Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Допоможуть бур‘яни


16.06.2011

Для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин і дерев можна з успіхом використовувати відвари і настої бур’янів.
Осот польовий. Дуже ефективний свіжоприготований настій подрібнених стебел із листям (4 кг на 10 л води) при 3-4-разовій обробці з інтервалом 5-6 днів проти борошнистої роси овочевих, плодових і ягідних кущів.
Паслін. Для приготування відвару беруть 5 кг свіжої сировини на 10 л води і додають 40 г господарського мила. Застосовують на овочевих і плодових рослинах проти метеликів, гусениць молодшого віку, жуків, павутинних кліщів, рослиноїдних клопів, попільниці та інших.
Полин звичайний і гіркий. Ці бур’яни селяни здавна використовують для боротьби з великим набором шкідників саду і городу - гусеницями капустяної білянки, яблуневої плодожерки, листовійки, молі, огнівки, пильщиків, попільниці, совки. Настій готують зі свіжоскошеної зелені (піввідра сирої трави на 10 л води) і розбавляють його водою 1:5. Обробляють рослини 2 рази з інтервалом 7 днів.
Ромашка аптечна. Саме аптечна, інші види ромашок інсектицидних властивостей не мають. Для настою беруть дрібно нарізане листя і квіти (1 кг сухих або 3 кг свіжих на 10 л води), розбавляють водою 1:3 і додають 40 г господарського мила. Можна і порошком із квіток ромашки, змішаним із попелом (1:3), обпилювати рослини через кожні 4-5 днів. Обидва способи дієві у боротьбі з блішками, довгоносиками, кліщами, листовійками, міллю, совками, попільницею, щитівками, квіткоїдами.
Деревій звичайний. Дводобовим настоєм або відваром (1 кг свіжих стебел на 10 л води), в який додають 40 г господарського мила, обробляють овочеві й плодові рослини та кущі проти галиці і молі малинової, листогризучих гусениць, клопів, пильщиків, вогнівки агрусу, трипсів та ін.
Чистотіл. Настій із свіжої або сухої сировини (відповідно 4 і 1 кг на 10 л води) і порошок цієї рослини використовують для боротьби з блішками, галицями, капустяною білянкою, мухами, совками, попільницею, трипсами, щитівками та іншими шкідниками на овочевих рослинах.
Пижмо звичайне. Відвар із сухої або свіжої маси (відповідно 1 і 2,5 кг на 10 л води), розведений водою (1:1) з додаванням господарського мила (40 г), згубно діє на гусінь капустяної білянки, яблуневої плодожерки, попільниці, совок, огнівок, пильщиків на яблуні, груші, смородині й агрусі.