Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гетьман


14.05.2020

Чотири роки тому у Полтаві відкрили пам'ятник гетьманові Івану Мазепі. Ініціатором встановлення в Полтаві пам’ятника Іванові Мазепі виступив голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», народний депутат кількох скликань Верховної Ради Микола Кульчинський.
Ще з початку 2000-х років він організував і проводив у Полтаві культурно-мистецький фестиваль «Мазепа-фест». А після Помаранчевої революції й приходу до влади Віктора Ющенка запропонував встановити в місті пам’ятник гетьману, якому Росія оголосила анафему за вірність інтересам України. На той час ідею підтримала й міська влада, а в 2007 році, до роковин Полтавської битви, президент Ющенко видав указ «Про відзначення 300-річчя подій, пов’язаних  з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу». У ньому йшлося і про встановлення пам’ятника у Полтаві.
Кошти на спорудження монумента – близько 2 мільйонів гривень – збирали в Україні й діаспорі, через перекази на спеціальний рахунок за допомогою благодійного аукціону. Пожертви робили як пенсіонери, так і великі бізнесмени. Встановлення пам’ятника в Полтаві було заплановане на 14 жовтня 2009 року. Попри те, що міськрада узгодила розміщення монумента на Соборній площі, влада Полтави оголосила мораторій на будівельні роботи на цій території. Понад шість років уже готовий монумент (автори – скульптор Микола Білик і архітектор Віктор Шевченко) зберігався на задвірках київського комбінату «Художник». Після цього статую довелося навіть частково реставрувати.
Лише після Революції гідності ситуація змінилася. У День захисника Вітчизни, 14 жовтня 2015 року, біля Свято-Успенського собору в Полтаві відбулося урочисте представлення громадськості перевезеного з Києва гетьмана у бронзі. 26 лютого 2016 року Полтавська міська рада підтримала встановлення пам’ятника гетьману Івану Мазепі. При цьому міський голова утримався під час голосування, назвавши це «політичним рішенням». «Я виріс в СРСР, і мене вчили, що Мазепа був зрадником», – заявив Олександр Мамай. Водночас він пообіцяв не ветувати рішення ради.
7 травня 2016 року в присутності кількох тисяч полтавців та гостей міста відбулося урочисте відкриття монумента заввишки 7 метрів (разом із постаментом).
Втім ворогів у гетьмана, який намагався врятувати Україну з пазурів Російської імперії, не бракує й у вільній державі. За кілька днів до відкриття монумент намагалися підірвати. Але внаслідок дрібного вибуху від постаменту відколовся лише невеликий шматок каменю.