Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дві знаменні події


14.06.2017

На Дніпропетровщині побувала заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова. Аби взяти участь у відкритті новобудов: другої черги демонстраційної ферми СП «Молочарське» у с. Олександрівка Покровського району та Першого кооперативного елеватора у райцентрі Василівка, зведених за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проектів міжнародної технічної допомоги «Розвиток молочного бізнесу в Україні» та «Розвиток зерносховищ та сільськогосподарських кооперативів в Україні».

ЗА СЛОВАМИ заступника міністра аграрної політики та продовольства Олени Ковальової, розвиток сільськогосподарської кооперації є одним із пріоритетів міністерства, адже кооперація дозволяє малим агровиробникам зміцнювати свої позиції та виходити на організований ринок.
– Такі об’єкти, які об’єднують невеликих сільгоспвиробників і мають соціальне спрямування, не часто з’являються в Україні, – наголосила Олена Вікторівна.
Вона також повідомила, що тваринництво має сьогодні кілька пріоритетів. Зокрема, це стосується повернення ПДВ. Цьогорік вже компенсовано понад 300 млн. гривень, у т.ч. – на молочарство. У Кабміні завершується розробка порядку використання коштів щодо компенсації закупівлі нетелів. Туди спрямують 170 мн. гривень. У міністерстві також думають, яким чином компенсувати кредиторську заборгованість за програмою відшкодування вартості раніше збудованих ферм. Ще є програми відсоткової компенсації кредитних коштів, де молочне скотарство, розведення ВРХ – у пріоритетах.
Четверта програма стосується компенсації кредитування з фонду підтримки фермерських господарств. Якщо у минулому році така потужна область, як Дніпропетровська, отримала на ці потреби лише 1,3 млн. гривень, то вже цьогорік ця цифра зросте майже до 6 млн. гривень.
Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук відзначив, що на обох новобудовах – приклад комплексного підходу до розвитку молочарства і зернового господарства.
– Мене запитують: а що виграла від цих проектів Канада? – продовжує Роман Ващук. – Дійсно, у ці проекти вкладено 13 млн. канадських доларів. Але важливіше, що всі ці будови і після завершення роботи проектів будуть розвиватися і давати людям можливість працювати і думати про майбутнє.
Якщо у першому корпусі демонстраційної ферми молоко отримують від шолштинів, у щойно зведеному – завезено чистокровне поголів’я породи «Джерсі», що є унікальним для України. Її продуктивність – 6-8 тис. літрів молока, жирність – 4,6- 6,5 %, вміст білка – 4-4,5%.
Під час вікриття Першого кооперативного елеватора було повідомлено, що його співвласниками виступили 53 фермери, які мають в обробітку близько 25 тис. га ріллі. Голова обласної ради Гліб Пригунов, перший заступник голови ОДА Олег Кужман, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, директор Сектора по зерну і постачанню комбікормів у Кооп Федере (Канада) Сімон Баяржан, виконавчий директор канадської неурядової організації СОКОДЕВІ Рішар Лакааас побажали, аби і надалі українські фермери зміцнювали свої позиції на зерновому ринку України.
Іван БОЙЧЕНКО.
Дніпропетровська область.
 
Довідка. СП «Молочарське» було засноване у 2012 р. Об`єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар», за фінансової підтримки уряду Канади, компанії «Данон» та Heifer International, у співпраці з Канадською неурядовою організацією SOCODEVI, МБФ «Добробут громад» та ДОГО «Сільськогосподарська консультаційна служба»