Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Голубе озеро – шлагбауми зникнуть?


14.07.2011

Про непросту ситуацію цього улюбленого місця відпочинку багатьох українців «Сільські новини» вже писали. Через дії приватних структур, водойма стала недоступною для малозабезпечених громадян Дніпродзержинська і навіть жителів Єлизаветівської сільради Петриківського району, на території якої знаходиться. Тому відоме гасло «Повернути народу котлован» підтримує переважна більшість єлизаветівців. І, певно ж, дніпродзержинців.
ДОСІ ситуація на водоймі залишається незмінною. На найбільш людних східних і південних берегах до води без грошей не пустять. Не набагато легше і в інших місцях, як видно із розповіді молодого безробітного дніпродзержинця Андрія:
- Після Миколая пішли ми з другом на Голубе озеро скупатися. Відійшли вбік від людних місць і почали роздягатися. Прибігає охоронець: «Платіть 10 гривень!» «За що?» «Це приватна територія!» «А де документи?» Побіг… Приносить, справді написано – приватна власність на тисячу шістдесят гектарів для ведення сільгоспвиробництва. «А де межі?» - питаємо. «А он, ми берег переорали!» «А яке ведете сільгоспвиробництво?» «Не знаю…» «То що, як ми у воду зайдемо, тобі ніяк буде сіяти чи жати?» Мовчить. Кличе підмогу… Кажемо: «Хлопці, ми ж не йдемо туди, де кафе, атракціони і волейбольна сітка. Тут ви нічогісінько не робите – за що гроші вимагаєте? Квиток у вас є?» «Екологічний талон підприємця Фігура!» «Добре, але платити не будемо, бо цей папірець стільки не коштує, а послуг ви не надаєте ніяких». Так і пішли вони. У спеку на Голубому озері щодня близько тисячі чоловік буває, по 5 гривень з кожного – це п‘ять тисяч. Плюс з автомобіля беруть додатково 10 гривень, невідомо за що. А ще кафе, атракціони і т. ін. Такий собі «український клондайк» на рівному місці. Кому і за що йдуть ці скажені гроші? Що має з цього держава? Хто дозволяє оцю обдиралівку?
Подібні питання задають і жителі Єлизаветівки. Вони начебто й мають на власній території озеро, та підійти до нього не з «чорного ходу» не можуть… Двадцять другого червня депутати Єлизаветівської сільради разом з міліцією і козаками Всеукраїнського козачого війська перевірили законність ведення бізнесу міськими жителями на своїх сільських приозерних землях. Ось що розповів про підсумки рейду єлизаветівський сільський голова Максим Голосний:
- Виявлено цілу низку порушень законів України. Без дозвільних документів торгують морозивом, пиріжками, пивом, шашликами і т.п., беруть гроші з людей за прохід до води і парковку авто. Ціни на все дуже високі. Вважаю, котлован має бути доступним і для селян, і для городян. А підприємницька діяльність на його берегах можлива лише на законних підставах. Зараз наша сільрада працює над створенням сільського комунгоспу, який надаватиме послуги землякам з обробітку городів, сінокосіння і відвідувачам Голубого озера – з підтримки належного санстану тощо. У нас є чимало непрацюючих, які будуть залюбки усім цим займатися.
Справді, порядок на берегах популярної водойми таки потрібно підтримувати. Торік у залісненій частині працівники Петриківської райдержадміністрації зібрали на суботнику близько двох автомобілів сміття. З часом відчуття оточуючої природи як власного великого дому, певно ж, лише зростатиме. І зараз більшість із тих, хто купається і засмагає, нічого не залишає після себе. На жаль, не всі… І комусь чи безкоштовно, чи за плату доводиться прибирати.
Ситуацією на берегах Голубого озера стурбовані і в Петриківській РДА. Про здійснювані та намічені заходи говорить нещодавно призначений її голова Володимир Муха:
- Райдержадміністрація подала позов до суду про дострокове припинення оренди 3,7 га землі підприємцем Фігуром, наданих йому для сінокосу і випасу худоби. На підставі того, що земля використовується не за цільовим призначенням. Наприкінці червня Петриківський районний суд ухвалив рішення на нашу користь. Попереду ще Апеляційний суд. Сподіваємося перемогти й там. Береги Голубого озера переважно вже надані в оренду Дніпродзержинському управлінню капітального будівництва, садовому товариству, котеджному містечку «Голубе озеро» тощо. Якщо територія береться під сінокосіння, то ставка орендної плати – 3 відсотки від вартості землі, а якщо для ведення підприємницької діяльності – то 12 відсотків. Саме в цьому я і бачу завдання влади, щоб закон був один для всіх. Треба створити умови для ведення бізнесу і можливості для відпочинку громадян. Об‘єкти водного фонду, як відомо, не підлягають приватизації, доступ до них має бути вільним. Є різні підходи до відпочинку на Голубому озері – можна брати 1 чи 2 гривні з людини на підтримку належного санітарного стану, а можна ці затрати покласти на соки, морозиво тощо. Залишати все на самоплив не випадає, бо при такій кількості людей все буде в пакетах і пляшках. Єлизаветівській сільраді необхідно затвердити перелік послуг, які жителі села зможуть надавати відпочивальникам. Зараз розробляється паспорт Голубого озера, на підставі нього воно і буде використовуватися.
Як видно, зусилля і державної, і місцевої влади в Петриківці та Єлизаветівці спрямовані на дотримання закону, захист інтересів жителів краю, наведення ладу біля Голубого озера. Позаяк воно знаходиться за межами села, то останнє слово у використанні берегів належить Петриківській РДА. Сподіваємося, що незабаром шлагбауми на під‘їздах до водойми таки зникнуть. А жителі і Петриківщини, і Дніпродзержинська, екологічний стан якого не вельми добрий, позбудуться набридливих матеріальних домагань охоронців за одне лише бажання освіжитися в спеку. Бо гроші, як відомо, еквівалент праці, тож претендувати на них можна лише в разі відповідної пропозиції навзаєм. А безкоштовне відвідування Голубого озера гарантує і Конституція України. Зокрема її ст. 13 «Кожний громадянин має право користуватися природними об‘єктами права власності народу відповідно до закону».

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.