Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Екстрена профілактика: залишитися здоровим, коли навколо вже хворіють


26.12.2013

У період різкого зниження температури, що супроводжується вітрами, кількість хворих на ГРВІ незмінно зростає, з кожним днем у кожної здорової людини ризик зустрітися з вірусом все вищий і вищий.
Що робити, якщо вірус підібрався зовсім близько, і комусь з близьких вже поставили діагноз ГРВІ? Як підвищити свій шанс не захворіти самому? За порадою ми звернулися до доктора медичних наук, професора-епідеміолога Вадима Терешина.

- Чимало людей вже засвоїли, що з метою профілактики ГРВІ потрібно зміцнювати захисні сили організму, дотримуватися правил гігієни й уникати місць скупчення людей в епідсезон. Але якщо хтось змушений постійно знаходитися у тісному контакті з хворим на ГРВІ, то і цих зусиль може виявитися недостатньо. Отже, час перейти до так званої «екстреної профілактики», потурбуватися, аби віруси не потрапили в організм.
Для респіраторних вірусів «вхідними воротами» є слизові оболонки - носоглотка й очі. Тому на період тісного контакту з хворим почніть користуватися засобами, що перешкоджають проникненню мікроорганізмів через слизову носа - оксолиновою або віфероновою мазями, сольовими розчинами, призначеними для змивання цих мікроорганізмів. І якомога менше протягом дня торкайтеся обличчя руками, а очей, рота і носа - особливо. В окремих випадках можна користуватися й одноразовими масками, головне - пам'ятати, що міняти їх потрібно кожні дві години.

- Чи потрібно починати з метою профілактики приймати протизастудні препарати?
- Краще приймати. Деякі протизастудні препарати мають профілактичну схему прийому - найчастіше це 1 таблетка на день.
Також необхідно не давати вірусам шансу зберігатися у навколишньому середовищі. Коли хворіє хтось з домочадців, частіше робіть вологе прибирання і по черзі провітрюйте всі приміщення у квартирі. Можливо, прийшов момент купити бактерицидну лампу для домашнього застосування. Якщо хворіє колега, то регулярно протирайте дезинфікуючими серветками предмети загального користування (телефонні трубки), клавіатуру й «мишку» комп'ютера, і також провітрюйте робоче приміщення. Носові хустинки з тканини краще замінити паперовими. У разі необхідності користуйтеся ними тільки один раз і відразу викидайте. Вважається, що екстрену профілактику в сім'ї достатньо проводити 5-7 днів - поки триває ГРВІ у того, хто захворів, а ось у великих колективах - школі або на роботі - набагато довше, оскільки там може бути не одне джерело зараження.
- Отже, у холодну пору року найбільше слід побоюватися вірусів?
- Звичайно. Найпоширеніший діагноз у цей період - ГРЗ і ГРВІ. Це пов'язано з вибірковим впливом фактора холоду на дихальну систему. Саме тому для осіб, які працюють в умовах переохолодження, захворюваність на ГРВІ й інші респіраторні захворювання займає лідируючі позиції. ГРВІ – це група інфекційних захворювань, за яких уражаються різні відділи респіраторного (дихального) тракту. При цьому характерний розвиток низки симптомів ГРВІ, основний із них: катарально-респіраторний синдром – запалення слизової оболонки з підвищеним виробленням слизу (ексудата). При різних формах ГРВІ у порожнині носа можуть з'являтися закладення, незначні або сильні виділення. Ураження дихальних шляхів супроводжується болем у горлі й кашлем різного характеру – від сухого, що «гавкає», до продуктивного зі світлою мокротою. Крім того, хворі відчувають різь в очах, сльозотечу.

- Як довго триває захворювання?
- Захворювання на ГРВІ триває стільки, скільки днів зберігаються прояви хвороби – інтоксикація, що обумовлює слабкість, озноб, м’язовий і головний біль, запаморочення й нудоту. Температура ж при ГРВІ тримається кілька днів, якщо це грип або парагрип, і близько 2-х тижнів – при аденовірусній інфекції. Підвищення температури може бути від субфебрильної (близько 37,5 С) до дуже високої (понад 39-40 С). Від того, скільки тримається температура при ГРВІ, залежить тяжкість перебігу й ступінь інтоксикації організму, ослаблення імунної системи, запалення лімфатичних вузлів у шийному відділі.

