Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Головні проекти розвитку


23.01.2020

У ПІДГОРОДНОМУ проблем накопичилося чимало.  Але міська рада попереднього скликання зробила чимало напрацювань, які невдовзі мають втілитися у життя. Спільно з департаментом житлового-комунального господарства Дніпропетровської ОДА розроблений проект, вартістю 27 млн. гривень, який пройшов всі види експертиз і готовий до впровадження. Цей проект дозволить добудувати і ввести у дію каналізаційні мережі, які споруджувалися у 2011 році у напрямку до Новомосковських очисних споруд. Перша черга проекту передбачає підключення до цієї мережі дитячих садочків, шкіл, підприємницьких структур, двох житлових масивів на вулицях Робочій та Геологів, а згодом – мешканців приватного сектора. Цей проект, який підтримали в обласній державній адміністрації та обласній раді, планується до реалізації вже у цьому році.
Окрім того, ми долучилися до стратегії регіонального розвитку «Дніпропетровщина-2027», підготувавши три технічні завдання. Це перша та друга черга каналізаційної мережі, водозабезпечення питною водою та очищення русла річки Кільчень.
На жаль, вода з підземних горизонтів у Підгородному не придатна для використання, а її доочищення дороговартісне для населення. Тому ми подали об’ємну ідею, яка б мала зацікавити міста Дніпро, Новомосковськ та Підгородне. Виходимо з того, що обласний центр потребує реконструкції Аульського водозабору, місто Новомосковськ зацікавлене у реконструкції водогону Дніпро – Новомосковськ, який проходить  через Підгородне і виконаний з метрових бетонних труб. Стан цього водогону за оцінками інженерно-технічної служби Новомосковського водоканалу – незадовільний. 
Ми ж хочемо отримати воду, придатну для споживання. Відтак, аби не витрачати зайві кошти і прокладати, як пропонувалося раніше, 4-кілометрову ділянку водогону від Донецького шосе до міста Підгородне, ми пропонуємо, як захід до стратегії, будівництво нового водогону до Новомосковська, який буде проходити у районі Залізничної вулиці міста Підгородного. Водогін планується укласти з поліетиленових труб, діаметром 60 см. 
У разі включення цього заходу до стратегії розвитку «Дніпропетровщина-2017» Підгородне отримає технічну можливість на необхідні обсяги води. Це дозволить збудувати першу чергу мереж водопостачання, яка буде збігатись з першою чергою каналізації, та магістральні водогони для всієї території міста. А далі за кошти міського бюджету у кооперації з мешканцями можна буде прокладати мережу водогону по всій території.
У Підгородному близько 7 тисяч приватних будинків, які щомісяця накопичують у вигрібних ямах близько 35 тис. кубометрів стоків, які частково потрапляють до водних горизонтів та річки Кільчень, яка заросла очеретом, обміліла, втратила рибні запаси.
За умов виконання двох головних завдань – облаштування каналізаційної мережі та водогону, ми зможемо врятувати і нашу річку. Очищення Кільчені є складовою державної програми оздоровлення басейну річки Дніпро.
Вирішення цих трьох головних проблем Підгородного дозволить не лише полішпити життя наших мешканців і зробити його цивілізованим, а й залучити потенційних інвесторів, які будуть розбудовувати наше давнє поселення і вкладати у нього кошти.
Микола ГРИБАЧОВ,
заступник Підгородненського міського голови.
Дніпропетровська область.
На знімку: річка Кільчень колись була судноплавною. Може знову буде такою?