Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гігантський гарбуз Мегатон


15.01.2020

Я не втримався і знову поповнив лінійку сортів гігантських гарбузів. Багато з них виростають вагою 40-60 кг, але найяскравішим уже багато років залишається гарбуз Атлантичний гігант.  Мені вдавалося отримати плід вагою понад 130 кілограмів.  І ось  минулого року мені надіслав колекціонер із Франції насіння нового гігантського гарбуза під назвою Мегатон.  Він дуже просив мене, щоб я його виростив.  Ну що ж, чому б і ні.  Місце на городі є, тому я не відмовився від смачного і корисного овоча.
Нагадаю, хто забув або не знає, що гарбуз містить велику кількість каротину і вітамінів.  Наприклад, в м’якоті гарбуза міститься дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей.  У цьому плані гарбуз - незамінний продукт для нашої сім’ї.  Адже у мене і мого брата маленькі дітки.  Каротину в гарбузі в п’ять разів більше, ніж у моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці.  А за вмістом заліза помаранчевий гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед всіх існуючих овочів. Гарбуз  також містить багато солей міді, заліза і фосфору.  Вони позитивно впливають на процес кровотворення в організмі.  А ще корисний він при захворюванні печінки і нирок. Великий вміст пектину сприяє виведенню холестерину з організму.  З органічних кислот в гарбузі міститься яблучна кислота.  Є в ній і цукристі речовини як глюкоза, фруктоза, сахароза. У гарбузовій м’якуші багато кальцію, калію, вітамінів С, групи В та інші корисні речовини.
 Взагалі ж гарбуз можна рекомендувати людям похилого віку: він легко засвоюється і благотворно впливає на весь комплекс хвороб похилого віку. Свіжовичавлений сік із сирого гарбуза вживають для лікування нирок – по півсклянки на добу.  Сік гарбуза має заспокійливий ефект, покращує сон. Гарбузове насіння з давніх часів використовували в народній медицині як протиглисний засіб, а також як  ліки, що допомагають при захворюваннях сечостатевих органів.
  Але повернемося до гарбузів-гігантів.  Кілька років вирощую гарбуз Атлантичний гігант.  Шкірка у нього темно-помаранчева, майже червона, м’якоть кремова, товщиною 10-15 см. Насіння коричневе, велике.  Середня вага ягоди 50-60 кілограмів, а окремі ростуть до 100 кг. У США щороку встановлюють нові рекорди, цей гарбуз може вирости там до 500-600 кг.  Щоб отримати таку вагу, фермери ці гарбузи годують хімією.  Використовуємо ми Атлантичний гігант для корму тваринам.  М’якоть у нього солодка, навіть можна готувати з неї кашу.  Але вирощувати його для кулінарії немає сенсу.  Що ви будете робити з таким гігантом?  Та й для кулінарії є сорти набагато смачніші.
  А тепер розповім про новинку – гарбуз Мегатон.  У мене було всього 5 насінин, і мені хотілося виростити рекордсмена. А щоб отримати гігантський гарбуз, потрібен багатий перегноєм ґрунт і слід залишати на рослині тільки одну зав’язь, а все інше видалити. Мегатон вирощував через розсаду.  Висадив насіння в стаканчики 3 квітня.  На постійне місце висадив в перших числах травня. Далі регулярно підживлював та поливав. Батоги у цього гарбуза довгі. Вирощував за схемою 1,5 на 2,5 м. На кожному кущику залишив по одній зав’язі, і у мене вийшло 5 плодів.  Найбільший плід був близько 100 кілограмів, а решта - в межах 60-80 кг. Смак дивовижний, гарбуз дуже солодкий, хочеться його їсти навіть сирим. Забарвлення шкірки ніжно-персикове з блакитним відливом.  М’якоть темно-помаранчева і хрустка.  Мені вона дуже сподобалась.  Мегатон набагато смачніший Атлантичного гіганта.  Буду вирощувати його  і в цього року.  Хочу знову посадити через розсаду і отримати гігантський плід.  Вже вичитав в Інтернеті деякі секрети.  При вирощуванні гарбузів я використовую ручне запилення, щоб зберегти сортову чистоту.
  Пропоную спробувати разом виростити гігантський плід.  Я зібрав достатню кількість насіння гарбуза Мегатон і можу БЕЗКОШТОВНО потроху вислати  всім, хто вкладе в лист до мене конверт зі зворотньою адресою.
 Руслан ДУХОВ,
 вул.Тюркіна, 41
 с. Мишурин Ріг,
 Верхньодніпровський р-н
 Дніпропетровська область.
 51610.