Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Герої Небесної Сотні


21.02.2018

Напередодні Дня Героїв Небесної Сотні працівники Дніпровської районної дитячої бібліотеки презентували для учнів Підгородненської ЗСШ №2 відеоролик «Україна понад усе», який створений бібліотекарями, щоб донести сумну і жорстоку правду про події Майдану, вшанування його Героїв у меморіалах та літературі.
 20 ЛЮТОГО – пам’ятний день, який встановлено Указом Президента України П. Порошенком 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. 
Ми спілкувалися з підлітками про події революції Гідності аби пам’ять про величезну самопожертву Небесної Сотні назавжди залишилася в їхніх серцях, тому що, завдячуючи їм, ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.
… «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» - ці рядки гімну у дні революції стали пророчими. З ними вистоювали морозні ночі. З ними  йшли голіруч на озброєних силовиків. 
Був ранок 20 лютого 2014. Після трьох місяців протестів Україна завмерла в очікуванні і непевності. Майдан був відрізаний від цілого світу: метро зупинилося, під’їзди до Києва блоковані. Політики безуспішно намагалися домовитися. Аж раптом «Беркут» знявся в почав відступати. Кількадесят відчайдухів погнали силовиків угору Інститутською і …потрапили в пастку. Чоловіки, багато хто навіть без шоломів, стали живими мішенями для снайперів, що чатували там. Попри стрілянину, майданівці вперто йшли вперед під кулі. Перші лави падали, за ними з’являлися нові…і нові… За кілька годин у центрі Києва було розстріляно півсотні людей. Ще близько тридцяти загинули напередодні… Кадри цієї розправи облетіли та шокували весь світ.
Потім Україна почала дізнаватися імена своїх героїв. Кожна біографія викликала гострий пронизуючий біль. Всеохоплюючий гнів та безсилля. Кожна нова сповідь закарбовувалася в пам’яті. Прийшло розуміння, що героїчні подвиги цих людей не можуть бути забутими.  
Нам дуже хотілося донести старшокласникам образи героїв Небесної Сотні так, щоб вони ожили. Щоб стало зрозуміло, чим жили ці «воїни світла», що любили, у що вірили, за що стояли на Майдані. Крізь призму їхніх почуттів ми хотіли відтворити атмосферу, у якій жили і загинули ті, хто врятував у змінив Україну. І зараз нас бентежить і турбує тільки одне. Не можна допустити, щоб подвиг героїв Небесної Сотні був марним. Хочеться бачити нашу країну справді європейською державою. Світла та вічна пам’ять воїнам, які віддали життя за Україну. Герої не вмирають!
Тетяна РУХЛІНСЬКА, 
заступник директора РДБ 
по роботі з дітьми.
м. Підгородне, 
Дніпропетровська область.