Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гіркий, як полин


31.07.2015

Про полин згадується у Біблії, зокрема Іван Богослов пише про зорю на ймення Полин. Після падіння цієї зорі на Землю вода стане, як полин… До речі, полин звичайний у народі називають чорнобилем. Ця багаторічна трав’яниста рослина має характерний сильний пряний запах і дуже гіркий смак.

У медицині настій полину вживають як гіркоту для збудження апетиту, поліпшення травлення. Трава входить до складу апетитного збору. Свіжі листки полину прикладають до мозолів, вивихів. Рослина ліквідує проноси, знімає печію. Рекомендується при жовтусі, блюванні, запальних процесах у сечовому міхурі, нирках, набряках і хворобах селезінки. У помірних дозах впливає заспокійливо при безсонні, запамороченні, кишкових спазмах. Настій квіток п’ють при виразковому коліті, запальних процесах у товстій кишці, при геморої, епілепсії. Свіжим соком полину, змішаним з горілкою, лікують нирковокам’яну хворобу, безсоння. Свіже потовчене листя полину застосовують як знеболювальне, антисептичне, протизапальне. Трава полину ефективна як тонізуючий засіб для посилення діяльності органів травлення. Неприємного запаху з рота допоможе позбутись полоскання настоєм трави. Перед далекою дорогою ноги рекомендується мити відваром полину, і тоді менше втомлюватиметеся. Не тільки люди, а й тварини використовують лікувальні властивості полину. Приміром, косулі рятуються від глистів, поїдаючи полин, деякі птахи приносять цю траву у свої гнізда.
Соком свіжої трави промивають довго незаживаючі та гнійні рани, виразки, свищі.
Порошок трави приймають по 0,2-0,5 г 3 рази перед їдою при хворобах печінки.
Олія з полину: 5 г насіння (сім’янок) подрібнити, змішати з 20 г прованської олії, настояти 8 год. Вживати по 1-2 краплі на цукор, хліб при болях, судомах.
Мазь з полину: 10 г згущеного екстракту полину змішують зі 100 г рослинної олії або свинячого жиру. Змащують рани, виразки, обмороження, опіки, свищі.
Настій трави: 5 г сировини настоюють у 200 мл окропу 20 хв., проціджують. П’ють по одній столовій ложці 3 рази на день за півгодини до їди при гастритах, виразці шлунку та дванадцятипалої кишки, безсонні, хворобах печінки, нирок, недокрів’і. Промивають рани, виразки.
Відвар листя полину та шавлії: змішують 20 г сировини у співвідношенні 1:1, кип’ятять 30 хв. у 400 мл води, проціджують. П’ють по 1ст. ложці через кожні 2-3 години при колітах.
Для лікування хронічного алкоголізму використовують суміш трави полину гіркого і чебрецю звичайного у співвідношенні 1:4. Столову ложку суміші кип’ятять у склянці води 5 хвилин, настоюють 10 хвилин. П’ють по 1 ст. ложці 3 рази на добу за 30 хв. до їди. Курс лікування 2-3 місяці.
Протипоказання: вагітність, підвищена чутливість до рослини. Препарати з полину слід вживати під наглядом лікаря з дотриманням термінів лікування та правил приймання.