Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Двічі чемпіони хліборобської олімпіади


12.08.2015

Найвищу врожайність та найбільший валовий збір ранніх зернових на Дніпропетровщині отримали хлібороби Новомосковського району

Непростими видались жнива цьогорік на Дніпропетровщині. Через опади збирання хліба в південних районах області розпочалось на тиждень пізніше. До цього ж ще складна обстановка на сході України, удорожчання паливно-мастильних матеріалів. І все ж таки керівники агроформувань разом зі своїми колективами змогли мобілізувати зусилля таким чином, що в області із площі 873 тис. га зібрано понад 2,8 млн. тонн зерна, з них більше 2 млн. тонн пшениці. Середня урожайність – понад 35 ц/га. Нинішній врожай вагоміший за минулорічний на 420 тис. тонн.
«До наступного врожаю область повністю забезпечена пшеницею. Потреба регіону у зерні – 535 тисяч тонн. Воно піде на виробництво хліба, макаронів, круп. Крім цього, формуємо 3-місячний страховий незмінний запас пшениці у розмірі 119 тис. тонн. Все інше зерно можна буде реалізувати на ринку зерна», – розповів «Сільським новинам» директор аграрного департаменту Вадим Удовицький. За його словами, у південних районах вже розпочали сівбу озимого ріпака, наступна – озима пшениця. Під неї планують виділити близько 540 тис. га. Завершить посів озимий ячмінь – більше 100 тис. га.

Свято урожаю хліборобів Новомосковського району пройшло у Миколаївці, де господарює СТОВ «Злагода». Це господарство з року в рік показує високу культуру землеробства, застосовує нові технології, забезпечує працівників своєчасною зарплатою, вирішує питання соціального розвитку села.
У просторій залі Миколаївського будинку культури зібрались ті, хто причетний до вирощування хліба – комбайнери, механізатори, водії, керівники агроформувань, очільники району, представники області, профспілкових та громадських організацій.
Колишній військовий, а нині – голова Новомоскосковської райдержадміністрації Павло Селіхов розпочав свою промову з ліричного відступу, віршем свого земляка Дмитра Грищенка:
Змовкли комбайнів мотори,
Відшуміли великі жнива.
В засіках - зерна гори,
Славимо вас, жниварі, вам хвала!
«Пам’ятаю ті часи, коли за 20-30-центнерну врожайність керівників нагороджували високими державними нагородами, – сказав Павло Іванович. – А сьогодні по району маємо 44 центнера на круг. Це, як кажуть, очевидне-неймовірне! Я бачив, як працює техніка, як натхненно трудяться люди. Був приємно здивований, коли полеглі колоски комбайн піднімав із землі і обмолочував. Хотілось, аби кожне господарство мало фінансову можливість для придбання сучасної техніки, яка дозволяє збирати без втрат і створює комфортні умови для комбайнерів.
За підсумками роботи на жнивах перше місце у ТОВ «Агро-Альянс» (директор Олександр Гаркавенко), де з площі 1539 га зібрано 11015 тонн із середньою врожайністю 71, 6 ц/га. У ТОВ «Арофірма «Дружба», очолюваному Героєм України Анатолієм Вуйчицьким – з площі 2682 га зібрано 18628 тонн і отримано в середньому 70,6 ц/га. Третій результат – у ТОВ «Агрофірма «Орільська» (директор Юрій Мазан) – з площі 1278 га зібрано 8140 тонн із врожайністю 63,7 ц/га.
Павло Селіхов щиро привітав хліборобів свого краю із щедрим ужинком, подякувавши їм за сумлінну працю.
«Щоб не траплялось у світі, які б природні катаклізми та політичні буревії не шуміли б над нашою землею, незмінним залишається ваша віддана хліборобська праця», – з такими словами звернулась до зали в. о. голови Новомосковської райради Наталія Книжник.
Оплесками зустріли присутні вихід на сцену для вітального слова та нагородження Анатолія Білика, голову обкому профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей, депутата Верховної Ради третього скликання, заслуженого працівника сільського господарства України, який у свій час очолював СТОВ «Злагода», Новомосковську райдержадміністрації, Карантинну службу України.
«Це мої 37-мі жнива у славному Новомосковському районі, - сказав він. – Так склалось, що саме хлібороби нашого краю у всі часи показували свою високу майстерність на жнивах і ставали переможцями на збиранні ранніх зернових. У цій залі немає випадкових людей. Тут ті, хто орав, сіяв, підживлював, збирав. Тут і керівники, які, крім вирощування високих врожаїв, дбають про соціальний розвиток сільських населених пунктів.
На думку Анатолія Григоровича, технічне переоснащення та дотримання технологічних вимог дозволить отримувати врожайність ранніх зернових понад 70 центнерів у більшості господарств району. Однак і державі треба змінити свої підходи до аграріїв. Аби ціни на паливно-мастильні матеріали, добрива, засоби захисту рослин стали доступнішими для селян.
«Ми живемо у складний час, коли за якихось 200 кілометрів йдуть тяжкі бої за нашу землю, – з болем виголосив Анатолій Григорович. – Багато наших людей там відстоюють мир і незалежність України. Я знаю, що кожен керівник господарства робить все можливе, аби підтримати українську армію, аби зберегти нашу державність».
«Ви – двічі переможці нашої хліборобської олімпіади, – образно підсумував здобутки Новомосковщини директор аграрного департаменту Вадим Удовицький. – По врожайності Новомосковський район лідер – 44 ц/га, другим став Дніпропетровський – 37 ц/га, третім Нікопольський – 36 ц/га. Валове виробництво ранніх зернових теж найбільше у Новомосковському районі – 226536 тонн.
Своє вітальне слово Вадим Удовицький завершив власним віршем:
Нема найбільшого задоволення
Для хлібороба на землі,
Як дивитись на пшеничне поле,
Де жнивують степові кораблі.
Час від часу на сцену виходили сільські аматори сцени з Миколаївки, Піщанки, лауреати пісенних конкурсів Віталій Крат, Даша Ткач, солістка ансамблю «Славутич» Олена Каліняк, які дарували людям насолоду від української пісні.
«Повірте мені, в Україні небагато господарств, де збереглося великотоварне агровиробництво. Ви – щасливі люди, тому що у вас є «біла» зарплата, соціальний захист, впевненість у завтрашньому дні», – сказав Анатолій Тельних, голова ЦК профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей.
Ніби продовжуючи виступ свого колеги, зі словами щирої подяки за самовіддану працю виступила і голова обласної профорганізації працівників АПК Галина Смирна:
«У народі кажуть: не земля родить, а руки. Відтак у цей день вшанування натруджених хліборобських рук бажаю, аби ваш щедрий ужинок переріс у достойну зарплату та у закладання міцної основи врожаю наступного року. На жаль, за останні п’ять років кожен уряд ставить за мету позбавити аграріїв тих пільг, які є єдиною державною підтримкою АПК. Ця проблема об’єднала всіх аграріїв, і другого липня селяни вийшли захищати свої інтереси під Верховну Раду. І Новомосковщина тут теж була першою. До речі, активна позиція у цьому питанні народного депутата Вадима Нестеренка дозволила через аграрний комітет та профільне міністерство відстояти інтереси агровиробників та створити у Верховній Раді потужне аграрне лобі.
До речі, помічник народного депутата Вадима Нестеренка Сергій Горошко теж побажав хліборобам успішної та мирної праці, нових трудових перемог, за які б вони отримували мирні трудові відзнаки.

