Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Годування кроликів взимку


24.01.2013

Зимовий період, мабуть, найважчий для будь-якого кролівника і його кроликів. Вдало пережити зимовий період дозволяє повноцінне годування кроликів. Але більшість кролівників-початківців переводять своїх вихованців у зимовий період на сіно, оскільки це найдешевший корм. Хоча, якщо годувати кроликів одним тільки сіном, пережити зиму їм буде вкрай важко, тим більше після такої дієти їм буде вдвічі складніше почати репродукцію стада відразу ж з настанням весняного тепла. Годування кроликів в зимовий період має бути повноцінним, в кормах повинні міститися всі необхідні речовини і мікроелементи, без яких неможливе повноцінне функціонування організму тварини.

ХОЧА годувати кроликів одним сіном помилково, тим не менш, сіно є основою зимового раціону для кроликів. Але сіно це має бути найвищої якості, бажано щоб воно було зібрано на луках з різнотрав’я і саме в період, що передує цвітінню цих самих трав або в момент їх цвітіння. Сіно, заготовлене з трав, які відцвіли, стає грубим, у ньому мало поживних речовин, і кролики його поїдають неохоче.
З рослинних грубих кормів кролики в зимовий період добре поїдають і гілковий корм. Його необхідно заготовлювати в період з травня по липень, коли листя на гілках найбільш соковите. Згодовувати можна до 150 грам на день на одну голову. Кролики охоче поїдають віники, заготовлені з осики. Корисно також згодовувати кроликам в зимовий період гілки хвойних порід дерев.
Доброю вітамінною підгодівлею для кроликів в зимовий період є висушена, дрібно нарізана кропива. Згодовувати її краще за все разом з вареною картоплею. Заготовлювати кропиву можна протягом всього її вегетативного періоду. Сушити можна як цілою, так і січену. Останній варіант краще, оскільки при подрібненні сушеної кропиви дуже велика кількість самої кропиви йде у відходи. Зберігати висушену кропиву найкраще в закритій тарі, в мішках або ж в ящиках. Перед тим, як змішати кропиву з картоплею, її необхідно запарити гарячою водою.
У будь-який час року одними з найкращих у раціоні для кроликів є соковиті корми. Особливо актуально годування кроликів соковитими кормами в зимовий період. Саме в цих кормах міститься велика кількість необхідних для нормальної життєдіяльності речовин і мікроелементів. Одним з кращих ласощів для кроликів не тільки в зимовий період є морква. Її кролики можуть поїдати в досить великих кількостях без будь-якої шкоди для свого організму. До вподоби кроликам і картопля. Її можна згодовувати як в сирому, так і у вареному вигляді, використовуючи як основу для поживних мішанок. Крім цих двох культур, до соковитих кормів, які можна використовувати для годування кроликів в зимовий період, можна віднести буряк кормовий, столовий і цукровий, капусту, топінамбур, гарбуз, кабачок. Головною умовою використання соковитих кормів для годівлі кроликів є їхня чистота. Якщо кроликам згодовувати немиті соковиті корми, то це може спровокувати розвиток шлунково-кишкових захворювань, які нерідко призводять до летальних наслідків. Важливо також стежити за тим, щоб соковиті корми не були вражені гниллю - такі корми теж не слід використовувати для годівлі кроликів.
До соковитих кормів можна віднести і силос. Денна норма силосу для одного дорослого кролика - 100-150 грамів.
Основним кормом для кроликів у зимовий період, безперечно, є зерно злакових культур. Зернові корми, мабуть, найпоживніші корми з усього раціону кроликів, саме тому їх ще називають концентратами. Але і тут є свої лідери за вмістом поживних речовин. Перше місце займає овес.
Концентровані корми можна згодовувати як окремо, так і в сумішах. Тобто, ви можете годувати кроликів і одним видом зерна, скажімо, вівсом, а можете змішувати овес, ячмінь, пшеницю і давати своїм вихованцям цю мішанку. Краще за все, якщо перед згодовуванням зерно буде подрібнене. Так зерно краще засвоюється, а ще при годуванні кроликів подрібненим зерном менше відходів.
Не варто забувати і про воду в зимовий період утримання кролів. Вода в клітках кроликів повинна бути постійно, і бажано, щоб вона була теплою. Це буде служити гарантією того, що кроликам не страшні будуть простудні захворювання, які в зимовий період нерідко призводять до загибелі тварин. Якщо ж Ваші кролики містяться на вулиці, то необхідно кілька разів на день наповнювати поїлки теплою водою.
Деякі кролівники замість води в зимовий період кладуть кроликам в поїлки сніг. Так, сніг - це вода у твердому стані. Але сніг холодний, та й температура як усередині клітки, так і поза нею мінусова (зима ж надворі). Ці фактори, поєднані разом, можуть спричинити захворювання Ваших кроликів на застуду. А її кролики переносять дуже важко.
Ми не стали зупинятися на годуванні кроликів комбікормами, через те, що нині для присадибних господарств покупка комбікормів в більшості випадків не по кишені. Так що ми вирішили Вас не засмучувати.