Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Домашні яйця: мити чи не мити?


06.02.2014

Доброго вам здоров’я! Звертаюсь до вас через образу. А справа ось у чому. Живемо ми обабіч траси на Херсон. Хоч і маю 56 років колгоспного стажу, пенсія у мене найменша серед моїх немолодих подруг. Ось і доводиться якусь городину влітку продавати біля траси. Якусь копійчину за свою працю та й зароблю. А ось узимку несу на продаж консервацію та курячі яйця. Якраз напередодні Нового року мені і зіпсували настрій мої автотрасові покупці. Підійшов здоровань з іномарки і почав носа копилити. Каже «Мамаша, а почєму ваші яйца такіє грязние. Что помить нєльзя, перед тєм как продать, ілі лєнь напала?».
Як почула я ці слова, заплакала. І це на мене, як він сказав, «лєнь напала»! Я вже о четвертій годині на ногах – пораюсь біля худоби. А він таке зморозив. Знаю, що ніколи не треба мити курячі яйця. Це тільки в супермаркеті вони чистенькі і біленькі, тому що кури ті у клітках сидять, волі не бачать. Скажіть мені, чи треба мити домашні яйця?
Катерина Войтенко, сел. Велика Лепетиха, Херсонська область.


Шановна пані Катерино! Дійсно, більшість споживачів миють домашні яйця безпосередньо перед їх вживанням. Хоча чистота цього корисного продукту залежить від дбайливого господаря. Там, де належним чином облаштовані сідала і вони періодично очищаються від бруду, яйця будуть такі ж, як з птахофабрики – біленькі і чистенькі. Якщо ж цього не вдалось досягти, пропонуємо такі поради.
Справді, брудні яйця не можна мити водою. Зволоження враженого пліснявою яйця сприяє розростанню плісняви. Мити брудні яйця можна слабким розчином хлорного вапна, залишки якого на шкаралупі не тільки не сприяють, але навіть перешкоджають росту плісняви.
Розчин готують з розрахунку 5 г технічного хлорного вапна на 1 л води. Розчин відстоюють і зливають його, залишаючи осад. Потім миють у розчині яйця. Вимиті яйця просушують.
Зберігати яйця найкраще в ящиках-рамках. Дно цих ящиків робиться з фанери 8-9 мм, випилюються круглі отвори за діаметром яйця.
Приміщення для зберігання яєць має бути сухим, чистим, прохолодним.
Ящики з яйцями не бажано ставити прямо на підлогу, а тільки на підкладку товщиною не менше 5 см.
Яйце має властивість легко всотувати запахи з навколишнього середовища. Тому не можна зберігати яйця в одному приміщенні з матеріалами і продуктами, які мають різкий запах (паливо, риба тощо).
При зберіганні порівняно невеликої кількості яєць можна рекомендувати й такі методи:
Яйця обробляють вазеліном, салом, занурюють в соняшникову олію, нагріту до 120 градусів, на 5 секунд. Тонкий шар цих речовин, який покриває шкаралупу і закупорює на ній пори, запобігає висиханню і проникненню в яйце мікробів і грибків. При цьому яйця зберігаються до 6-8 місяців.
Яйця кладуть у сухий і чистий овес, просо тощо, а також в золу і тримають у прохолодному приміщенні. Зерно і зола забезпечують більш рівну температуру. При зберіганні в зерні можна ще змастити яйця маслом або салом. Без змащення яйця в зерні зберігаються до 6 місяців.