Того дня були визначені і найкращі серед екіпажів комбайнерів. Зокрема, на імпортній техніці – екіпаж ТОВ «Агрофірма ім. Горького» у складі комбайнера Миколи Лебеденка і помічника Володимира Лебеденка (з площі 523 га намолотили 3020 тонн), водіїв Юрія Ващака та Віктора Бочкара (перевезли по 1510 тонн зерна).
Серед комбайнів «Дон-1500» кращим визнано екіпаж ТОВ «Злагода» у складі комбайнера Сергія Кривошеї і його помічника Сергія Гори (з площі 380 га намолотили 2074 тонни), водія Віктора Швидкого (перевіз 1255 тонн зерна).
Слова подяки пролунали і на адресу ветеранів сільської ниви – Анатолія Вуйчицького, Федора Попруги, Іллі Цаберябого, Володимира Тарасенка, Федора Сітковського.

Того дня для хліборобів було свято. А вже наступного вони вже вийшли на роботу, аби полагодить техніку та підготувати її до сівби. Через якийсь місяць доведеться сіяти озиму пшеницю. Аби лише Бог змилостивився і послав на нашу землю рясні дощі. Аби нове зерно, яке ляже в нашу землю, проросло і дало гарні сходи, аби нас не полишала надія на краще життя.

На знімках:

директор департамента АПК Вадим Удовицький;

Анатолій Білик нагороджує переможців жнив
у районі та області з ТОВ «Агро-Альянс»;

голова райдержадміністрації Павло Селіхов захоплено розповідав про трудові звитяги своїх земляків;

українські пісні від солістки ансамблю «Славутич» Олени Каліняк;

помічник народного депутата Вадима Нестеренка Сергій Горошко вручив цінні подарунки жниварям;

фото на згадку з головою обласної профорганізації працівників АПК Галиною Смирною (у центрі).

Олександр ПЕТРЕНКО,
Дніпропетровська область.