Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Договір «Маяка» не може бути зареєстрований


03.08.2011

Зміни і новації, що пропонуються останнім часом українському селянину, потребують, поза сумнівом, якнайретельнішого вивчення і обговорення. Це ж стосується і договорів оренди землі. Відомо, що їхні умови можуть бути виписані так, як зроблене у приказці - на собаку мале, а на кота - велике… Часом буває, що до гармонії інтересів власників землі і орендарів - тривалий і непростий шлях.

НАПРИКІНЦІ червня до редакції «Сільських новин» звернулися жителі Китайгорода Царичанського району пенсіонери Борис Рашевський, Тамара Свинаренко та інші.
- Допоможіть, будь ласка, - попрохали вони, - визначити, чи відповідає новий договір оренди землі, запропонований ТОВ «Маяк», вимогам українських законів? Нещодавно була в нас одна зустріч із новими засновниками товариства, зініційована радою орендодавців Китайгорода. Та на ній навіть тексту договору не було. Сидимо ми отак у черзі на його підписання, тицьнуть нам орендарі чотири сторінки дрібненького тексту – підписувати отут… Важко і за цілий день зрозуміти, про що там йдеться, де вже за п‘ять хвилин утямити… Не хочеться в поважних літах потрапити в якусь халепу. Не знаємо, до кого й звернутися по допомогу.
За роз‘ясненням по суті запиту «Сільські новини» звернулися до головного управління Держкомзему в Дніпропетровській області. Його начальник Тетяна Полєйко повідомила листом наступне (скорочено):
«Головне управління Держкомзему в Дніпропетровській області розглянуло запит жителів Китайгорода про відповідність договору оренди ТОВ «Маяк» чинному законодавству. Відносини, пов‘язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом, Законом України «Про оренду землі» тощо. За результатами порівняння договору «Маяка» з Типовим договором, затвердженим Постановою Кабміну 3.ІІІ.2004 р. № 220, зазначаю:
- абзац 5 п. 9.3 Договору «Орендар має переважне право на купівлю земельної ділянки» повинен враховувати вимоги ст. 9 Закону «Про оренду землі»:
- орендар, який відповідно до закону може мати у власності орендовану земельну ділянку, має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається. А в разі продажу на аукціоні – якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону;
- у пункті 15.3 Договору не вказана назва органу державної реєстрації, в якому буде знаходитись третій примірник договору оренди землі.
Зважаючи на вищевикладене, договір оренди землі ТОВ «Маяк», укладений в існуючій формі, відповідно до вимог чинного законодавства не може бути зареєстрований.
Окрім двох вищезазначених положень, договір містить іще п‘ятнадцять пунктів (!), які не відповідають Земельному кодексу України. З усього видно, орендарі-«маячани» підійшли до серйозної земельної угоди, як кажуть, по-колгоспному, й записали до умов Договору таке, чого і в законах немає. Зокрема пункт «про переважне право орендаря на купівлю орендованої земельної ділянки» без ніяких застережень та умов і викликав найбільше недовіри в авторів звернення. Що ж, він може свідчити про претензію орендарів на зазначену дію. Але ж варто цю претензію поставити у визначені законом рамки. Як і всі інші пункти привести, як кажуть, до належного вигляду.
Повний текст відповіді головного управління Держкомзему в Дніпропетровській області зі зрозумілих причин не друкуємо, а надсилаємо авторам звернення і юридичній службі ТОВ «Маяк». Сподіваємось, у новому тексті договору оренди вже не знайдеться місця сімнадцяти колишнім огріхам. А всім китайгородським й іншим власникам землі варто твердо знати, що ціна особистого підпису може бути дуже високою. Будь-який договір, тим паче договір оренди землі, перед укладенням має бути обов‘язково прочитаний. Згоден, нелегко без фахової підготовки зрозуміти, про що в ньому йдеться. Ще не всі українці, на жаль, можуть дозволити собі послуги адвоката. Можна самому брати Типовий договір оренди землі і порівнювати його із запропонованим. В Україні існує і Спілка власників землі, яка консультує колективних членів саме з таких питань. Безперечно, свою професійну відповідь нададуть і фахівці районних відділів Держкомзему України. На особисте згідно із Законом про звернення громадян чи колективне прохання, наприклад, ради орендодавців. У кожному районному відділі Держкомзему працюють спеціалісти з державної реєстрації договорів оренди землі.
Сьогодні юридична служба ТОВ «Маяк», яка після звернення до Держкомзему призупинила оформлення договорів оренди, виправляє допущені помилки. Як повідомила редакції дирекція товариства, виплата орендної плати за 2011 рік не залежатиме від часу підписання уточненого договору оренди землі й проводитиметься вже у серпні в грошовій формі, у вересні – в натуральній.

Григорій ДАВИДЕНКО.