Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Доленосний день


17.09.2014

Верховна Рада ухвалила закони про амністію бойовиків, особливий статус Донбасу та ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС

Верховна Рада 16 вересня ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у присутності президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка і членів уряду.
Відповідне голосування відбулося у Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту. Обидва парламенти були на прямому відеозв’язку. У спільній заяві за результатами зустрічі європейського комісара з питань торгівлі Карла Де Гухта, міністра закордонних справ Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва повідомляється, що Україна, Росія і ЄС погодилися відкласти тимчасове застосування зони вільної торгівлі Україна-ЄС до 31 грудня 2015 року. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 року - понад 90% українських товарів будуть надходити в ЄС безмитно.
Верховна Рада також підтримала закони «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та Закон «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей». Ці закони є частиною виконання президентського Мирного плану.
На думку Порошенка, питання особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей є «де-факто елементом децентралізації з повним і безумовним дотриманням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, з гарантованою належністю державі всіх основних атрибутів, включаючи зовнішню, безпекову, правову політику».
Закон «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей» передбачає амністію для усіх бойовиків, що діяли на території Донбасу за умови, що на їхніх руках немає крові.