Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Газова лихоманка


15.12.2011

Так назвали події, що відбулися в серпні-жовті цього року з лічильниками газу в Царичанці, мешканці восьмого будинку по вулиці Нагорній. Минула зима запам’яталася приорільцям дивовижними ініціативами місцевого управління ПАТ «Дніпропетровськгаз» - змушувати, наприклад, отримувачів субсидії оплачувати і державну частку та перекривати газ інвалідам, в яких немає боргів. Про це йшлося в матеріалах «Сільських новин» «А ми вас завтра заморозимо!» від 24 лютого та «Газова атака у Приоріллі» у числі 21 квітня. Здавалося б, з настанням тепла конфліктних ситуацій стане менше. Та навіть на літньому сонечку багатьом краянам забути про «газові претензії» так і не довелося.

ПРО ЦЕ свідчить кількість звернень до редакції газети. Ось що розповідає у своєму листі пенсіонер з Могилева Царичанського району Володимир Мисюк: «У нас чимало людей бідкаються, що, як почнуть перевіряти газовий лічильник, то він одразу й псується. Приходять до бабусі і: «А оце? А оце що? Бабусю, у вас лічильник нікуди не годиться». У мене теж зняли лічильник, якому лише 5 років – несправний! Давай тисячу гривень, поставимо новий. Оце тобі, Гапко, й Шпак… А ще, доки перевіряли, газ під’єднали напряму і - плати на «всі сто!». Ці питання дуже болючі не лише для мене, а і для багатьох ветеранів праці. Пенсія 800 гривень, ще й затримують на кілька днів… Поставити невеликий газовий лічильник – місячної пенсії не вистачає. А щоб замінити газовий котел на сучасний, то треба місяців сім жити за рекомендацією Поля Брегга – голодувати! І зовсім не платити за газ. Цікаво, хто оце все придумує для нас?»
Дійсно, дивовижна думка, що селяни в Україні – це наші українські Рокфеллери, простежується в різних монопольних коридорах, в т.ч. і владних. Про що б не йшлося – навчання у вузі, лікування хвороб, приватизацію землі, переоформлення будинку, штрафи ДАІ (навіть за незначні порушення Правил), заміна газового обладнання. Ряд цей, на жаль, можна продовжувати. Це свого роду «зачароване коло», «подорож» по якому закінчується незмінним фіналом – «космічними» цінами. Багатьох вже й не дивує, як наші народні слуги мовчечки спостерігають за цим «процесом». А інколи й самі «на око» встановлюють фантастичну вартість послуг для посполитих…
На щастя, в житті буває й так, що український шлях по ціновому «зачарованому колу» повертає навспак. Подібного ціною неабияких зусиль домоглися мешканці восьмого будинку з вулиці Нагорної в Царичанці. Газові лічильники у цій двоповерхівці з автономним опаленням були зняті на перевірку 23 серпня ц.р. Сім виявилися непридатними… Ця «масовість» стала однією з підстав дружнього пошуку істини. Яка причина несправності? Хто має за це платити? Житель будинку Михайло Коров’яковський, ліквідатор аварії на ЧАЕС 2-ої категорії, так описує ці події:
- У моїй квартирі газовий лічильник був знятий 23 серпня зі значними порушеннями (не був опломбований, на акті зняття немає печатки підприємства). Він відпрацював 6 років без жодного зауваження. Першого вересня лічильник повернули разом з актом «непридатний до експлуатації». В акті практично відсутня печатка лабораторії, не вказані її контактні телефони. Не лише в нашому будинку, а й у багатьох в Царичанці, хто має лічильники типу РЛ G-6, видані акти непридатності. Газове господарство почало вимагати, щоб ми придбали нові і оплатили їх встановлення. Хоча згідно з існуючим «Договором про надання послуг від 7.10.2010 р.» Царичанське УЕГГ зобов’язане «за рахунок коштів виконавця здійснювати періодичну повірку лічильників газу, їх технічне обслуговування та ремонт». Саме на підставі цього пункту в договорі сім сімей відмовилися від цієї «пропозиції». І звернулися зі скаргами в прокуратуру та райдержадміністрацію.
А житель цього ж будинку пенсіонер Володимир Клєнін звернув увагу на фінансовий та технічний бік справи:
