Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Долю Слобожанського вирішувати громаді!


01.03.2018

Напевно, більшість наших читачів знають про найбільш спроможну Слобожанську ОТГ, яка після децентралізації почала стрімко розвиватися, упорядковуючи власні території, школи, садочки, утеплюючи будинки тощо. Однак, сьогодні очевидною стала загроза існуванню Слобожанської громади. Оскільки мер міста Борис Філатов запланував приєднати Слобожанське до Дніпра. Ясна річ, слобожанці, які  відчули і побачили всі вигоди, що принесла децентралізація, виступають категорично проти приєднання селища до міста. 

А 26 лютого за ініціативою департаменту транспорту Дніпровської міськради автобусний маршрут №115, який з’єднував селище Слобожанське з центром Дніпра скоротили до вулиці Василя Сухомлинського. Відтепер не заїжджають у Слобожанське і маршрути 59 і 116.  Мер Дніпра Борис Філатов своєрідно прокоментував цю надзвичайну подію у соцмережах:  «Мы – гордые жители посёлка Слобожанское!…  Мы хотим иметь своего мэра, свой совет, свой бюджет, потому что мы гордые жители посёлка Слобожанское… Мы хотим де-факто жить в городе, а де-юре отдельно, хотим пользоваться городской инфраструктурой, транспортом и чтобы городские бизнесмены переводили к нам регистрацию предприятий, платили налоги у нас, а не в Днепре. А я лично считаю, что гордые люди должны за все платить по тройной цене. Если они реально гордые, а не просто хитрые. А Днепр будет за счет гордых людей помогать Таромскому, Краснополью и Лоц-Каменке. И Сухачевке с Диевкой. Таким же посёлкам в городской черте. Но только не таким гордым».
По-перше, чому мешканці селища повинні платити потрійну ціну за комунальні послуги, адже Слобожанське знаходиться не десь на острові Маманука, а в Дніпровському районі Дніпропетровської області, у складі Слобожанської об’єднаної територіальної громади разом із селом Степовим  Дніпровського району. 
По-друге, що ж заважало мерії обласного центру впродовж попередніх років облаштовувати згадані Таромське, Краснопілля і Сухачівку з Діївкою? Невже без Слобожанського не вистачало на це коштів?
До речі, ця тема була порушена і на прес-конференції прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з регіональними ЗМІ, яка проходила у Києві 27 лютого. На запитання кореспондента «Сільських новин» щодо ситуації навколо селища Слобожанське, яке входить до Слобожанської об’єднаної територіальної громади, Володимир Гройсман відповів, що «ініціатива мера Дніпра є здоровою і непоганою, але буде так чи ні – вирішувати громаді селища».
Олексій ГУДЕНКО.
На знімку: ось так впорядкована вулиця Будівельників у Слобожанському.

ВПРОДОВЖ ТЕМИ

На Слобожанське не пустили маршрутні таксі... Свої дії мер пояснив, як плату за гордість,  бо слобожанці не хочуть приєднуватися до Дніпра, тобто повертатися у рідну гавань. Можливо, мер не до кінця вивчив історію забудови Слобожанського (у минулому Ювілейного, а ще раніше Підгородного-1), яке у складі міста НІКОЛИ не було. До 1987 року йменувалося  як Підгородне-1 і було житловим масивом, який збудували для себе гідромеліоратори і працівники радгоспів «Тепличний комбінат» і «Нижньодніпровський».  А  про приєднання нас до міста ніхто і чути не хотів, хоча тоді ми про це неодноразово просили… 
До слова, усі централізовані водогони, каналізаційні колектори збудовані ще за часів СРСР,  усе  в той час зводилося за наші податки, бо ми усі тоді працювали...
Так, ми не хочемо приєднуватися до міста, бо різниця у господарюванні дуже разюча.  Навіть десять років тому, коли Слобожанське ще не було у складі об’єднаної громади і у нас був набагато менший бюджет, ми не захотіли приєднуватися до Дніпра і на загальних зборах жителів селища сказали своє  «Ні» такому приєднанню. У нас завжди чисто і охайно, ми нарешті відчули себе людьми!
Надія ТАРШИН, 
громадський діяч, волонтер. 
сел. Слобожанське,
Дніпропетровська область.