- Які особливості перебігу ГРВІ у різних вікових груп?
- ГРВІ у дітей відрізняється вираженістю інтоксикації, тяжкістю перебігу хвороби й високою температурою. Характерні також ускладнення: обструкційний бронхіт, дихальна недостатність, особливо при ГРВІ у немовляти. Діти раннього віку більш вразливі до РС-інфекції й реовірусів. ГРВІ у вагітних може призводити до внутрішньоутробного ураження, у зв'язку з чим виділяють природжені ГРВІ. Частіше за все зустрічаються природжені грип і аденовірусна інфекція, істотно рідше – парагрип, РС-вірусна й реовірусна інфекції. Крім того, ГРВІ при вагітності призводить до порушення у системі кровопостачання «матір-плацента-плід», що небезпечно гіпоксією (недостатнім надходження кисню) у дитини.
ГРВІ у немолодих і літніх людей виникає внаслідок слабкості імунної системи. Частіше виникають такі ускладнення, як сінусит, гайморит, фронтит з млявим перебігом, що затрудняє їхнє своєчасне виявлення.

- Які ускладнення можливі при ГРВІ?
- Ураження респіраторної системи (стенозуючий ларинготрахеїт, обструкційний бронхіт, пневмонія, сінусити, гайморит). Захворювання головного мозку (енцефаліт, енцефаломенінгіт, менінгіт). Приєднання бактерійної інфекції (пневмонія, сінусити, отіти, цистити, пієліти й інші). У цьому випадку показана антибіотикотерапія. Загострення хронічних захворювань (бронхіальна астма, хронічний пієлонефрит, поліартрит).

- Якою має бути профілактика ГРВІ?
- Система профілактики залежить від виду збудника, віку і етапу проведення (сезонна, екстрена). Крім того, буває неспецифічна й специфічна профілактика. Неспецифічна профілактика однакова для всіх форм ГРВІ (грип, парагрип, аденовірусна інфекція тощо). Вона включає: ізоляцію хворих, регулярне провітрювання, вологе прибирання з мильно-лужними розчинами, кварцування, прийом полівітамінів, у складі яких обов'язково мають бути присутніми аскорбінова кислота й вітаміни групи В, вживання продуктів харчування і застосування рослинних засобів, що підвищують адаптацію й імунітет (настоянка женьшеню, елеутерококу, препарати ехінацеї, «Іммунал» - за призначенням лікаря). Доречні також загартовуючі процедури, носіння чотирьохшарових марлевих масок.
Неспецифічна профілактика ГРВІ у дітей передбачає постійний контроль температури тіла і огляд слизових оболонок рота й носа. Насамперед це стосується всіх дітей, які відвідують дошкільні й шкільні установи у період епідемії ГРВІ. Екстрену профілактику ГРВІ й грипу в осередку захворювання проводять протягом 2-3 тижнів з використанням певних препаратів. До них відносять інтерферон лейкоцитарний людський, назоферон, лаферобіон й інші препарати, які можна крапати у ніс або застосовувати у вигляді свічок. Вибір препарату й дозування здійснює лікар, оскільки це залежить від виду інфекції.

- Чи можна прискорити одужання і в той же час уникнути ускладнень?
- Тактика лікування ГРВІ залежить від форми захворювання (виду збудника), ознак захворювання і тяжкості його перебігу. Головні рекомендації при лікуванні ГРВІ у дорослих - це режим, зниження інтоксикації, вплив на збудника (використання противірусних засобів при ГРВІ), усунення основних проявів - нежиті, болю у горлі, кашлю. Лікування ГРВІ може проводитися у домашніх умовах. Хворому призначають постільний режим в окремому приміщенні, що добре провітрюється. У разі важких і ускладнених форм показана госпіталізація до медичної установи. Для зниження інтоксикації внаслідок життєдіяльності вірусів хворому показано багато теплої рідини. Обсяг випитої рідини має становити для дорослих не менше 2 л, а для дітей - близько 1 л залежно від віку й ваги дитини. Краще вживати чай з лимоном, настої трав і шипшини, компоти, морси (журавлиний, брусничний), а не соки, мінеральну негазовану воду. Харчування й питво мають бути роздрібненими, невеликими обсягами. Їжа має бути теплою, подрібненою, що легко переварюється - у вигляді пюре, рідких супів, бульйонів, переважно молочно-рослинна, багата на вітаміни. Обмежувати вживання кухонної солі. Й не обмежувати позитивні емоції. А краще - не хворіти!

Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА (УКРІНФОРМ).