для цього можна пристосувати настільні світильники. Досвічувати потрібно по чотири години зранку і ввечері. Досвічування починають, коли при вмиканні ламп стає світліше, радить городникам domovyk.com.ua.