Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Догляд за агрусом


23.02.2012

Після посадки кущики агрусу обов‘язково обрізають на 3-4 бруньки. На другий-третій рік обрізка полягає у видаленні пошкоджених, недорозвинених гілок. Щороку з вирослих одноліток залишають 3-4 пагони, як у смородини. Так само молоді пагони використовують для розмноження аґрусу. Оскільки найбільший урожай дають кущі аґрусу на пагонах 4-5 річного віку, гілки 6-7 річного віку видаляють. Всього на плодоносному кущі має бути 20-24 гілки різного віку. На їх плодушках і знаходяться ягоди.
При борошнистій росі в аґрусу шляхом обрізки вкорочують уражений однорічний приріст.
Іноді за допомогою щеплення на золотисту смородину і обрізки аґрусу кущ формують у штамбовій формі, схожий на деревце. У добре вкорінені саджанці смородини на висоті близько 1 м у бічний зріз роблять щеплення здерев‘янілим пагоном. Листя на них видаляють, місце замазують садовим варом, спершу щільно обв’язавши. Найбільш оптимальні строки для щеплення - липень - середина вересня. Наприкінці літа також можна прищеплювати впритул і косим клином. А навесні, за допомогою заготовлених взимку живців, виконують цю операцію методом впритул. Все, що відростатиме нижче рівня щеплення, слід видаляти. Підростаючі гілки аґрусу обрізають так, щоб виходила куляста форма. Центральну гілку майже не вкорочують. Решту вкорочують сильніше. Якщо ж якийсь центральний пагінець відросте дуже довгим, його вкорочують. А ось на старих гілках однорічний приріст не вкорочують, адже це плодові гілочки.
За належної передпосадкової підготовки ґрунту перші два роки добрива можна не вносити. Однак можна дещо підживити азотом для наростання гілок (30 г аміачної селітри на 1 кв.м). Терміни підживлення - рання весна та після збирання врожаю.
У наступні роки аґрус підживлюють комплексними добривами, органікою (5 кг на 1 кв.м) або сумішшю 60 г калійної солі, 100 г суперфосфату, 40 г селітри. Замість фосфору і калію можна використовувати деревний попіл. Добре реагує аґрус і на пташиний послід (настій 1:10 води). Підживлення слід поєднувати з поливом і мульчуванням ґрунту. Під дорослі кущі кількість органіки - до 25 кг на 1 кв.м. Терміни внесення - весна, після цвітіння та після збирання врожаю.
Аґрус погано переносить нестачу вологи. Особливо в період дозрівання ягід. Вони можуть навіть обсипатися. Однак, якщо ґрунт перезволожений, знижується життєдіяльність ґрунтових мікроорганізмів і це також негативно позначається на рослині. Щоб кущі агрусу не уражалися борошнистою росою, перед самим розпусканням бруньок його обприскують залізним купоросом (250-300 г на 10 л води). Якщо ж використовувати з цією метою мідний купорос, то дозування має бути набагато меншим – 50-80 г на 10 л води. Розчиняти і перший, і другий слід окремо у нагрітій до 60 градусів воді.
Після цвітіння виручить кальцинована сода (50 г) з додаванням господарського мила (40 г на 10 л води). Процедуру повторюють не менше чотирьох разів через кожні 10 днів.
Деякі садівники використовують для захисту агрусу від шкідників і хвороб настій попелу. На одну банку попелу беруть чотири банки води, кип‘ятять протягом години, дають вихолонути, проціджують, для клейкості додають господарського мила.
Від септоріозу, антракнозу допомагає ранньовесняна обробка кущів агрусу гарячою водою (+80-90оС).