Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Енергозбереження врятує Україну


08.07.2015

Нові джерела енергії можуть скласти альтернативу російському газу

Проведена нещодавно семінар-нарада щодо ефективного вирощування м’яса птиці із застосуванням енергозберігаючих технологій ще раз засвідчила, що Україна має достатньо ресурсів для вирішення проблеми енерго - та теплозабезпечення власними силами.
На знімку: голова профспілкової організації ПрАТ «Оріль-Лідер» Ольга Іванченко (друга зліва) розповідає голові Дніпропетровської облпрофорганізації працівників АПК Галині Смирній та своїм колегам-спілчанам про те, як на підприємстві вирішуються соціальні питання працівників.

Виїзний семінар-нарада щодо ефективного вирощування м’яса птиці із застосуванням енергозберігаючих технологій на прикладі організації виробництва відбувся на базі ПрАТ «Оріль-Лідер». Керівники райуправлінь агропромислового розвитку, голови районних та первинних профспілкових організацій на власні очі могли побачити, як і в Україні можна господарювати по-європейськи.

«Донедавна у такому ж складі ми виїздили в інші області для узагальнення передового досвіду кращих підприємств, - розповіла «Сільським новинам» Галина Смирна. – Та, як з’ясувалось, на Дніпропетровщині працює лідер енергозбереження, лідер виробництва, лідер профспілкового руху ПрАТ «Оріль-Лідер» - одне з 14 підприємств Миронівського хлібопродукту. І лише в одному з них на Дніпропетровщині впродовж 35 років діє профспілкова організація, яка весь цей час перебуває у складі обласної профспілки працівників АПК. Скажу відверто: там, де немає профспілки, існує кілька проблем. І найголовніша з них – зневіра самих людей в те, що можна щось змінити. І якщо ми не поборемо цю зневіру - не матимемо успіху не лише в профспілкову русі, а й в цілому в Україні. Адже європейський вектор розвитку передбачає співпрацю виробників і профспілок. Держава ж має виступати гарантом закону. Хоча на сьогодні саме держава є прикладом антисоціальної політики, адже з 2013 року заморожено зарплати. Саме профспілка виступила ініціатором і подала до Верховної Ради чотири соціальних закони щодо індексації зарплати, зменшення тарифів на комунальні послуги для населення, відновлення роботи фондів соцстраху, відміну закону про утримання податку з пенсій.
У свою чергу голова сільгоспвиробників Дніпропетровської області Віктор Карпенко, який очолює сільгосппідприємство «Агроцентр-К», переймається тим, що з першого січня аграріїв хочуть перевести на загальну систему оподаткування. На його думку, сільгоспвиробникам треба спільними зусиллями відстоювати своє право на фіксований сільгоспподаток, який діяв ще з 1999 року.
«Ми вже підрахували, скільки нам доведеться сплачувати податків у разі його відміни, - розмірковує він, - і навіть для нашого сільгосппідприємства, яке займається і рослинництвом, і тваринництвом, вони не під силу. Чомусь ніхто сьогодні не хоче згадувати, що вирішенням тих же соціальних питань на селі опікуються сільгоспвиробники, оскільки в сільських радах часто-густо немає коштів. Ми і надалі будемо допомагати розвивати сільську інфраструктуру, аби тільки не заважали нам працювати і не змінювали правила гри в оподаткуванні».

Екологічну проблему вирішено

Ще донедавна від жителів села Єлизаветівка Петриківського району, де і знаходиться «Оріль-Лідер», можна було почути не дуже добрі слова про вплив на екологію виробничих потужностей.
«Напевно, саме вирішення екологічної проблеми і сприяло початку будівництва біогазового комплексу, - говорить директор еконапрямку Іван Тракслер. – І так вийшло, що проблема енергозбереження стала вторинною, хоча на державному рівні вона сьогодні домінує. В Єлизаветівці зведено один з найбільших біогазових комплексів в Україні і найбільший в Європі, який працює на чистому курячому посліді.
У будівництво біогазового комплексу було інвестовано 15 мільйонів євро. Проектну документацію та обладнання поставили фахівці з Голландії. Спорудження об’єкту було розпочате у 2012 році. А вже на початку 2014 року компанія МХП отримала «зелений тариф» по біогазу. Наприкінці того ж 2014 року для збільшення потужностей біогазової станції була введена в експлуатацію друга черга комплексу.
На сьогодні біогазовий комплекс працює з потужністю 4,2 Мвт. У минулому році вироблено 30 млн. кВт електроенергії і 30 млн. Мвт теплової енергії. За рік на біогазовому комплексі переробляється 55 тисяч тонн курячого посліду та 250 тис. кубометрів виробничих стоків. Окрім цього, тут отримують 222 тис. тонн твердих та 280 тис. тонн рідких добрив.
«Щогодини ми виробляємо 5 тис. кВТ електроенергії, щодня переробляємо 150 тонн курячого посліду, до якого ще додаємо 50-70 тонн відходів сорго і брудні води з очисних споруд птахофабрики, - продовжує Іван Тракслер. – В результаті переробки курячого посліду ми отримуємо якісні органічні добрива, які вносимо на свої поля вже третій рік, не використовуючи мінеральних. Тверду фракцію висушуємо і використовуємо як біомасу для твердопаливного котла. Тобто маємо безвідходне виробництво.
Вся електроенергія, яка виробляється в біогазовому комплексі, подається на енергоринок України і продається за цінами «зеленого тарифу». Є Закон України про альтернативну енергетику, в якому встановлено «зелені тарифи» при використанні енергії сонця, вітру, біогазу. Він становить 3 грн. за кВт.
Вироблена електроенергія подається в енергоринок, а вся теплова енергія спрямовується для підігріву біогазового комплексу, частина тепла йде по теплових мережах у пташники. Тож для обігріву виробничих приміщень не використовується дорогий природний газ. Вироблена теплова енергія також використовується для технологічних цілей.
У минулому році тут ще збудували цех сушки, де тепер виробляють суху біомасу з вологістю 10-15 відсотків, яку спалюють у твердопаливному котлі.
Отже, на фініші отримують суху речовину, яку спалюють; газ, з якого отримують електроенергію і теплову енергію; органічне добриво, яке вносять на поля.

