Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Додайте сили городу й саду


10.06.2011

Зелене добриво у вигляді рідкого компосту використовують для підживлень рослин у першу половину вегетаційного періоду. Готують його у такий спосіб. Посудину (тільки не металеву) на третину заповнюють свіжою подрібненою травою і заливають водою, але не доверху, бо в процесі бродіння рідина піднімається, зверху накривають і виставляють на сонце. Для цього можна використовувати будь-які зелені соковиті рослини, в тому числі й інсектицидні: листя хрону, лопуха, пижма, ромашки тощо. Хоча б раз на добу закваску слід перемішувати. Маючи кілька посудин, заправте їх з інтервалом у кілька днів – і матимете конвеєр для приготування рідкого добрива. 
Неприємного запаху можна позбутися, додавши в посудину кілька крапель спиртової настойки валеріани або ж кинувши туди кілька листочків валеріани.
Вже через 10-15 днів добриво буде готове. Перед використанням, відтиснувши рослинні рештки, концентроване добриво розбавляють водою у співвідношенні 1:10. Застосовують лише розбавлену суміш. І одна обов‘язкова умова: перед внесенням будь-якого рідкого добрива грунт має бути попередньо зволожений.
Вносять такі добрива у пристовбурні кола (для дерев і ягідних кущів) або ж під корінь (для овочів). Норми витрати: для дерев – 20-30 л розведеного добрива на одне дерево, для кущів – до 10 л на кущ, для городини – 2-3 л на рослину.
Перед використанням зелене добриво можна збагатити суперфосфатом (1 с. ложка простого суперфосфату або 0,5 ложки подвійного на 10 л розведеного добрива) і сульфатом калію або калійною сіллю (0,5 ст. ложки або 1-2 жмені попелу на 10 л добрива). Суперфосфат і калійні добрива попередньо розчиняють у невеликій кількості гарячої води і, коли вони розчиняться, зливають з осаду.
Для збагачення рідкого добрива до суміші можна додати у невеликій кількості цибулю, часник, пташиний послід, кісткове борошно, попіл, а також дуже корисно додавати валеріану, кропиву дводомну, кульбабу, ромашку лікарську, деревій. Особливими біодинамічними властивостями відзначається хвощ польовий. Рідкий компост можна готувати із вмістом певних мінеральних елементів живлення. Приміром, відомо, що на калій багаті листки і стебла тютюну, а в листі гречки і дині багато кальцію, у кропиві – заліза, у гірчиці й ріпакові – фосфору. Для підживлення помідорів можна готувати настій з пасинків помідорних рослин.
Дуже ефективне підживлення рідким компостом, яке містить усі необхідні для рослини елементи в легкозасвоюваній формі, у першій половині літа. Повторюють його через 10-15 днів. У другій половині літа таке підживлення проводять уже через 20-25 днів, подвоюючи додавання суперфосфату і калію. А з другої половини серпня підживлення дерев зеленим добривом припиняють, оскільки в ньому міститься багато азоту, а застосування його у цей період може викликати вторинний ріст пагонів, у результаті чого деревина не визріє, дерева погано підготуються до зими, а отже, взимку можливе підмерзання пагонів і камбіального шару деревини.
Якщо у рослинній масі присутні інсектицидні рослини, то таке підживлення ще й оздоровлює грунт.
А ось такий старий метод позакореневого підживлення не лише стимулює ріст городніх культур, але й слугує профілактикою від багатьох грибкових захворювань.
Візьміть 1/3 відра свіжого, чистого коров‘яку, додайте 2-3 півлітрові банки просіяного попелу і до верху долийте водою. Отримаєте 10 л розчину. Розмішавши його за допомогою віника, сміливо бризкайте ним по листках рослин. Не треба боятись, що зробите опіки. Вже через кілька днів ви свої рослини не впізнаєте.
Якщо так обробити картопляну плантацію, врожайність підвищується у кілька разів. А помідори з метою профілактики фітофторозу треба бризкати таким розчином через кожні 10-15 днів. Кущі стають міцними і майже не хворіють. Дуже добре реагують на таке підживлення кабачки і огірки, радуючи урожаєм до самої осені.