Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гасіть світло!


29.01.2011

Електроенергія подорожчає з 1 лютого

Про дворівневу систему тарифів на електроенергію для населення на прес-конференції розповів комерційний директор ВАТ ЕК «Дніпрообленерго» Юрій Паршин.

ПОВНОЦІННУ радість від настання весни цьогоріч відчують не всі українці. Уже в березні ті громадяни, котрі споживають за місяць електроенергії більше, ніж 150 кВт/год., отримають малоприємні рахунки за світло. Відповідно до Постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України № 8 від 13 січня 2011 року, котра поки що знаходиться на узгодженні в Міністерстві юстиції, з 1 лютого для осіб, що «напалюють» більше 150 кВт/год. електрики на місяць, встановлено новий тариф. Він складе 31,68 коп. за кВт/год. для мешканців міст та селищ міського типу. Селяни платитимуть 22,5 коп. за кВт/год. (тобто ціна збільшиться на 30 відсотків). Населенню, що проживає в будинках, обладнаних електроплитами та/або електронагрівальними приладами, дозволять безболісно (тобто без підвищення тарифу) споживати до 250 кВт/год. за місяць (включно). Якщо ж не вкладуться в цю норму, тариф складе 24,36 коп. (проти 18,72 коп.).
Для споживачів-пільговиків, які за місяць споживають більше 150 кВт/год. (зазвичай, залежно від кількості членів сім’ї, пільгова норма складає від 75 до 150 кВт/год.), алгоритм нарахування такий: обсяг електроенергії, спожитої у межах пільгової норми, рахується за базовим тарифом з урахуванням пільгового відсотку; обсяг електроенергії, спожитої вище пільгової норми до 150 кВт/год. (різниця між 150 кВт і пільговою нормою) - за базовим тарифом; обсяг електроенергії, спожитої вище 150 кВт/год. - за підвищеним тарифом.
Тариф залишається незмінним для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.
- Для коректного переходу на новий тариф компанія «Дніпрообленерго» планує проведення масштабної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, - повідомив Юрій Паршин. - Ми звертаємося до споживачів з проханням погасити в січні всі борги за електроенергію, забезпечити доступ працівників компанії для фіксації показників лічильників, вказати в рахунку або ж повідомити за телефоном Центру послуг чи до вікна довідок «Дніпрообленерго» інформацію про показники лічильників та дату їх фіксації.
Аби не допустити в подальшому збільшення заборгованості з оплати за електроенергію серед населення, у ВАТ ЕК «Дніпрообленерго» планують активізувати роботу з відключення від мережі неплатників. Крім того, як було анонсовано раніше, з січня 2011 року буде поновлено нарахування пені за несвоєчасну сплату рахунків.
Ситуація дещо дивна. Загальний борг населення склав 85 млн. грн. У той же час лише водопостачальні компанії за минулий рік заборгували «Дніпрообленерго» аж 108 млн. грн.! Найбільший боржник - підприємство «Аульський водовід» з боргом за 2010 рік в 51 млн. грн. Але ж тариф підвищується для населення. Виходить, ми з власних кишень маємо компенсувати енергопостачальній компанії недоотримані від підприємств кошти.
На місцевому рівні, тобто в «Дніпрообленерго», причину підвищення тарифу назвати не змогли. Мовляв, на те воля Національної комісії регулювання електроенергетики. Повідомили також про те, що досі точно не відомий принцип нарахування пені. Але це, звичайно, питання часу…
Якщо мислити логічно, а не категоріями можновладців, дисципліноване населення, котре до сьогодні регулярно платило за комунальні послуги, продовжуватиме й надалі це робити. Отже, тягар зайвих 30 відсотків ляже на плечі того, хто з тих чи інших причин не вкладається у встановлену норму, але щомісяця вносить необхідну суму за спожитий ресурс. А злісних неплатників, як це не прикро, ні пенею, ні підвищеннями не налякаєш…

Юлія ДУЛАНОВА.