Соціальна складова

Голова Петриківської районної державної адміністрації Андрій Столбченко розповів про соціальну складову діяльності ПрАТ «Оріль-Лідер»:
«80 відсотків районного бюджету формується за рахунок саме цього підприємства. Окрім цього, ПрАТ «Оріль-Лідер» допомагає нам у проведенні реконструкції та ремонті шкіл, лікарень. Завдання влади – не заважати таким перспективним підприємствам, які працюють на майбутнє України».
Голова профспілкової організації ПрАТ «Оріль-Лідер» Ольга Іванченко розповіла, що у порівнянні із минулим роком середня зарплата на підприємстві зросла на 25,5 відсотка. А в колективному договорі обумовлені додаткові пільги для працівників. А саме – підвезення на роботу і з роботи транспортом підприємства, пільгові обіди, щомісячна премія у вигляді 6,5 кг продукції власного виробництва. Також у цьому році вже виділено 230 тис. грн. на оздоровлення працівників та придбано 28 путівок в дитячі оздоровчі табори на суму 92 тис. грн.
26 працівників підприємства, які заслужили право бути представленими на Дошці пошани, отримують додатково до ставки 20 відсотків. Переважна більшість працюючих - жителі лівобережного Дніпродзержинська та сіл Петриківського району.
Чи не найголовніший підсумок: біогазові установка з переробки органічних відходів у енергоносії дозволяє економити 1,3 млн. кубометрів природного газу.
У постанові обласної профорганізації працівників АПК відзначено високий рівень ефективності виробництва ПрАТ «Оріль-Лідер» із застосування енергозберігаючих технологій як основу виконання умов колективного договору по забезпеченню рівня зарплати та інших соціальних пільг та гарантій. Рекомендовано також узагальнити досвід організації соціального діалогу між адміністрацією та первинною профспілковою організацією ПрАТ «Оріль-Лідер» на основі паритетної співпраці.
«На Дніпропетровщині є багато підприємств АПК, харчової та переробної промисловості, які працюють на випередження, застосовуючи найновіші європейські технології, - наголосив директор департаменту АПК, розвитку сільських територій та ринкового середовища Вадим Удовицький. – Чим більше таких підприємств успішно працюватиме, тим швидше наша країна стане заможнішою, а відтак і значна частина соціальних проблем буде вирішена».

Олександр ПЕТРЕНКО, Дніпропетровська область.

Актуально

У балансі ЄС відновлювана енергетика становить 13%. Із них 10%, тобто 65% усіх відновлюваних джерел, це біомаса. Шістнадцять країн Євросоюзу стимулюють розвиток цієї галузі через «зелений тариф». Україна має величезний потенціал щодо використання біомаси. Нею невдовзі можна було б замінити й 10 млрд. кубометрів блакитного палива на рік.
Як наголошує президент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, професор Ярослав Гадзало, наша країна має найкращі можливості у Європі щодо виробництва біосировини. Причому, альтернативне паливо з біоенергетичних культур обійдеться споживачеві у 2,2-2,7 разу дешевше за традиційне.
За словами голови наглядової ради Асоціації «Союз птахівників України» Олександра Бакуменка, виробники м’яса птиці запроваджують програму енергозаміщення. «Разом із виробниками з Харкова ми розробляємо котли з переробки соняшникового лушпиння, аби застосовувати його для обігріву пташників», - зазначив він. Утім, найбільше досягнення виробників — сучасна біогазова установка птахофабрики «Оріль-Лідер» (Миронівський хлібопродукт). Вона працює на пташиному посліді, силосі й воді з мийки та очисних споруд. Потужності станції (5 мВт) цілком достатньо, щоб забезпечити електроенергією 15 тис. квартир, або 1500 квартир теплом. Таким чином, підприємство не лише забезпечує себе власними енергоресурсами, а й суттєво заощаджує на природному газі. Крім того, це ще й один із ефективних способів утилізації відходів птахівництва.