- Після звістки про непридатність лічильника я кілька ночей не спав… Шокувала ціна заміни – тисяча гривень. Для пенсіонерів з восьмистами «мінімалки» це велика сума. До того ж газ на час перевірки підключили напряму і зобов’язали оплачувати за найвищим тарифом. А де гарантія, що через 3-5 років і новий прилад не виявиться непридатним? Після технікуму я сорок років працював з різними механізмами, тож задумався про будову лічильника. Дійшов висновку – за шість років роботи він не може зіпсуватися. Знайшли в інтернеті адресу заводу-виробника і звернулися із запитом. Звідти попрохали - пришліть лічильники на перевірку. Зібрали всі сім докупи і відправили. Заодно звернулися на «гарячу лінію» Президента України з розповіддю про «газові подарунки» пенсіонерам. А ще газівники запевняли нас, що лічильники типу РЛ в Україні вже не виробляються, тому, мовляв, треба купувати інший тип. За деякий час отримали лічильники з актами про стовідсоткову придатність. За ремонт заплатили по 144 гривні, і все.
Ямпільський приладобудівний завод, куди звернулися жителі Царичанки, визначив причину похибок у роботі лічильників. Це «засмічення підшипників і втулок вісі лічильного механізму через невідповідність газу стандарту Д 5542».
Чому ж природний газ не відповідає встановленим нормам і має зайві парафіни, газоліни, вологу? Як стверджує Володимир Клєнін, «наші лічильники типу РЛ обліковують лише газ, а повітря вилітає. Тому нам і «не радили» в майбутньому ними користуватися. Зараз чимало людей нарікає на газ – лічильник крутиться, а тепла немає… На зустрічі з газовим господарством в Царичанській РДА ми наполягали, щоб Магдалинівська лабораторія відремонтувала всі лічильники, визнані в Царичанскому районі непридатними через низьку якість газу. Та Царичанське УЕГГ відмовилося. Не отримали ми і довідки про те, що вітчизняні лічильники типу РЛ продовжують експлуатуватися і випускаються українськими заводами.
В Царичанському УЕГГ коментувати ситуацію відмовилися, посилаючись на те, що управління є структурним підрозділом ПАТ «Дніпропетровськгаз». Реальна картина в цій справі відома і Дніпропетровській ОДА. Начальник її управління паливно-енергетичного комплексу Е. Кирпичов, до якого наш читач, пенсіонер Олександр Ляшенко з Царичанки звернувся зі скаргою на дії газівників (причина та сама - лічильник визнаний непридатним), повідомив наступне:
- Згідно з п. 16 Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 1999 р. № 2246, періодична повірка лічильників газу, їх технічне обслуговування та пов’язаний з такою повіркою ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) здійснюються за рахунок газорозподільного підприємства. Однак, як показала практика, лічильники роторного типу в процесі експлуатації мають похибку вимірювання, яка значно перевищує допустиму, що призводить до викривлення результатів вимірювання обсягів газу та понаднормативних його втрат. За 9 місяців 2011 року у лабораторіях повірки побутових лічильників газу управліннями експлуатації газового господарства Дніпропетровської області перевірено 3663 лічильники роторного типу, з них не пройшли повірку 2779, або 76 відсотків від загальної кількості. ПАТ «Дніпропетровськгаз» не має ремонтної бази для проведення ремонту лічильників роторного типу, але абоненти можуть відремонтувати непридатні лічильники за власний кошт на заводі-виробнику.
Безперечно, така можливість є. Її власним колективним прикладом довели мешканці «будинку, що не здався» в Царичанці. Однак такі випадки ще поодинокі. Більшість селян у подібній ситуації, обурюючись, все ж відриває свої кровні від чогось іншого і платить за ще один, але новий лічильник. Як видно з відповіді управління ПЕК Дніпропетровської ОДА, число виявлених несправних лічильників за один лише неповний рік наближається в області до трьох тисяч! За них жителі заплатили біля трьох мільйонів гривень! А може, на частку цих величезних коштів варто обладнати ремонтну базу в ПАТ «Дніпропетровскгаз» не лише для мембранних, а і для роторних лічильників? Тим паче, що виходять із ладу вони через низьку якість природного газу (це ще одна, мабуть, найголовніша проблема енергетичної галузі).
Певно ж, непроста для українських споживачів ситуація в газовій сфері (а подібні до царичанських події, як стверджують фахівці, відбуваються і в інших областях України) має стати предметом якнайпильнішої уваги контролюючих державних органів, аж до уряду України. Бо за всі «негаразди» газової галузі доводиться розплачуватися безсонними ночами і куценькими копійками найшанованішій частині суспільства – ветеранам. До того ж їхні права захищені Конституцією України. Як говорить її стаття 42, «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів».

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.