Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Головна заповідь посту - помірність, зокрема, в їжі


09.12.2010

Хоча раціону харчування у цей час приділяється значно менше уваги, ніж молитві та душевному настрою, проте, без пісного харчового раціону людині не обійтися. Вже хоча б тому, що саме він дозволяє не лише досягти стану необхідного у цей період настрою, а й не посилити проблеми зі здоров’ям.
На сорок днів потрібно відмовитися від ласощів і пересичення, які вважаються у православ’ї джерелом усіх хвороб, що особливо корисно для людей, які страждають на цукровий діабет, гіпертонію, і, звичайно ж, алергію.

ЗДАВАЛОСЯ Б, піст є чудовою можливістю позбутися алергічних реакцій, оскільки передбачає вживання легкої їжі. Проте якщо припускатися помилок під час його дотримання, можна лише погіршити ситуацію і завдати ще більшої шкоди своєму здоров’ю. Річ у тім, що у виникненні алергії не останню роль відіграють такі внутрішні органи, як кишечник і печінка, і саме вони несуть на собі основне навантаження при пісному харчуванні, оскільки не здатні функціонувати без достатньої кількості білка в організмі.
В результаті того, що вони відчувають дефіцит цього важливого для себе елементу, значно знижується їхня працездатність, а це означає, що токсини, не піддаючись необхідному очищенню, потрапляють у кров і викликають негативні реакції. Та й власне продукти, які сучасна людина вживає під час посту, сприяють розвитку цього захворювання. Як правило, у меню присутні: хліб, макаронні вироби, каші швидкого приготування, консервовані продукти фабричного виробництва або ж овочі та фрукти “не по сезону”, в складі яких неминуче присутня хімія.
Наші предки харчувалися абсолютно інакше, на їхньому столі були продукти багаті на білок, бобові культури, крупи, “зимові” овочі: гарбуз, буряк, морква, капуста, картопля, тобто овочі, що відповідають сезону.
Не варто також забувати і про головну заповідь пісного раціону - помірність, тобто обмежені обсяги вживаної їжі. Це найбільш оптимальний варіант, зокрема і для алергіків, оскільки в організм потрапляє менша кількість алергену, що є чудовою профілактикою розвитку захворювання.
Не варто тим, хто постує, забувати і про воду, яка допомагає легше адаптуватися до обмежень у раціоні, а також сприяє успішнішому виведенню з організму токсинів.

Підготувала Валентина СОТНИКОВА (УКРІНФОРМ).

Пропонуємо кілька рецептів, які допоможуть урізноманітнити ваш стіл під час посту
Суп з білої квасолі
Взяти 200 г білої квасолі, цибулину-порей, 2 стебла селери, 2 морквини, 2 цибулини, 4 ст. ложки оливкової олії, зубчик часнику, 2-3 лаврових листки, дрібно порізаної петрушки, пучок сухого розмарину, морську сіль.
Квасолю замочити у великій кількості води на ніч або годин на 3-4. Вранці промити, залити холодною водою 1 до 2 обсягу квасолі, довести до кипіння, воду злити, квасолю промити, ще раз залити холодною водою, покласти ложку олії, довести до кипіння, додати 2 лаврових листки, цибулю, моркву, стебло селери. Варити близько години, вийняти цибулю, моркву, селеру, лавровий листок.
У каструлі з товстим дном розігріти олію, обсмажити дрібно нарізані цибулю і часник, посолити, додати розмарин, сиру моркву, що залишилася, порізану кубиками, і селеру. Пасерувати 2-3 хв.
Додати квасолю разом з бульйоном, нарізану кільцями цибулю-порей, посолити. Варити до готовності порею (близько 10 хв.). Зняти з вогню і додати петрушку. Подати з грінками, натертими часником.
Ікра бурякова
Сирий буряк і моркву потерти на тертушці й тушкувати з олією. Додати обсмажену цибулю з томатом, сіль, цукор, перець. Охолоджену ікру змішати з товченим часником.
В ікру замість томату можна покласти гриби (сухі, вимочені, відварені, подрібнені й обсмажені з цибулею). У цьому разі часник додавати не обов’язково
Салат з гарбуза з яблуками і хріном
200 г гарбуза, 200 г яблук, 20 г хріну, морквина, лимонна кислота, цукор за смаком.
Гарбуз і яблука натерти на крупній тертушці, хрін - на дрібній. Додати цукор, лимонну кислоту, перемішати. Викласти в салатницю і прикрасити тертою морквою.
Салат з оселедця з картоплею і яблуками
Солоний оселедець, 2 картоплини, 2-3 яблука, цибулина, 3/4 склянки квасолі, 2-3 ст. ложки олії, гірчиця, зелена цибуля, цукор, перець, оцет, сіль за смаком.
Квасолю замочити у воді на 12 годин і відварити. Оселедець вимочити, відділити філе. Картоплю відварити. Філе оселедця, картоплю, яблука, цибулю і квасолю дрібно нарізати, з’єднати і перемішати. Додати олію, сіль, цукор, оцет, перець, гірчицю. Посипати нарізаною зеленою цибулею.
Монастирське печиво
Півсклянки мінералки, півсклянки олії, борошно, мармелад.
Замісити тісто, розкачати на кружечки, розрізати на сектори, на кожний сектор покласти шматочок мармеладу або шматочки яблук з варення (відцідити заздалегідь сироп варення, щоб шматочки яблук не розтеклися під час випічки). Скрутити печиво в трубочки, розкласти на деко, змащене олією, випікати в духовці приблизно 15 хв.
Печиво “Хрестики”
Для тіста: борошно - 3 склянки, крохмаль - 1 склянка, олія - 150 мл, сіль - на кінчику ножа, розпушувач - 1 ч. ложка, або сода і лимонна кислота або оцет, цукор - 1 склянка, вода - 150 мл, ванільний цукор. Для оздоблення - родзинки, цукати або мармелад. Родзинки перебрати, промити, залити окропом, дати охолонути, відкинути на сито.
Розпушувач або соду, погашену оцтом або лимонною кислотою, змішати з борошном. У мисочку всипати просіяне борошно з крохмалем і влити олію - все перемішати до утворення клейкої маси. Цукор, сіль і ванільний цукор розчинити у воді й додати в борошняну масу. Тісто має вийти не крутим, а м’яким.
Розкачати тісто завтовшки 0,5-1 см і розрізати на смужки бажаної ширини. Зі смужечок зробити хрестики і прикрасити їх родзинками, цукатами, шматочками мармеладу. Викласти хрестики на деко (маслом змащувати не потрібно). Випікати при температурі 180-200 градусів 15 хв. (печиво буде не дуже засмаженим), якщо любите засмажене, випікайте на 15 хв. довше.