Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Голландські саджанці із Закарпаття


27.02.2013

З року в рік селекціонери працюють над виведенням нових сортів різних культур. У садівництві першість давно вибороли голландські сорти. 21 лютого у Дніпропетровському виставковому центрі «Метеор» відбувся науково-практичний семінар «Перспективні технології вирощування яблук», який проходив в рамках виставки агротехнологій «Агропром-2013».

У ньому взяли участь і представники плодорозсадника ДП «Голланд Плант Україна», які представили на дегустацію інноваційні сорти двох видів червоних яблук: Розела і Ред Топаз і трьох сортів жовтих яблук - Луна, Оріон, Сіріус.
Особливістю нових голландських сортів є стійкість до хвороб, що дозволяє господарям застосовувати менше отрутохімікатів. І таким чином, по-перше, отримувати більш екологічно чисті плоди, по-друге, скоротити затрати на засоби захисту, по-третє, зменшити забруднення землі отруйними речовинами.
«Філософія фірми – менше хімічного навантаження на рослину, на землю, на людину», - зазначив на семінарі директор ДП «Голланд Плант Україна» Рудольф Банатфі.
Всі названі вище сорти стійкі до парші і толерантні до борошнистої роси. Ще одна перевага - лежкість, вони добре зберігаються у звичайних підвалах до березня-квітня. Максимальна маса плодів коливається від 200 г сорту Ред Топаз до 320 г сорту Оріон.
На сьогодні плодорозсадник може запропонувати 400 тисяч саджанців яблунь, черешень, слив, абрикосів, персиків, вирощених на Закарпатті.

Яна ОЛЕКСЮК.